Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Перші ознаки раку шкіри
19 жовтня 2018

Перші ознаки раку шкіри

Рак шкіри — злоякісне захворювання, яке супроводжується переродженням епітеліальних клітин і формуванням пухлини. Патологія починається непомітно, нерідко першими ознаками недуги є видозміна бородавок, родимок.
Перші ознаки раку шкіри

По частоті хвороба займає третє місце після онкології молочної залози та легенів. Перші ознаки раку шкіри залежать від виду пухлини. Зовні це можуть бути такі прояви як гіперемія, набряклість тканин, кровоточивість, свербіж, біль. Точно розпізнати ознаки раку шкіри може тільки фахівець після попереднього обстеження. Побачити, як проявляється рак шкіри, перші ознаки злоякісного переродження епітелію можна на фото.


Як починається рак шкіри


З огляду на, що онкологія епітелію є досить поширеною патологією, кожному слід знати, як починається рак шкіри. Це дозволить своєчасно виявити недугу і звернутися за медичною допомогою.


Перші прояви онкологічного процесу залежать від виду пухлини. Як з'являється рак шкіри? Якщо новоутворення формується з клітин поверхневого епідермісу, запідозрити патологію можна на початкових стадіях. У такому випадку прогноз найбільш сприятливий, бо рання діагностика та лікування раку шкіри дозволяють досягти 100% одужання


Як проявляється рак шкіри при переродженні глибоких шарів дерми? В цьому випадку рання діагностика утруднена, адже на початковій стадії зовнішні зміни відсутні. Визначити таку форму онкології можна випадково в ході профілактичного огляду або при прогресуванні хвороби.


Які загальні ознаки раку шкіри


Клінічна картина залежить від стадії прогресування патології та рівня злоякісності новоутворення. Які ознаки раку шкіри повинні насторожити? Загальні симптоми онкології будуть такими:


  • біль в місці ураження;
  • зниження апетиту;
  • підвищення температури — місцеве або загальне;
  • підвищена втома;
  • виснаження, безпричинна втрата ваги;
  • збільшення лімфовузлів.

Якщо у пацієнта розвинувся рак шкіри, ознаки можуть проявлятися в зміні зовнішнього вигляду доброякісних новоутворень-папілом, бородавок, родимок. Іноді пухлина формується на здоровій ділянці дерми. Які ознаки раку шкіри будуть присутні у пацієнта, залежить від його імунної системи та різновиди новоутворення.


Зовнішні ознаки раку шкіри на фото


Знаючи, як виглядає пухлина дерми, можна своєчасно запідозрити хворобу. Зовнішні ознаки раку шкіри можуть бути наступними:


  • присутність ущільнення, вузлика під шкірою;
  • якщо пухлина розвивається з родимки, зовнішні ознаки раку шкіри проявляються її видозміною — присутністю нерівних країв, асиметричністю, кровоточивістю, надмірним збільшенням у розмірі (фото далі);
  • біль у місці новоутворення;
  • виразка шкіри, кровоточивість;
  • перші ознаки раку шкіри (фото зовнішніх ознак праворуч) можуть проявлятися зміною кольору дерми — вона стає світліше або темніше оточуючих тканин, може набувати червоний, синюшний колір;
  • надмірний свербіж дерми;
  • поява ранки, яка кровоточить, приносить дискомфорт та довго не заживає також можна побачити на фото як зовнішня ознака раку шкіри.

Такі ознаки раку шкіри (фото також є нижче) повинні стати приводом для звернення до фахівця. Пухлина може розташовуватися на будь-якій ділянці тіла, включаючи волосисту зону голови та слизові оболонки рота, носової порожнини.


Якщо на шкірі присутні будь-які новоутворення — родимки, бородавки, папіломи, важливо уникати їх травмування та ретельно стежити за їх станом. Про переродження можуть говорити такі ознаки:


  • товщина новоутворення понад 5 см, діаметр — більше ніж 6 см;
  • поширення змін на підшкірну клітковину, нервові волокна;
  • поява погано- або низькодиференційованих клітин.

Усі ці зміни може виявити тільки лікар за допомогою додаткових діагностичних процедур.

Прояви раку шкіри на пізніх стадіях


Прогноз при цьому захворюванні безпосередньо залежить від стадії виявлення онкологічного процесу. Важливо не упустити перші прояви раку шкіри, щоб досягти повного одужання. Відсутність своєчасної терапії веде до прогресування злоякісної пухлини


На пізніх стадіях онкологія шкіри супроводжується вираженими загальними симптомами — виснаженням, схудненням, відсутністю апетиту, постійною втомою. Якщо новоутворення зачіпає нервові волокна, у хворого може з'явитися відчуття повзання мурашок по тілу, оніміння, печіння. В такому випадку важливо провести диференціальну діагностику та пройти комплексне лікування.


Прояв раку шкіри на пізніх стадіях обумовлені збільшенням новоутворення (фото можна побачити вище) в розмірах та формуванням метастазів. Спочатку атипові клітини поширюються на лімфатичні вузли, потім — вражають внутрішні органи. Відсутність діагностики та лікування веде до того, що метастази проникають в головний мозок, кістки, легені.


Якщо є підозра на рак шкіри, прояви захворювання не варто ігнорувати. Навіть незначні зміни з боку шкірних покривів повинні стати приводом для відвідування фахівця.


У медичному центрі CONSILIUM MEDICAL обстеження виконується на сучасному оснащенні, прийом ведуть кваліфіковані фахівці. Це забезпечує точну діагностику будь-яких хвороб навіть на ранніх стадіях. Записатися на консультацію Ви можете за телефоном.