Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей
24 серпня 2018

Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей

Хронічне захворювання, яке супроводжується розширенням кровоносних судин, неможливістю їх самостійного звуження і, як наслідок, постійний набряк слизової носа — так можна визначити вазомоторний риніт. Лікування цього захворювання безпосередньо пов'язане з причиною його виникнення. У багатьох випадках встановити точну етіологію досить складно.
Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей
  • Отже, чинники, які можуть спровокувати вазомоторний риніт:
  • Лікування судинозвужуючими препаратами від нежиті протягом тривалого часу — вони викликають звикання, внаслідок чого судини вже не можуть звужуватися самостійно, без препарату.
  • Гормональні зміни — можуть спостерігатися при дисфункції щитовидної залози, гіпофіза, яєчників, при інших ендокринних порушеннях, а також при вагітності.
  • Психогенні чинники.
  • Холод, сухе повітря.
  • Аденоїди, викривлення, носової перегородки, запалення носових пазух, вірусні інфекції, постійні стреси.

Останні фактори частіше провокують вазомоторний риніт у дітей. Лікування захворювання має бути комплексним і не тільки усувати симптоми, але і боротися безпосередньо з причиною. Тільки в такому випадку можна домогтися максимального ефекту і тривалої ремісії.


Лікування вазомоторного риніту у дорослих і у дітей проводиться за схожими принципами, але все ж має деякі відмінності.


Отже, лікування вазомоторного риніту у дорослих має в своєму арсеналі широкий спектр різних медикаментозних препаратів, в той час, коли у дітей список дозволених ліків обмежений.


Далі в статті більш детально обговоримо такі питання, як вазомоторний риніт у дітей, лікування і симптоми цього захворювання у дітей і дорослих.


Сучасні методи ефективного лікування вазомоторного риніту


ВАЖЛИВО! Ефективне лікування вазомоторного риніту можливо тільки в разі правильної діагностики етіології захворювання.
Зволоження слізовой носа
  • Сучасні підходи до лікування вазомоторного риніту полягають в наступному:
  • Усунення вогнищ хронічної інфекції.
  • Усунення анатомічних дефектів, що стали передумовою до розвитку вазомоторного риніту.
  • Швидке і ефективне усунення симптомів захворювання за допомогою медикаментозних препаратів.
  • Постійне зволоження слизової носа.
  • Фізіотерапевтичне лікування.
  • Вітамінотерапія і інші заходи підвищення імунітету.

Якщо перераховані вище заходи не дали результату, найефективніше лікування вазомоторного риніту — операція. Мета такого радикального методу лікування — зруйнувати уражені капіляри, зняти набряк і відновити нормальне носове дихання. Оперативне втручання на сьогоднішній день може проводитися різними методами електрокоагуляція, лазер, кріодеструкція, вазотомія, ультразвукова дезінтеграція.


Виходячи з відгуків деяких пацієнтів, ефективне лікування вазомоторного риніту можливо і з застосуванням гомеопатичних препаратів, проте, науково ця ефективність поки не доведена.


Вазомоторний риніт: симптоми і лікування у дорослих


Вазомоторний риніт, симптоми і лікування якого подібні у дітей і дорослих, досить поширене захворювання. Воно виникає переважно у осіб у віці 20-40 років і при відсутності лікування не тільки переходить в хронічну форму, а й загрожує серйозними ускладненнями.


Хронічні синусити, утворення поліпів, гіпертрофічний риніт — до всього цього може привести несвоєчасно вилікуваний вазомоторний риніт. Симптоми і лікування у дорослих цього захворювання — широко актуальне питання на сьогоднішній день.


Закладенність носа
  • Отже, вазомоторний риніт у дорослих характеризується наступними симптомами:
  • Закладений ніс.
  • Сухість слизової носа.
  • Порушення нюху.
  • Наявність слизових виділень з носа.
  • Напади чхання.
  • Порушення носового дихання.

Вазомоторний риніт має нападоподібний характер. Провокувати напади можуть гаряче, або холодне повітря, гаряча їжа, хімічні агенти, стреси. При такому захворюванні, як вазомоторний риніт, симптоми і лікування у дорослих взаємопов'язані.


  • Отже, симптоматичне лікування вазомоторного риніту направлено на:
  • Зволоження слизової носа — для цього застосовуються препарати на основі морської солі, ефірні масла.
  • Усунення закладеності — з цією метою можуть призначатися гормональні, протиалергічні препарати.
  • Усунення нападів чхання і носових виділень — для цього можуть застосовуватися препарати стабілізатори мембран тучних клітин, М-холіноблокатори, блокатори Н1-рецепторів і ін.

Ефективним в лікуванні вазомоторного риніту у дорослих вважають і ботулотоксин. Поряд з медикаментозною терапією, важливе значення має і фізіотерапія — електрофорез, голкорефлексотерапія, використання інгаляцій, ендовазальних новокаїнові блокад, склеротерапія.


Якщо консервативні методи виявилися неефективними, доцільним буде оперативне втручання.


Як лікувати вазомоторний риніт: симптоми і лікування у дітей


Лікування вазомоторного риніта у дітей Що таке вазомоторний риніт, симптоми і лікування у дітей — складніше питання. Перед тим, як лікувати вазомоторний риніт дитині слід ретельно обстежити її і визначити причину захворювання.

Вазомоторний риніт, симптоми і лікування у дітей — в чому особливості? Симптоми вазомоторного риніту у дітей такі ж, як і у дорослих. Тільки дитина не завжди може поскаржитися на закладений ніс, або сухість слизової. Це батьки повиненні визначити самостійно по зміни голосу дитини, порушенні носового дихання, постійному чуханні носа і ін.


Як згадувалося вище, найбільш частою причиною вазомоторного риніту у дітей є аденоїди, викривлена ​​носова перегородка, синусити. Тому, перед тим, як лікувати вазомоторний риніт дитині різними препаратами і іншими методами, доцільно видалити аденоїди, зробити пластику носової перегородки, усунути вогнища хронічної інфекції. Зазвичай після цих заходів захворювання проходить самостійно.


Якщо ж симптоми вазомоторного риніту зберігаються, лікування його у дітей проводиться за такими ж принципами, як і у дорослих. Застосовується медикаментозна терапія (проте у дітей список препаратів дещо обмежений), фізіотерапія, іноді вдаються і до народних методів лікування.

схожі статті
  • Як лікувати вазомоторний риніт
    23 квітня 2018
    Як лікувати вазомоторний риніт

    До виникнення вазомоторного риніту, при якому порушується носове дихання, призводить зміна тонусу слизових оболонок і звуження носової порожнини. Як лікувати вазомоторний риніт залежить від причин виникнення недуги.

    докладніше