Звертатись до фахівця необхідно при наступних станах та проблемах зі здоров’ям:
- •Надмірна або недостатня вага тіла;
- •Серцево-судинні захворювання: стенокардія, артеріальна гіпертензія та ін.;
- •Онкологічні захворювання;
- •Захворювання ШКТ: виразки, гастрити, холецистити, діарея, здуття кишківника та ін.;
- •Хронічна хвороба нирок;
- •Цукровий діабет, дисліпідемія, подагра та інші метаболічні розлади;
- •Дерматологічні проблеми;
- •Поганий стан нігтів та волосся;
- •Часті застуди та інфекційні захворювання;
- •Вагітність та годування груддю;
- •Алергія на продукти, лактазна недостатність чи інші порушення травлення.
Під час консультації дієтолог також надає рекомендації стосовно здорового харчування для профілактики захворювань. Він розповість про користь продуктів та чому окремі страви потрібно виключити з раціону чи обмежити їх споживання.
Нутритивний статус – це стан організму, який характеризується наявністю необхідних поживних речовин у відповідних кількостях для забезпечення оптимального функціонування організму. Цей статус включає в себе наявність в організмі поживних речовин (вітамінів, мінералів, білків, жирів, вуглеводів та інших необхідних компонентів), а також їхнє правильне співвідношення і абсорбцію. Недостатність поживних речовин може призвести до розвитку дефіцитних станів або навіть хвороб, тоді як надлишок може бути шкідливим для здоров'я.
Пропонуємо дізнатися детальніше, що включає в себе оцінка нутритивного статусу під час консультації нутриціолога.
Пацієнти приходить на консультацію до дієтолога онлайн або в медичному центрі з різними скаргами або проблемами. Найпоширеніші з них:
- 1.Проблеми з вагою. Скарги на надмірну вагу/ожиріння або недостатню масу тіла або проблеми з набором ваги.
- 2.Проблеми з травленням. Скарги на алергічні реакції на певні продукти харчування, біль в животі, закрепи, діарею, метеоризм та ін.
- 3.Погане самопочуття. Скарги на дефіцит енергії, втомленість, низьку працездатність, виснаження, емоційну лабільність, поганий настрій.
- 4.Проблеми зі станом здоров’я. Високий рівень холестерину, гіперглікемію, проблеми з артеріальним тиском або серцем.
- 5.Інші проблеми. Скарги на проблеми з апетитом або харчовими звичками, проблеми зі здоров'ям шкіри, волосся або нігтів, які можуть бути пов'язані з недостатнім або неправильним харчуванням.
Під час консультації лікаря дієтолога, пацієнт може обговорити ці та інші проблеми з харчуванням і здоров’ям. Разом з дієтологом розробляється індивідуальний план харчування, діагностики та лікування, спрямовані на поліпшення стану здоров'я.
Лікар-дієтолог опитує пацієнта щодо його звичок харчування, включаючи режим, типи та кількість споживаних продуктів. Це важлива складова оцінки нутритивного статусу, оскільки харчування має великий вплив на загальний стан організму. Ось деякі аспекти анамнезу харчування, про які може запитати лікар:
- •Переважно рослинна або тваринна їжа;
- •Наявність дієт: веганство, кетогенна дієта і т. д.
2.Регулярність прийому їжі:
- •Скільки разів на день пацієнт їсть;
- •Проміжки між прийомами їжі.
3. Розмір порцій та кількість:
- •Великі чи малі порції;
- •Кількість калорій, які споживає пацієнт.
4.Споживання різних груп продуктів:
- •Споживання фруктів та овочів, білкової їжі, жирів, вуглеводів;
- •Вживання напоїв, включаючи воду, соки, алкоголь тощо.
5.Специфічні дієти або обмеження:
- •Наявність алергій на харчові продукти;
- •Обмеження глютену, лактози, цукру і т. д.;
- •Вживання добавок або вітамінних комплексів.
6.Звички щодо харчування:
- •Швидке харчування, перекуси або обіди "на ходу»;
- •Вечері перед телевізором або комп’ютером;
- •Стресове або емоційне переїдання.
7.Інші звички:
- •Вживання приправ, солі, цукру тощо;
- •Звички з питань приготування їжі (варіння, смаження, запікання).
Аналіз анамнезу харчування допомагає лікарю нутриціологу зрозуміти звички та потреби пацієнта. Це необхідно для розробки індивідуального плану харчування, спрямованого на підтримку або поліпшення його здоров'я.
Передбачає детальне опитування пацієнта щодо різних аспектів його життя, які можуть мати вплив на нутритивний статус і загалом на стан здоров’я пацієнта. Це допомагає краще зрозуміти контекст пацієнта і розробити індивідуалізований підхід до діагностики та лікування.
Ось деякі аспекти анамнезу життя:
- •Сімейний анамнез. Історія захворювань у родичів, наявність генетичних захворювань або спадкових патологій у родині, проблем з вагою у сім’ї;
- •Соціальний статус. Рівень освіти, професія та місце роботи, сімейний стан, наявність дітей та інші соціальні фактори;
- •Стиль життя. Рівень фізичної активності, погодження з принципами здорового способу життя: відмова від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю), сон;
- •Психологічний статус. Стресові фактори в роботі або особистому житті, що впливають на режим харчування, наявність депресії, тривожних розладів або інших психічних проблем;
- •Медичний анамнез. Попередні захворювання та лікування, результати попередніх обстежень і аналізів.
Фізичний огляд дієтолога зазвичай не настільки обширний, як у лікарів загальної практики чи інших спеціалістів. Але деякі аспекти фізичного огляду можуть бути важливими для дієтолога при розробці індивідуального плану харчування та консультації:
- •Зовнішній вигляд та стан шкіри, волосся, нігтів. Оцінка загального стану шкіри може вказати на можливі дефіцити певних вітамінів або мінералів у раціоні харчування. Волосся та нігті також можуть бути показником недостатнього харчування або відсутності певних поживних речовин;
- •Огляд ротової порожнини, оцінка стану зубів та ясен;
- •Оцінка стану опорно-рухового апарату, м’язів, рухливості суглобів, а також основних життєвих показників;
- •Антропометричні параметри. Вимірювання ваги та росту, індексу маси тіла, ідеальної маси тіла, окружності талії та ін.;
- •Вимірювання показників складу тіла вагами-аналізаторами Tanita-RD 953. Пристрій вимірює відсоток тілесного та вісцерального жиру, м’язову та кісткову масу, водний баланс та інші параметри, які можуть бути важливими для оцінки складу тіла та здоров'я пацієнта;
- •Оцінка потреб в енергії та потреб в основних поживних речовинах БЖВ та вітамінах, мікронутрієнтах.
Лабораторні тести можуть бути використані дієтологом для отримання додаткової інформації про стан здоров'я та харчовий статус пацієнта, щоб розробити індивідуальний план харчування та дієтичні рекомендації:
- •Оцінка вуглеводного обміну: глікований гемоглобін HbA1c, глюкоза натще, індекс HOMA;
- •Оцінка жирового обміну: холестерин, тригліцериди, ліпопротеїни;
- •Печінкові та ниркові проби (АЛТ, АСТ, білірубін загальний та фракції, загальний білок, альбумін, креатинін, сечовина), сечова кислота;
- •Оцінка гормонального стану: щитовидної залози (ТТГ, Т3, Т4), наднирників (кортизол), статеві гормони та ін.;
- •Скринінг дефіциту вітамінів та мікронутрієнтів: вітамін Д3, вітаміни групи В, С, кальцій, обмін заліза, магній, фосфор, фтор, цинк та ін.
На підставі отриманої інформації лікар-дієтолог визначає нутритивний статус, діагностує порушення стану здоров’я пацієнта, розробляє персональні рекомендації з харчування та підбирає дієту. За необхідності працює в команді з іншими спеціалістами.
Вам потрібен онлайн дієтолог або бажаєте отримати консультацію в медичному центрі «Консиліум Медікал» на Правому березі Києва (Лук’янівка)? Записуйтесь на прийом по телефону або через форму на сайті.