Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Кавун: корисні властивості і правила вибору
21 вересня 2020

Користь кавуна для чоловіків і жінок

Спекотне літо закінчилося, але ми продовжуємо насолоджуватися свіжим смаком кавуна. Улюблена багатьма ягода не лише приносить задоволення, але й добре впливає на здоров'я. У нашій статті ми поговоримо про всі позитивні властивості плоду та розповімо, як правильно обрати кавун, що дійсно принесе користь.
Кавун: корисні властивості і правила вибору

Яка користь кавуна для чоловіків та жінок


Кавун є багатим джерелом найцінніших для організму речовин. Спочатку розповімо, які вітаміни в кавуні присутні у великій кількості:


  • фолієва кислота;
  • каротин;
  • рибофлавін;
  • тіамін;
  • ніацин;
  • аскорбінова кислота.

Ці компоненти у поєднанні з каротиноїдами та флавоноїдами приносять багато користі організму:


  • Профілактика захворювань, в т.ч. онкологічних;
  • Загальне зміцнення імунітету;
  • Потужна антиоксидантна дія
  • Уповільнення процесів старіння та регенерація клітин;
  • Очищення організму від шлаків, токсинів та вільних радикалів.

До складу кавуна входить глутатіон, що добре впливає на роботу печінки. Амінокислота цитрулін синтезується в аргінін, який запобігає скупченню жирів у клітинах та прискорює виведення зайвого холестерину.


Корисні мікроелементи в м'якоті

Користь кавуна багато в чому зумовлена наявністю у м'якоті багатого набору мікроелементів:

  • кальцію;
  • калію;
  • фосфору;
  • міді;
  • заліза;
  • цинку.

Поєднання цих компонентів сприяє відновленню мінерального балансу та прискореному всмоктуванню рідини. Особливу користь кавуна для чоловіків та жінок становить магній. Після попадання в організм мікроелемент прискорює засвоєння кальцію, натрію та вітамінів, а також покращує роботу серцево-судинної та нервової системи, шлунково-кишкового тракту. Для отримання добової норми магнію досить з'їсти дві скибочки кавуна.


Кавун вважається хорошим сечогінним засобом та використовується для профілактики каменю в жовчному міхурі. Вживання ягоди прописують пацієнтам, які мають проблеми з нирками. Це кращий засіб для зняття запалень та промивання організму. Ще лікарі рекомендують кавун при подагрі для легшого перебігу хвороби.


М'якоть ягоди набуває рожево-червоного відтінку завдяки лікопіну. Дослідження показують, що ця речовина мінімізує ризик розвитку простатиту та раку молочної залози.

Корисні властивості кавуна використовують в дієтології. Стиглий плід втамовує спрагу та притуплює відчуття голоду, а низька калорійність (близько 30 Ккал на 100 г) робить його ідеальним дієтичним блюдом на перетині літа та осені.


Як правильно обрати кавун


  • Не беріть кавун на трасі, оскільки він може бути насичений солями тяжких металів.
  • Немиту ягоду не розрізайте для проби.
  • Тріснутий та розрізаний плід у спеку може викликати отруєння.
  • Після трапези не залишайте розрізаний кавун. Краще з'їжте його відразу, оскільки навіть в холодильнику на ньому можуть розмножуватися збудники інфекції після зберігання понад 12 годин.

Як визначити стиглий кавун за зовнішнім виглядом

Ознаки стиглої ягоди:

  • Блискучий вид з усіх боків;
  • Тверда, ціла та гладка шкірка, яку складно подряпати нігтем;
  • Світло-коричнева або рудувата земляна пляма (занадто світла пляма у перестиглих кавунів);
  • Сухий та ламкий хвостик (зелена гілочка свідчить про передчасний збір ягоди);
  • Стиглий та солодкий кавун дзвенить від стукоту долоні, перезрілий дає глухий звук.

Як визначити рівень нітратів

Кількість нітратів найлегше перевірити за допомогою нітратоміра. У разі відсутності такого приладу можна вдатися до народного методу.

Про високий вміст нітратів свідчать наступні ознаки:

  • яскраво-фіолетові плями;
  • нерівномірний колір м'якоті;
  • білі прожилки;
  • нерівномірне забарвлення кісточок;
  • глянсова поверхня м'якоті на зрізі (у нормального кавуна вона буде з крупинками).

Для підтвердження «діагнозу» проведіть експеримент. Візьміть шматок м'якоті з серединки кавуна та розбавте в половині склянки кип'яченої води. Для нормальної ягоди властиве помутніння води, червонуватий відтінок свідчить про надлишок нітратів. Такий кавун може завдати шкоди здоров’ю, тому не вживайте його. Але якщо ви таки з’їли отруйну ягоду та відчули ознаки розладу шлунка, негайно зверніться до лікаря-гастроентеролога.