Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
3D-лапароскопія
20 грудня 2017

3D-лапароскопія

Нетравматичні обстеження внутрішніх органів почалися близько 200 років тому.
3D-лапароскопія

Нетравматичні обстеження внутрішніх органів почалися близько 200 років тому. Для цього лікарі стали використовувати свічку та олов'яну трубку. Звичайно, до сучасного ендоскопічного методу такий підхід не мав ніякого відношення, але з нього почався розвиток щадного способу діагностики та лікування хвороб внутрішніх органів — ендоскопії.


Набагато пізніше в 1966 році була розроблена система лінз Хопкінса, яка стала основою для створення оптичних приладів. Але до першого використання ендоскопічного методу в діагностиці та лікуванні хвороб за допомогою лапароскопа пройшло цілих 20 років. Тільки в 1986 році був проведений перший огляд черевної порожнини. З того часу цей напрям інтенсивно розвивається.


Термін «лапароскопія» походить від двох понять, які означають «черевна порожнина» та «огляд». Через деякий час, подібний метод діагностики стали використовувати також в інших областях. Так з'явилися торакоскопія (стосовно грудної клітини) та артроскопія (щодо порожнин суглобів).


За допомогою ендоскопічних методів виробляють не тільки діагностику, а й хірургічне втручання.


Операції з використанням лапароскопа відбуваються через розрізи довжиною всього 0,5-1,5 см, а за їх ходом можна спостерігати на екрані монітора. Спочатку використовувалася двовимірна візуалізація під час проведення операції, саме тому метод назвали 2D-лапароскопія.


Перший час пацієнтів складно було переконати, що без великих розрізів, а тільки за допомогою нового обладнання та мінімального втручання можна виконувати хірургічні маніпуляції. Але з плином часу саме результат проведених операцій, їх мала травматичність, висока результативність та короткий реабілітаційний період зробили лапароскопічні операції найпоширенішими.


Основні переваги ендоскопічних втручань


  • Малий ризик розвитку крововтрати.
  • 3D-лапароскопия, клиника Consilium MedicalМенша ймовірність розвитку інфекційних ускладнень через малу травматичність.
  • Больовий синдром нижче через розрізи невеликої величини, що в свою чергу зменшує кількість необхідних знеболювальних препаратів.
  • Після загоєння практично не залишаються рубці, що обумовлює відмінний косметичний ефект (на відміну від шрамів і рубців після порожнинних операцій).
  • Більш короткий термін перебування в стаціонарі та менший реабілітаційний період.
  • Краща психологічна переносимість, менше страхів. Цей факт сприяє кращому перебігу операції та більш швидкому відновленню після неї.

Але у 2D-лапароскопії є істотний недолік — двовимірне, плоске зображення. Для того щоб виконати правильні та чіткі дії, хірургу потрібно було представити орган об'ємним і тільки після цього здійснити маніпуляцію.


Кінець XX століття ознаменувався новим відкриттям — винаходом 3D-відеосистем. Саме вони допомогли усунути настільки серйозний недолік лапароскопічних операцій в двовимірному зображенні. Все почалося в Німеччині, де була створена перша медична 3D-відеосистема для використання при проведенні хірургічних втручань.


Спочатку була проблема з якістю одержуваного зображення в силу різних технічних причин. Зараз апарати поліпшені, модернізовані та забезпечують високу якість картинки. В процесі операції лікар використовує 3D-окуляри, як і глядачі під час перегляду фільму в кінотеатрі. В результаті хірург бачить максимально точне зображення. Сьогодні є можливість використовувати тривимірну візуалізацію при проведенні діагностичних та хірургічних лапароскопічних втручань, відповідно, метод отримав назву 3D-лапароскопія.


Суть 3D-лапароскопії


Услуги 3D-лапароскопии в Киеве — Consilium MedicalВажлива перевага тривимірного зображення — бачити об'єкти так, як вони розташовані насправді. Тобто розуміти відстані між ними, їх взаємозв'язок і розміщення відносно один одного, бачити глибину та обсяг.


У людини кожне око окремо запам'ятовує зображення одного і того ж об'єкта з двох ракурсів. Далі головний мозок їх об'єднує, і виходить так звана 3D-картинка.


Як відбувається 3D-візуалізація в медицині


Якщо говорити глобально, то процес - практично той самий, тільки замість очей і мозку використовуються різні прилади. Апарат складається з двох камер і двох систем оптичних лінз, що передають два трохи різних зображення на 3D-монітор. Використання 3D-окулярів допомагає побачити їх з'єднаними в одне з відчуттям обсягу, точного розташування та максимально коректного відображення.


Новий підхід дав можливість більш точно діагностувати недуги, проводити маніпуляції та накладати шви.


Але й в цій методиці є нюанс, який необхідно враховувати. Під час виконання 3D-лапароскопії передається невелика частина зображення, яка надалі збільшується для показу на моніторі. Наш мозок влаштований так, що йому складно сприймати одночасно дуже далеко і дуже близько розташовані об'єкти, ще й в збільшеному масштабі. Саме цей недолік в сучасних системах і зведений до мінімуму.


Порівняння 2D- і 3D-лапароскопії


Було проведено безліч досліджень, в ході яких учені порівнювали обидва види ендохірургічних втручань. Спочатку складно було визначити, чи дійсно 3D-візуалізація допомагає поліпшити та прискорити роботу хірурга. Оскільки для цих досліджень використовувалися найперші системи, в яких ще не були усунені недоліки, однозначної відповіді на це питання не було.


З поліпшенням якості 3D-зображення та приладів в цілому був зроблений висновок, що 3D-лапароскопічні операції тривають менше, а продуктивність лікаря підвищується на 60-70%.


Нещодавні дослідження показали, що 3D-візуалізація допомагає швидше та якісніше вирішити складні хірургічні завдання, а також більш проста для освоєння новачками.


Современный немецкий 3D-лапароскоп KARL STORZТобто можна зробити висновок, що 3D-лапароскопія — це щадний, ефективний, малотравматичний, менш болючий та більш психологічно комфортний для пацієнта метод діагностики та хірургічного втручання. Для того щоб досягти цих показників, інженерами, розробниками та дослідниками була проведена величезна робота. Її результати дали такі незаперечні переваги як для пацієнтів, так і для лікарів.


У медичному центрі «Consilium Medical» використовується сучасне лапароскопічне обладнання — німецький 3D-лапароскоп KARL STORZ, який не має аналогів в Україні. Цей сучасний апарат дає можливість хірургу бачити хід операції в тривимірному зображенні, акуратніше працювати в маленьких порожнинах і точніше контролювати складні дії.


Лікарі медичного центру «Consilium Medical» нададуть якісні консультації з будь-яких питань та зможуть кваліфіковано провести діагностичне обстеження або хірургічне втручання за допомогою лапароскопічного обладнання. Зокрема, можливе виконання великого переліку операцій за різними напрямками: урологія, гінекологія, хірургія.


Вартість діагностичної лапароскопічної операції становить від 3000 грн, лапароскопічного хірургічного втручання — від 8000 грн.