Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що значить лапароскопічна апендектомія
17 вересня 2018

Що значить лапароскопічна апендектомія

Апендицит — це запальне захворювання апендикса (червоподібного відростка), який при несвоєчасному лікуванні може призвести до серйозних, нерідко навіть летальних ускладнень — перитоніт, абсцеси, апендикулярний інфільтрат, пілефлебіт. Одним з найефективніших методів лікування будь-якої форми апендициту є хірургічне видалення апендикса (апендектомія).
Що значить лапароскопічна апендектомія

На сьогодні у традиційної операції з видалення апендикса з'явилася альтернатива — лапароскопічна апендектомія. Це сучасна малоінвазивна процедура, яка проводиться з абсолютно новою методикою та має безліч переваг, про які розповімо далі. Лапароскопічна апендектомія виконується за допомогою спеціального ендоскопічного апарату — лапароскопа. Це своєрідна трубка, діаметром 5-10 мм, забезпечена джерелом світла та системою лінз, завдяки яким можна отримати зображення черевної порожнини. Більшість сучасних лапароскопів як в Києві, так і в інших містах, також забезпечені мікровідеокамерою, яка виводить зображення на комп'ютерний монітор та дозволяє збільшити його в десятки разів. Це значно підвищує точність та інформативність процедури.


Далі в статті розповімо більш детально, як проводиться лапароскопічна апендектомія, якими перевагами володіє дана методика, які існують показання до її проведення, а також ознайомимося з особливостями періоду реабілітації, рекомендації щодо дієти та вартістю операції в Києві.


Переваги лапароскопії при видаленні апендициту


Видалення апендициту методом лапароскопіїНа сьогодні «золотий стандарт» в оперуванні такої патології, як апендицит — лапароскопія. У більшості клінік Києва практично відмовилися від традиційної апендектомії та вдаються до неї в разі крайньої необхідності або при показаннях на пізніх стадіях захворювання. Чим же так хороша лапароскопія? Апендицит краще оперувати лапароскопічно тому, що:


  • Лапароскопія є малоінвазивною процедурою та відрізняється малотравматичністю, безпекою та безболісністю.
  • Практично повна відсутність косметичних дефектів (рубці, шрами) після проведення операції лапароскопія.
  • Апендицит, прооперований лапароскопічно, практично не загрожує ніякими ускладненнями.
  • Після лапароскопічної апендектомії реабілітація проходить швидко та легко.

Показання до лапароскопічної апендектомії


Коли необхідне лапароскопічне видалення апендициту? Показання до даного втручання практично такі ж, як і при традиційній апендектомії. Загальні показання до лапароскопічної апендектомії — діагностика та лікування захворювань червоподібного відростка. Лапароскопічна апендектомія показана при хронічному та гострому апендициті. Однак, на відміну від традиційної відкритої апендектомії, протипоказаннями до лапароскопії є пізні стадії захворювання (ті, що тривають більше доби), а також при наявності апендикулярного інфільтрату, або розвиток перитоніту.


Отже, показання до лапароскопічної апендектомії включають катаральний, флегмонозний та гангренозний апендицит у тому випадку, якщо від початку захворювання пройшло не більше доби.


Як проходить видалення апендициту методом лапароскопії


Видалення апендициту лапароскопією проводиться під загальним наркозом і триває близько 1 години. Як згадувалося вище, операція проводиться за допомогою спеціального ендоскопічного інструменту — лапароскопа, який являє собою спеціальний зонд. Видалення апендициту методом лапароскопії проводиться в кілька етапів, а саме:


  • Видалення апендициту починається з антисептичної обробки операційного поля.
  • Формування декількох невеликих (до 5 мм) отворів в передній черевній стінці для подальшого введення троакарів лапароскопа.
  • Наступним етапом видалення апендициту є огляд черевної порожнини.
  • Перетин спочатку брижі апендикса, а потім й самого червоподібного відростка в місці його заснування.
  • Витяг апендикса з черевної порожнини.
  • видалення апендициту лапароскопією закінчується встановленням дренажу (за показаннями) та накладанням швів.

Реабілітація після апендектомії


Термін реабилитації та рекомендації після апендектоміїРеабілітація після лапароскопії апендициту зазвичай проходить швидко та без ускладнень. Терміни реабілітації після апендектомії залежать від загального стану пацієнта, від стану рани, наявності або відсутності виділень з дренажу, а також від дотримання пацієнтом рекомендацій хірурга та дієти. Зазвичай терміни реабілітації після апендектомії становлять близько 10-14 днів. Це час, за який у більшості пацієнтів повністю відновлюється працездатність. Пацієнт може покинути стаціонар вже через 1-2 дні після проведеної лапароскопії. Шви під час реабілітаційного періоду знімаються зазвичай на 7-8-й день в поліклінічних умовах.


Під час реабілітації після втручання пацієнт зобов'язаний дотримуватися дієти та рекомендації лікаря для швидкого одужання.


Реабілітація після лапароскопії передбачає обмеження фізичних навантажень, антибіотикотерапію, а також дієту.


Дієта після лапароскопії апендициту повинна дотримуватися близько місяця після операції. У перші дні необхідно дотримуватися суворої дієти. Мета дієти — забезпечити нормальну моторику кишечника, збагатити організм необхідними вітамінами та мінералами, а також запобігти зайвого навантаження на ШКТ під час реабілітації після операції. Отже, дієта після лапароскопії апендициту виключає такі продукти, як горох та інші бобові, здобну випічку, соуси, гостру їжу, прянощі, копченості, маринади, консерви. Дотримуючись дієти в терміни реабілітації перевагу слід віддати ненаваристим бульйонам, киселям, крупам, нежирним молочним продуктам, нежирним сортам м'яса та риби.


Лапароскопія апендициту вартість в консиліум Медікал в Києві


Скільки ж в Києві коштує лапароскопічна операція апендициту? Ціна операції в Києві різна та залежить від багатьох факторів — наркозу, кваліфікації хірурга, складності втручання, розвитку ускладнень в ході оперування, а також від клініки та обладнання.


Хорошими відгуками пацієнтів щодо якості послуг та цін славиться клініка Консиліум Медікал в Києві. Тут на послугу лапароскопічна операція апендициту ціна цілком прийнятна та знаходиться в середній ціновій категорії. Дізнатися яка на операцію лапароскопія апендициту вартість в Києві можна тільки після огляду хірурга та проведення необхідних досліджень. У клініці Консиліум Медікал ціна на лапароскопію апендициту знаходиться в районі 15 000 грн (ціни на 2018 рік у Києві).

схожі статті
  • Лапароскопічна апендектомія
    16 серпня 2018
    Лапароскопічна апендектомія

    Апендицит — одна з найбільш частих хірургічних патологій, яка при несвоєчасному оперативному втручанні може привести не тільки до серйозних ускладнень, але й до летального результату. Відмітною ознакою прооперованого апендициту до недавнього часу був шрам внизу живота справа, який нерідко досягав значних розмірів і безсумнівно погіршував зовнішній вигляд.

    докладніше