Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке дисплазія шийки матки
25 червня 2018

Що таке дисплазія шийки матки

З кожним роком показники захворюваності і смертності від онкологічної патології серед жінок стрімко ростуть. Згідно зі статистикою, друге місце по частоті виникнення займає рак шийки матки.
Що таке дисплазія шийки матки

На жаль, рак шийки матки довгий час може протікати безсимптомно, внаслідок чого пізно діагностується і важче піддається лікуванню. Тому дуже важливо проходити профілактичні гінекологічні огляди, які дозволяють виявити найменші зміни і передракові стани.


Передраковим станом в разі раку шийки матки є дисплазія шийки матки. Що це? Дисплазія шийки матки — широко поширений діагноз серед жінок. Однак, не всі з них знають, що таке дисплазія шийки матки і чим вона загрожує.


Дисплазія — це зміна будови клітин епітелію шийки матки, здорові клітини при даній патології починають заміщатися атиповими, аномальними клітинами.


Далі ми розповімо більш детально, що таке дисплазія шийки матки, по яким причини вона виникає, якими симптомами та ознаками характеризується, а також, як проходить її діагностика та лікування.


Дисплазія шийки матки, причини виникнення


Чому ж виникає дисплазія шийки матки? Причини виникнення даної патології різні і до кінця не визначені. Найбільш часті причини дисплазії шийки матки — онкогенні типи ВПЛ, а саме 16 і 18 тип. Крім цього, розрізняють внутрішні і зовнішні причини виникнення дисплазії шийки матки.


    Куріння як причина дисплазії шийки матки
  • Внутрішні причини виникнення дисплазії шийки матки можуть критися в наступному:
  • Гормональні порушення.
  • Знижений імунітет.
  • Хронічні запальні захворювання статевих органів.
  • Генетична схильність.

  • До зовнішніх причин можна віднести:
  • Шкідливі звички (куріння).
  • Травми шийки матки.
  • Ранній початок статевого життя.

Пологи також можуть спровокувати розвиток такої патології, як дисплазія шийки матки. Причини дисплазії у 98-99% жінок — це переважно онкогенні типи ВПЛ.


Ознаки та симптоми дисплазії шийки матки


Як може бути запідозрена дисплазія шийки матки? Симптоми даного захворювання, на жаль, виникають переважно на пізніх стадіях. На початкових стадіях захворювання жінку може і зовсім нічого не турбувати.


Стадії розвитку дисплазії шийки матки Однак, тільки у 10% жінок приховано протікає дисплазія шийки матки. Симптоми часто з'являються тоді, коли до дисплазії приєднується інфекція, яка провокує розвиток кольпіту, або цервициту. Свербіж, печіння в піхві, поява незвичайних вагінальних виділень зі зміненим кольором, запахом, консистенцією, нерідко з домішками крові — найбільш часті ознаки дисплазії шийки матки з приєднаною інфекцією.


Такі симптоми дисплазії шийки матки, як біль, дискомфорт, кров'янисті виділення з піхви з'являються переважно на пізніх стадіях і нерідко можуть свідчити вже про розвиток раку.


Часті ознаки дисплазії шийки матки — наявність гострих кондилом в області заднього проходу, вульви, піхви, а також хламідіоз, гонорея.


Важливо!

Ознаки дисплазії шийки матки на ранніх стадіях відсутні, а можуть і зовсім не проявитися ні на одній зі стадій. Тому, єдиний метод діагностики захворювання — профілактичні гінекологічні огляди.


Дисплазія шийки матки, діагностика захворювання


Як же проходить при такій патології, як дисплазія шийки матки, діагностика? Діагностика дисплазії шийки матки являє собою цілий комплекс різних заходів і проводиться в певній послідовності, а саме:


  • Гінекологічний огляд — проводиться за допомогою вагінальних дзеркал. Оцінюється колір слизової оболонки шийки, блиск навколо зовнішнього зіву, лікар уважно дивиться, чи немає розростань епітелію, будь-яких плям.
  • Кольпоскопія
  • Кольпоскопія — огляд шийки матки за допомогою оптичного апарату, який виводить збільшене в кілька разів зображення на монітор. Під час кольпоскопії проводяться різні діагностичні проби (з розчином Люголя, оцтової кислоти), які дозволяють оцінити ступінь дисплазії.
  • Цитологічне дослідження мазка по Папаніколау — передбачає дослідження під мікроскопом мазка, взятого з декількох різних ділянок. Дозволяє визначити наявність атипових клітин, а також клітин-маркерів ВПЛ.
  • Гістологічне дослідження — найбільш інформативна діагностика дисплазії шийки матки. Для цього дослідження беруть фрагмент тканини (біоптат) з ділянки, що візуально нагадує дисплазію.
  • ПЛР — імунологічні реакції, що дозволяють виявити віруси ВПЛ в організмі і ідентифікувати їх штами.

Як лікують дисплазію шийки матки


Як лікують дисплазію шийки матки — найбільш поширене питання, яке виникає у жінок з цим діагнозом. Все залежить від ступеня дисплазії, віку жінки, наявності у неї супутньої патології.


При великому ураженні тканин і рецидивуючому перебігу дисплазії перевага надається імуностимулюючу методам лікування — інтерферони, індуктори інтерферонів, імуномодулятори.


При відсутності позитивного ефекту від консервативної терапії, вдаються до хірургічного лікування. Як лікують дисплазію матки хірургічно? Існує кілька способів, а саме — кріодеструкція, електрокоагуляція, лазерна, радіохвильова терапія. Ці методи полягають в безпосередньому впливі на атипову ділянку шийки.


В молодому віці, при 1-2 ступенях дисплазія може самостійно регресувати, тому з лікуванням поспішати не потрібно — рекомендується динамічне спостереження.

схожі статті
  • Лікування дисплазії шийки матки
    11 липня 2018
    Лікування дисплазії шийки матки

    Дисплазія шийки матки — це патологічний процес заміщення нормальних клітин поверхневого епітелію шийки матки атиповими. Даний стан відноситься до передракових. Тому дисплазія шийки матки, лікування якої було розпочато несвоєчасно, загрожує злоякісним переродженням.

    докладніше
  • Гістероскопія поліпа
    28 березня 2018
    Гістероскопія поліпа

    Гістероскопія поліпа — нескладна операція, яка необхідна, коли утворилися патологічні нарости на стінці матки, які створюють незручності і без видалення призводять до ускладнень.

    докладніше
  • Гістероскопія матки, що це таке
    20 червня 2018
    Гістероскопія матки, що це таке

    У гінекології одним із затребуваних методів ендоскопічного лікування і діагностики є гістероскопія матки. Що це таке?

    докладніше