Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Причини гострого болю внизу живота
20 серпня 2018

Причини гострого болю внизу живота

Біль є захисною реакцією організму, його криком про допомогу в разі, коли сталася якась неполадка і щось пішло не так.
Причини гострого болю внизу живота

Залежно від тривалості перебігу, розрізняють гострий та хронічний біль. За характером біль може бути колючим, ріжучим, різким, схваткообразним, що оперізує, розпирає, тупим, ниючим.


У сьогоднішній статті ми розповімо, що таке гострий біль внизу живота, які причини хворобливих відчуттів і коли вони можуть виникати.


Гострий біль внизу живота — досить поширена скарга як чоловіків, жінок, так і дітей. Причини гострого болю внизу живота іноді можуть критися в банальному харчовому отруєнні, а іноді можуть свідчити і про серйозну хірургічну патологію, яка загрожує життю.


Далі розберемося, які основні причини гострого болю внизу живота, про що може говорити біль внизу живота справа і зліва, яка патологія супроводжується колючим і різким, гострим болем.


Гострий біль внизу живота зліва


Щоб розібратися, з яких причин може виникати гострий біль в лівому боці внизу живота, слід знати, які органи сюди проектуються. Отже, область внизу живота зліва складається з надлобкової області і лівої клубової області.

Сигмовидна кишка
  • Сюди проектуються:
  • сигмовидна кишка (відділ товстої кишки),
  • частина сечового міхура,
  • лівий сечовід,
  • ліві придатки матки у жінок.

Тому найчастіше гострий біль внизу живота зліва пов'язаний з поразкою саме цих органів.


  • Гострий біль в лівому боці внизу живота може підказувати про наявність таких захворювань:
  • Захворювання кишечника, такі як запалення сигмовидної кишки (сигмоідіт), дивертикулез сигмовидної кишки, синдром подразненого кишечника, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, кишкова непрохідність, поліпи, злоякісні новоутворення кишки.
  • Урологічні захворювання, наприклад цистит, уретрит, сечокам'яна хвороба, пієлонефрит, ниркова колька.
  • Захворювання репродуктивної системи, окремо ендометрит, ендометріоз, оофорит, гострий аднексит, кіста яєчника, апоплексія яєчника, злоякісні новоутворення придатків матки, позаматкова вагітність, розрив маткової труби, загроза викидня, або самовільний аборт в ходу у жінок також можуть бути причиною гострого болю. Простатит, епідидиміт, злоякісні новоутворення простати — причини гострого болю внизу живота зліва у чоловіків.
  • Неврологічні захворювання такі, як защемлення сідничного нерва, міжхребцева грижа.

Гострий біль внизу живота зліва також може виникати при кишкових інфекціях, окремо при дизентерії, паразитозах (глистяні інвазії, аскаридоз), перитоніті, наявність контрацептивної спіралі, патологічно болісних менструаціях і, само собою, при травмах.


Гострий біль внизу живота справа


Гострий біль при апендициті
  • Гострий біль внизу живота справа також часто пов'язаний з ураженням органів, які сюди проектуються, а саме:
  • сліпа кишка (відділ товстої кишки) і апендикс (червоподібний відросток),
  • правий сечовід,
  • частина сечового міхура,
  • праві придатки матки у жінок.


Гострий біль в правому боці внизу живота може свідчити про захворювання кишечника, сечостатевої патології, про урологічні, онкологічні, неврологічні захворювання.


Як відомо, гострий біль внизу живота справа — найбільш характерний симптом апендициту (запалення червоподібного відростка), який за відсутності негайної хірургічної допомоги може призвести до перитоніту.


Нерідко гострий біль в правому боці внизу живота спостерігається при збільшенні печінки, при порушенні, або патологічному перебігу вагітності, при паразитозах (глистяні інвазії, аскаридоз), венеричні захворювання, кишкові інфекції, запорах, мезентеріальні тромбозі, спайкової хвороби та ін.


Про що може говорити гострий колючий біль внизу живота


Біль може бути різним за характером і силою — гострий колючий біль внизу живота, біль що ріже, кинджальний, що розпирає, тупий, ниючий. Запідозрити те або інше захворювання допомагає не тільки локалізація, але і характер болю, тому дуже важливо уточнити у пацієнта цей момент.

Колючий біль внизу живота при вагітності
  • Отже, гострий колючий біль внизу живота може бути наслідком наступних причин:
  • Тимчасовий спазм м'язів.
  • Запальні захворювання кишечника, сечовивідної, репродуктивної системи.
  • Патологічний перебіг вагітності.

Гострий колючий біль внизу живота може супроводжувати і нормальну вагітність. В цьому випадку він фізіологічний і пов'язаний зі збільшенням матки, внаслідок чого скорочуються окремі м'язові волокна. У будь-якому випадку, при часто повторюваних колючих болях необхідно звернутися до лікаря і з'ясувати точну причину.


Про що свідчить різкий гострий біль внизу живота


Різкий гострий біль внизу живота — частий симптом хірургічної патології.


Отже, при апендициті може спостерігатися різкий гострий біль внизу живота справа, при апоплексії яєчника біль різкий і часто іррадіює в промежину, при перитоніті він розлитий.


Різкий гострий біль внизу живота може також спостерігатися при вагітності поза матки, при розривах маткових труб, при перекруті ніжки яєчника, при мезентеріальному тромбозі, нирковій колікі, при мимовільному аборті, або його загрозі, при передчасному відшаруванні плаценти, гострому простатиті у чоловіків і ін.


В разі появи різкого гострого, або колючого болю внизу живота, слід негайно звернутися до лікаря, так як вона може свідчити про серйозну, нерідко навіть загрожуючу життю патологію.

схожі статті
  • Лапароскопічна апендектомія
    16 серпня 2018
    Лапароскопічна апендектомія

    Апендицит — одна з найбільш частих хірургічних патологій, яка при несвоєчасному оперативному втручанні може привести не тільки до серйозних ускладнень, але й до летального результату. Відмітною ознакою прооперованого апендициту до недавнього часу був шрам внизу живота справа, який нерідко досягав значних розмірів і безсумнівно погіршував зовнішній вигляд.

    докладніше
  • Урологічні лапароскопічні операції в Києві: лікування й видалення
    01 грудня 2017
    Урологічні лапароскопічні операції в Києві: лікування й видалення

    Перша в світі лапароскопічна операція з видалення нирки була проведена в 1990-му році в Сент-Луїсі (США) доктором Ральфом Клайманом.

    докладніше