Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лікування остеохондрозу шийного відділу хребта в домашніх умовах
07 жовтня 2021

Лікування остеохондрозу шийного відділу хребта в домашніх умовах

Остеохондроз шийного відділу широко поширений серед людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, працюють в сидячому положенні та за комп'ютером. Патологія супроводжується болями в голові та шиї, обмеженим обсягом рухів та іншими неприємними відчуттями. При шийному остеохондрозі лікування вдома є не основним методом, а допоміжним елементом при комплексній терапії. Також вправи сприяють ефективній профілактиці захворювання. У нашій статті ми детально розпишемо програму занять, яка допоможе повернутися до нормального життя без обмежень та дискомфортних відчуттів.
Лікування остеохондрозу шийного відділу хребта в домашніх умовах

Комплекс вправ при шийному остеохондрозі


Описані нижче вправи потрібно виконувати по кілька разів на день. Якщо Ви працюєте за комп'ютером, робіть 5-хвилинні перерви не менш ніж один раз в 30-60 хвилин. Для зручності можна на комп'ютері або телефоні встановити програму, що нагадує про необхідність зробити перерву на розминку. Вправи прості та займають мало часу, але при цьому допомагають підтримувати нормальний стан шийного відділу хребта. При шийному остеохондрозі гімнастика для шиї та голови не повинна завдавати болю та дискомфорту. Якщо під час рухів з'являється біль, вправу необхідно припинити.


Нахил вперед та назад


У положенні сидячи притисніть руки до чола та нахиліть голову вперед, трохи опираючись долонею. Один нахил виконується 5-10 секунд. За один цикл зробіть 10 нахилів з невеликою перервою на відпочинок.


Притисніть руки до потилиці та виконайте аналогічні рухи назад.


Нахил в бік

  • Притисніть руки вздовж тулуба, повільно нахиляйте голову вліво та вправо. При цьому плечі повинні залишатися на місці. Під час нахилів робіть короткі зупинки в нижньому положенні голови. У кожну сторону виконуйте до 10 повторень.
  • В зоні скроні притисніть долоню до голови та чиніть невеликий опір при нахилах в однойменну сторону. Робіть нахил в сторону протягом 5-10 секунд. Всього потрібно 10 підходів в обидві сторони з невеликими перервами.

Поворот в сторону


Сидячи або стоячи опустіть руки вздовж тулуба. Поверніть голову вправо, без різких рухів. Потім зробіть те ж саме в ліву сторону. У кожну сторону потрібно виконати 5-10 рухів.


Нахили голови вперед та назад


Повільно опускайте голову вперед, наближаючи підборіддя до грудей. Потім дуже плавно підніміть голову на 90°, щоб очі дивилися на стелю. Вправа виконується 10 раз.


Підняття плечей


Підніміть плечі та утримуйте їх 10 секунд. Потім поверніть плечі в початкове положення, глибоко вдихніть та відпочиньте 15 секунд. Вправа виконується 10 разів.


Масаж шиї


При шийному остеохондрозі масаж краще доручити близькій людині або родичу, але якщо поруч нікого немає, зробіть самостійно. Процедура може проводитися в будь-якому положенні. Вам потрібно масажувати потилицю та шию з м'яким зусиллям 3-4 хвилини.


При остеохондрозі шийного відділу хребта лікування в домашніх умовах та на роботі допоможе розслабитися та мінімізувати неприємні відчуття. Ви будете відчувати приємну втому та помітите покращену рухливість шиї.


За появи больових відчуттів відмовтеся від проблемних вправ та нахилів голови в певну сторону. Якщо відчуваєте при шийному остеохондрозі запаморочення, напади нудоти або інший дискомфорт, варто знизити інтенсивність навантажень або припинити домашнє лікування. В цьому випадку краще записатися на консультацію до лікаря-остеопата.