Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лапароскопічна апендектомія
16 серпня 2018

Лапароскопічна апендектомія

Апендицит — одна з найбільш частих хірургічних патологій, яка при несвоєчасному оперативному втручанні може привести не тільки до серйозних ускладнень, але й до летального результату. Відмітною ознакою прооперованого апендициту до недавнього часу був шрам внизу живота справа, який нерідко досягав значних розмірів і безсумнівно погіршував зовнішній вигляд.
Лапароскопічна апендектомія

Завдяки сучасним технологіям у традиційній апендектомії з'явилася альтернатива — лапароскопічна апендектомія. Після неї шрами зовсім маленькі та практично не помітні, але це далеко не єдина перевага даного методу втручання. Лапароскопія апендициту є малоінвазивною, повністю безпечною, відрізняється низьким ризиком розвитку ускладнень як в ході операції, так і після неї, а також швидкою та легкою реабілітацією.


Лапароскопія апендициту проводиться за допомогою ендоскопічного інструменту — лапароскопа. Він являє собою металеву трубку, забезпечену відеокамерою, зображення з якої виводиться на монітор, та джерелом світла. Завдяки цьому лапароскопія є високо інформативною, а ймовірність помилки хірурга зводиться до мінімуму.


Далі в статті розповімо більш детально, як проводиться лапароскопічна апендектомія, які показання до її проведення існують, як проходить реабілітація та яка ціна операції.


Показання до лапароскопічної апендектомії


Отже, при такому захворюванні, як апендицит, операція (лапароскопія) може проводиться як з лікувальною, так і з діагностичною метою. З метою уточнення діагнозу лапароскопія показана та проводиться в наступних випадках:


  • Неможливість виключити діагноз гострого апендициту при тривалому динамічному спостереженні пацієнта.
  • Також лапароскопічна апендектомія показана жінкам репродуктивного віку, у яких гострий апендицит складно диференціювати від гострої гінекологічної патології.

  • Показання до лапароскопічної апендектомії (лікувальна лапароскопія) включають наступне:
  • Гостра або хронічна форма апендициту — основні показання для лапароскопії.
  • Мукоцеле апендикса.
  • Хворі із супутнім цукровим діабетом, так як при цьому захворюванні спостерігається підвищений ризик розвитку інфекційних ускладнень.
  • Людям з надмірною масою тіла також показано видалення апендициту лапароскопічним методом, бо при традиційній апендектомії у цьому випадку буде потрібен значний розріз.

Показання до лапароскопічної апендектомії також включають бажання пацієнта.

Як проходить видалення апендициту лапароскопічним методом


Видалення апендициту (лапароскопія) проводиться під загальним наркозом та триває не довше 20-40 хвилин. Ніякої особливої підготовки до операції не потрібно. Пацієнту достатньо всього лише попередньо здати необхідні аналізи та утриматися від прийому їжі напередодні втручання. Видалення апендициту лапароскопічним методом проводиться в кілька етапів:


  • Апендицит: операція з видалення лапароскопіяВведення пацієнта в наркоз.
  • Антисептична обробка операційного поля.
  • Формування трьох невеликих проколів в передній черевній стінці.
  • Через перший розріз, який знаходиться трохи вище пупка, вводиться лапароскоп.
  • Через інші отвори вводиться додатковий мікроінструментарій.
  • Видалення запаленого апендикса та витягнення його з черевної порожнини.
  • Ушивання ран.

Видалення апендициту лапароскопічним методом в більшості випадків проходить без ускладнень та не несе загрози життю або здоров'ю пацієнта.


Лапароскопія апендициту: реабілітація після операції


Лапароскопія апендициту: реабілітація після операціїПісля операції лапароскопія апендициту реабілітація часто швидка та легка, в зв'язку з мінімальним пошкодженням тканин. Вже через 2-5 днів пацієнт може бути виписаним зі стаціонару, а на сьомий день знімаються шви. Прийом їжі може здійснюватися вже через кілька годин після лапароскопії апендициту, однак, раціон у реабілітаційний період повинен обмежуватися легкою їжею (супи, напої). Далі протягом принаймні місяця пацієнт повинен дотримуватися щадної дієти (каші, нежирні сорти м'яса та риби, супи, кисіль та ін.).


Реабілітація після апендициту (лапароскопія) буде більш швидкою, якщо пацієнт починає ранню активізацію. Вже з другого дня після лапароскопії апендициту дозволяється ходити, далі з кожним днем руховий режим розширюється. Однак, під час реабілітації, важкі фізичні навантаження повинні бути обмежені принаймні місяць після втручання.


Реабілітація після апендициту (лапароскопія) може на перших етапах протікати з такими симптомами, як незначні больові відчуття в місці втручання, набряк тканин, незначне підвищення температури тіла. Для попередження ускладнень пацієнту на момент реабілітації призначають антибіотики, знеболюючі, протизапальні препарати. Повне відновлення настає приблизно через 2 місяці після операції.


Видалення апендициту: ціни на лапароскопію


Лапароскопія апендициті: ціни на операціюОтже, скільки коштує лапароскопія апендициту? Ціна на дану послугу різна та залежить від безлічі факторів, перший серед яких — клініка, в якій буде проводиться операція. Крім цього, на видалення апендициту (лапароскопія) ціна залежить від кваліфікації та авторитету хірурга, застосовуваного наркозу, складності втручання, необхідності додаткових маніпуляцій.


На операцію лапароскопія апендициту ціна в Києві знаходиться в діапазоні від 8 до 30 000 грн. і більше. У широко відомій клініці Консиліум Медікал, наприклад, ціна на лапароскопічну апендектомію становить 15 000 грн (ціни 2018 року).


схожі статті