Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Варикоцеле
22 лютого 2018

Варикоцеле

Варикоцеле — це захворювання чоловічої сечостатевої системи, яке характеризується патологічним розширенням вен в сім'яному канатику і яєчку.
Варикоцеле

Варикоцеле — це захворювання чоловічої сечостатевої системи, яке характеризується патологічним розширенням вен в сім'яному канатику і яєчку. Ця недуга на різних стадіях в ході профілактичних оглядів діагностується у кожного п'ятого чоловіка. Особливо поширений варикоз яєчок у дітей і підлітків 12-14 років.


Лікування варикоцеле, клініка Consilium Medical У більшості випадків варикоцеле визначається в лівому яєчку. Причина цієї особливості — чоловіча анатомія. Набагато рідше зустрічається розширення вен правого або обох яєчок. Захворювання варикоцеле не становить загрози для життя і може довго не проявляти симптомів. Але без своєчасного та професійного лікування розвиток варикозу яєчок може спровокувати їх запалення і завершитися безпліддям.


Причини появи варикоцеле у чоловіків


Варикозне розширення вен в сім'яному канатику і яєчках спостерігається через підвищення венозного тиску, в результаті якого кровоносні судини розтягуються і через деякий час утворюють сплетіння. Порушення кровотоку і локальне скупчення крові в яєчку приводить до підвищення його внутрішньої температури, що провокує ослаблення вироблення сперматозоїдів, імпотенцію, а потім і безпліддя.


У похилому віці причиною варикоцеле може бути поява в сечостатевій системі чоловіка різних, в тому числі злоякісних, пухлин. Особливо це стосується новоутворень в нирках, які перешкоджають нормальному току крові.


Іноді причиною варикоцеле називають генетичну схильність пацієнта до слабкості стінок венозних судин, особливо якщо у кого-небудь з членів його сім'ї діагностували серцеву недостатність або варикозне розширення вен. Також до факторів, що провокує варикоз в яєчку і сім'яному канатику, відносять тромбоз і підвищений кров'яний тиск в мошонці і черевній порожнині (наприклад, через тривалих фізичних навантажень або частих запорів).


Варикоцеле: симптоми захворювання у чоловіків


  • початкова стадія варикоцеле може бути діагностована тільки лікарем-урологом в ході профілактичного огляду. Сам пацієнт при цьому не відчуває незручностей, симптомів варикоцеле немає і розширення вен не видно;
  • при розвитку варикоцеле другої стадії, розширені вени промацуються тільки в положенні стоячи, в положенні лежачи візуальних змін мошонки не помітно. Також пацієнт може відчувати тягнучі болі при ходьбі або тренуваннях. Найчастіше вони виникають в області паху і мошонки;
  • варикоцеле — третя стадія характеризується явною зміною вен яєчка і сім'яного канатика, збільшенням розмірів мошонки, її деформацією з лівого боку і відвисання;
  • на четвертій стадії варикоцеле мошонка ще більше деформується, розмір яєчка зменшується, знижується його щільність. Ниючі болі турбують пацієнта весь час, навіть в стані спокою.

Як проходить діагностика варикоцеле?


На ранніх стадіях діагностувати варикоцеле, через його безсимптомність, може тільки лікар-уролог при особистому огляді пацієнта. У складних ситуаціях фахівець може призначити УЗД органів мошонки, яке покаже силу кровотоку і стан уражених вен сім'яного канатика. Крім того, для точної діагностики функцій яєчка і стадії розвитку варикозу яєчка може знадобитися спермограма — лабораторне дослідження сперми пацієнта.


Хірургічне лікування варикоцеле в медичному центрі «Consilium Medical»


Схема лікування варикозу яєчка і сім'яного канатика призначається лікарем індивідуально, виходячи зі стадії прогресування захворювання варикоцеле. Але в будь-якому випадку без хірургічного втручання тут не обійтися. Оптимально, якщо операція з видалення варикоцеле буде виконана в підлітковому віці. Однак, завдяки передовим методикам лікування, гарного результату можна домогтися і у пацієнтів похилого віку.

Сучасні методи хірургічного лікування варикоцеле налічують близько 50 різних варіантів, але не всі вони дозволяють успішно позбутися розширених вен і уникнути появи післяопераційних ускладнень.


У Медичному центрі «Consilium Medical» застосовується оперативне лікування варикоцеле: висічення насіннєвої вени інноваційним методом 3D лапароскопії.


Лапароскопічна операція не передбачає великих розрізів, а відповідно і тривалого відновного періоду, що допомагає пацієнтові в короткий термін повернутися до повсякденного життя.