Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Наслідки хіміотерапії
27 липня 2018

Наслідки хіміотерапії

Хіміотерапія — це системний метод лікування злоякісних онкологічних захворювань, який полягає у впливі на процес розподілу і поширення ракових клітин за допомогою значних доз високотоксичних медикаментозних препаратів.
Наслідки хіміотерапії

Нажаль, незважаючи на свою високу ефективність, небажані наслідки хіміотерапії для організму неминучі.


Хіміотерапевтичні препарати відрізняються високою токсичністю і впливають не тільки на ракові клітини але і на здорові. Негативному впливу піддаються в першу чергу клітини, які, як і ракові, швидко ростуть і діляться. Це, наприклад, клітини кісткового мозку, шлунково-кишкового тракту, волосяних фолікулів, репродуктивної системи, слизової рота. Саме цим і обумовлені наслідки хіміотерапії — як ранні, так і віддалені.


Далі в статті ми розповімо більш детально, як впливає на організм хіміотерапія, наслідки її у чоловіків і у жінок, а також які існують способи зниження побічних ефектів хіміотерапії.


Як впливає хіміотерапія на організм


З точністю визначити вплив хіміотерапії на організм неможливо, так як кожна людина реагує по-своєму — все залежить від стану імунітету пацієнта, типу і стадії раку, його локалізації.


Негативний вплив хіміотерапії відображається на роботі практично всіх органів і систем. В першу чергу страждають ті, які відрізняються швидким зростанням — кровотворна, кісткова системи, волосяні фолікули, слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту і репродуктивної системи.


  • Вплив хіміотерапії на організм проявляється наступними змінами:
  • Підвищена стомлюваність, загальна слабкість, запаморочення, головний біль.
  • Анемія
  • Зниження імунітету внаслідок зменшення кількості лейкоцитів, Т-ліфоцитів.
  • Анемія.
  • Зниження апетиту, зміна смаку їжі, нудота, блювота, печія.
  • Оральний мукозит, стоматит.
  • Розлади стільця (діарея або запор).
  • Посилене випадання волосся, аж до повного облисіння, підвищена ламкість нігтів.
  • Алергічні реакції, шкірні висипання і свербіж.
  • Розвиток полінейропатій, м'язова слабкість.
  • Депресивні стани.
  • Флебіти, флебосклероз.
  • Лімфоденопатія.

Деякі хіміопрепарати також здійснюють негативний вплив на печінку, нирки, легені, серце, репродуктивну систему.


Які наслідки після хіміотерапії у чоловіків


Зміни в структурі ДНК після хіміотерапії Які наслідки після хіміотерапії у чоловіків і чи відрізняються вони від таких у жінок? Наслідки після хіміотерапії для чоловіків в загальному такі ж, як і у жінок, проте, існують і специфічні ускладнення, пов'язані з фізіологічними особливостями чоловічого організму.


При хіміотерапії у чоловіків спостерігається негативний вплив хіміопрепаратів на статеві залози. Це обумовлює такі побічні наслідки після хіміотерапії, як порушення сперматогенезу, зниження кількості і рухливості сперматозоїдів. Також порушується ерекція, знижується лібідо, розвивається безплідність. У значної кількості пацієнтів репродуктивна функція не відновлюється.


Наслідки хіміотерапії для чоловіків зачіпають і генетичний матеріал клітин, що проявляється мутаціями і змінами в структурі ДНК. Тому, під час проходження хіміотерапії і приблизно рік після неї чоловік повинен використовувати презерватив під час статевого акту, так як існує високий ризик зачаття дитини з проблемами розвитку. Зазвичай всі наслідки після хіміотерапії у чоловіків відновлюються через деякий час після закінчення лікування.


Хіміотерапія і її наслідки у жінок


Хіміотерапія і її наслідки для організму жінок мають багато схожого з наслідками у чоловіків. Репродуктивна система у жінок також піддається значному впливу хіміопрепаратів.


В першу чергу побічна дія відбивається на функції яєчників. Це тягне за собою такі наслідки хіміотерапії у жінок, як порушення менструального циклу, аж до аменореї. Наслідки хіміотерапії у жінок також виявляються тимчасовим безпліддям.


Під час проходження хіміотерапії і приблизно рік після неї не рекомендується вагітніти, так як існує високий ризик народження дитини з вадами.


Як знизити побічні ефекти хіміотерапії


Хіміотерапія, побічні дії якої зачіпають практично всі органи і системи, незважаючи на високу ефективність в боротьбі з раком, значно погіршує якість життя пацієнта. Однак, на сьогоднішній день побічні ефекти хіміотерапії можна значно мінімізувати.

Здорове харчування після хіміотерапії
  • Отже, як захистити організм від негативного впливу хіміотерапії? Побічні ефекти даного методу лікування можна знизити наступними способами:
  • Повноцінне здорове, вітамінізоване харчування.
  • Відмова від шкідливих звичок.
  • Застосування гепатопротекторів.
  • Застосування сорбентів.
  • При значному пригніченні імунної системи можуть призначатися антибактеріальні препарати.

Не дивлячись на побічні ефекти хіміотерапії, пацієнт не повинен відмовлятися від даного методу лікування, так як саме хіміотерапія вважається найбільш ефективною в боротьбі з раком і здатна значно продовжити життя пацієнта!

схожі статті