Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лікування серцевої недостатності
28 липня 2018

Лікування серцевої недостатності

Серцева недостатність — це комплекс патологій, які виникають внаслідок зниження здатності серцевого м'яза до нормального скорочення.
Лікування серцевої недостатності

Грамотну діагностику і якісне лікування серцевої недостатності кожен пацієнт може отримати в клініці «Консиліум Медікал». Сучасна апаратура, знання передових методик визначення хвороби дозволяють точно оцінити вираженість розладів і виявити причину недостатності кровообігу.

 

Коли фахівець, на підставі ряду досліджень, приходить до висновку, що у хворого серцева недостатність, лікування спрямоване на припинення (або зменшення) патологічного впливу на функцію серця, а також на купірування проявів серцевої недостатності. Включає дотримання лікувально-охоронного режиму і медикаментозну терапію.

 

Також пацієнт отримує консультацію щодо способу життя, допустимих фізичних і психологічних навантажень. Не завжди симптоми, з якими приходить людина до лікаря, є ознаками серцевої недостатності. У такому випадку лікар дає рекомендації щодо профілактики захворювання.

 

Серцева недостатність, діагностика захворювання

 

При підозрі на серцеву недостатність, діагностика дуже важлива. Кардіологи клініки «Консиліум Медікал» для діагностики серцевої недостатності та визначення причин її появи використовують сучасні методики, дослідження проводиться із застосуванням нової високоточної апаратури.

 
  • Коли пацієнт звертається зі скаргами, що вказують на проблеми з серцем, призначають обстеження для діагностики серцевої недостатності, яке включає:
  • ЕКГ.
  • Велоергометрію.
  • Холтер.
  • Ехокардіографію і стрес-ехокардіографію.
  • МРТ серця.
  • КТ-коронарографію.
  • Рентген-діагностику.
  • УЗД.
  • Лабораторні дослідження.
 

Ретельна діагностика серцевої недостатності дозволяє призначити фармакотерапію, яка підтримає нормальну роботу серця, по можливості, усунути причини захворювання і уникнути ускладнень.

 

Особливості лікування при серцевій недостатності

 

Пацієнтів цікавить питання, чи лікується серцева недостатність? Серцева недостатність — небезпечна хвороба, яка може бути гострою і хронічною. Також вона може локалізуватися в правому і в лівому шлуночку серця. Від цього залежать особливості лікування патології. Сьогодні медицина має в своєму розпорядженні багато способыв терапії, які дозволяють істотно продовжити життя пацієнта, компенсувати порушення, до яких призводить захворювання.

 
  • Лікування при серцевій недостатності переслідує такі цілі:
  • Виявити і почати терапію основного захворювання, яке призвело до серцевої недостатності. Це можуть бути ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, порок серця, пухлини, аритмії, гіпертонія та інші. Також серцеву недостатність можуть спровокувати куріння, зловживання алкоголем.
  • Усунути фактори, які сприяють декомпенсації у пацієнтів з компенсованою серцевою недостатністю.
  • Сприяти компенсації серцевої недостатності:
  1. ▪ зменшити застій крові;
  2. ▪ збільшити серцевий викид, поліпшити постачання кров'ю органів.
 

Чи лікується серцева недостатність, багато в чому залежить від самого пацієнта, оскільки важливо виконувати всі приписи лікаря.

 

Як і чим лікувати серцеву недостатність

 

Коли діагностовано серцева недостатність, як лікувати недугу? Як лікувати серцеву недостатність, може вирішити тільки грамотний кардіолог. Можливо, знадобиться консультація інших фахівців, це залежить від причин виникнення хвороби.

 

Чим лікувати серцеву недостатність, яка придбала хронічну форму? У такому випадку лікар призначає медикаменти, які потрібно пити довічно, не порушуючи дозування і схему прийому. Так знімаються симптоми, поліпшується якість життя завдяки нормалізації тиску, зняття набряків, позбавлення від задишки.

 

Лікар може рекомендувати лікувати серцеву недостатність хірургічним шляхом, щоб усунути причини хвороби. У важких випадках може бути імплантований дефібрилятор.

 

Як лікувати серцеву недостатність: медикаментозно або хірургічно — залежить від стану пацієнта та перебігу хвороби.

 

Профілактика серцевої недостатності

 

Для профілактики серцевої недостатності дуже важливо вести здоровий спосіб життя.

 

Кардіологи клініки «Консиліум Медікал» дають поради, які неважко втілити в життя і які допоможуть довго залишатися здоровою людиною.

 
  1. 1. Профілактика серцевої недостатності включає заняття спортом. Але навантаження повинні бути ретельно дозовані, щоб не перевантажити серцево-судинну систему. Добре займатися плаванням, фітнесом, скандинавської ходьбою.
  2. 2. Важливе значення для профілактики має харчування. Ваш раціон повинен бути різноманітним. Добре їсти багато фруктів, зелені, овочів. У меню обов'язково включайте страви з круп, нежирної риби, пісного м'яса. Кількість жирів потрібно обмежити, їх повинно бути не більше 30% від загального числа корисних речовин — це допоможе уникнути утворення атеросклеротичних бляшок.
  3. 3. Відмовтеся від шкідливих звичок: тютюн і алкоголь шкодять судинам і, відповідно, серцю.
  4. 4. Чай і каву пийте неміцними.
 

Також для профілактики серцевої недостатності потрібно не рідше ніж раз на рік проходити обстеження — це допоможе вчасно діагностувати захворювання і, при необхідності, призначити лікування.

схожі статті
  • Симптоми і ознаки серцевої недостатності
    21 серпня 2018
    Симптоми і ознаки серцевої недостатності

    Серцева недостатність виникає, коли серцевий м'яз не в змозі нормально скорочуватися. В результаті серце працює «на зношування» через постійні перевантаженя. Але, оскільки крові перекачується недостатньо, всі органи страждають від кисневого голодування.

    докладніше