Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що буде якщо видалити селезінку та які можуть бути наслідки
07 грудня 2018

Що буде якщо видалити селезінку та які можуть бути наслідки

У людському організмі немає непотрібних органів. Кожен з них виконує свою — може, на перший погляд, і не зовсім важливу функцію та підтримує життєдіяльність організму.
Що буде якщо видалити селезінку та які можуть бути наслідки

У даній статті мова піде про такий орган як селезінка. Селезінка — це непарний паренхіматозний орган черевної порожнини, який знаходиться в лівому підребер'ї та належить до органів лімфатичної системи. На ранніх етапах внутрішньоутробного розвитку, вона виконує кровотворну функцію, тобто відповідає за утворення еритроцитів і лейкоцитів. Але до народження малюка цю функцію бере на себе кістковий мозок, а селезінка продовжує продукувати тільки лімфоцити та моноцити.


  1. Зміст статті:
  2. Чи можна жити без селезінки?
  3. Видалення селезінки: причини чому може знадобитися операція
  4. Види оперативних втручань для видалення селезінки
  5. Які можуть бути наслідки видалення селезінки
  6. Особливості відновлення після операції по видаленню селезінки
  7. Дієта після видалення селезінки

Селезінку не відносять до життєво важливих органів і питання, що буде, якщо видалити селезінку, є цілком адекватним.Однак, даний орган виконує безліч важливих функцій, а саме:


  • Селезінка відповідає за утворення лімфоцитів — клітин імунної системи, — а також антитіл. Завдяки цьому вона діє як своєрідний фільтр для бактерій та інших чужорідних частинок
  • Селезінка руйнує пошкоджені еритроцити, а також еритроцити та інші формені елементи крові, життєвий цикл яких закінчився. При цьому гемоглобін, що знаходиться в цих еритроцитах, піддається трансформації та утворює білірубін і трансферин. Білірубін, як відомо, є головною складовою жовчі
  • Селезінка є депо крові — в ній накопичується 1/3 всіх тромбоцитів в організмі, а також еритроцити, лейкоцити

Таким чином, селезінка бере участь в обміні речовин, виконує кровотворну, імунну, фільтраційну функцію, а також функцію резервуара крові.


Однак, в деяких випадках виникає питання про видалення даного органу, тому важливо знати, що буде, якщо видалити селезінку. Далі в статті розповімо більш детально, коли необхідно видалення селезінки, наслідки якого характеру можуть спостерігатися після цієї маніпуляції, які види оперативних втручань існують, а також, як проходить відновлювальний період після операції та яка необхідна дієта.



Чи можна жити без селезінки?


СелезінкаЛюдей, яким необхідно з тих, чи інших причин видалити селезінку, в першу чергу цікавить питання, чи можна жити без селезінки? Жити без селезінки цілком можливо. Одні стверджують, що тривалість життя людей без селезінки скорочується, а інші впевнені, що й тривалість та якість життя при відсутності селезінки абсолютно не відрізняється від здорових людей.


Як згадувалося вище, селезінка не належить до життєво важливих органів. На ранніх етапах ембріогенезу вона відповідає за продукцію кров'яних клітин — еритроцитів та лейкоцитів. Однак, надалі цю функцію бере на себе кістковий мозок, а селезінка залишається лише резервуаром крові.


Тому не варто турбуватися питанням, чи можна жити без селезінки!


Людей також цікавить, як жити без селезінки після операції, чи змінюється як-небудь якість та стиль життя? Не варто забувати, що селезінка є все таки важливим органом імунної системи. Тому імунітет після операції значно знижується. У відновлювальному періоді слід берегтись від переохолоджень, по можливості не контактувати з хворими на вірусну, або бактеріальну інфекцію, підтримувати організм вітамінами, мінералами, загальнозміцнюючими засобами.



Видалення селезінки: причини чому може знадобитися операція



Спленектомія, або видалення селезінки — операція, яка передбачає повне видалення органу лапаротомическим, або лапароскопічним шляхом. Видалення селезінки (операція спленектомія) проводитися переважно за екстреними показаннями — наприклад, при розриві, або пошкодженні органу. Крім цього, можуть бути показанням до спленектомії (видалення селезінки) причини наступного характеру:Спленектомія.jpg


  • Спленомегалія (збільшення селезінки)
  • Тромбоцитопенічна пурпура
  • Гемобластози
  • Кіста, абсцес селезінки
  • Інфаркт селезінки
  • Туберкульоз селезінки
  • Портальна гіпертензія
  • Захворювання крові такі, як, наприклад, таласемія, аутоімунна тромбоцитопенія, аутоімунна гемолітична анемія, спадковий мікросфероцитоз, також часто є показанням до операції видалення селезінки

Причини та тяжкість ураження органу визначають методику операції. При незначному збільшенні селезінки операція може проводитися лапароскопічним методом, в іншому випадку потрібна відкрита лапаротомічна операція. Причиною видалення селезінки може також служити рак шлунка, коли необхідна розширена гастректомія.



Види оперативних втручань для видалення селезінки


Операція на видалення селезінки носить назву спленектомії. Розрізняють кілька видів операцій на видалення селезінки:


Видалення селезінки - лапароскопія
  • Лапароскопія — малотравматична операція, яка проводитися за допомогою лапароскопа та мікроінструментарію через отвори в черевній порожнині.
  • Лапаротомічна операція — відкрита хірургічна операція, яка проводиться за допомогою верхньої серединної лапаротомії.
  • Трансторакальна спленектомія — доступ до селезінки здійснюється через грудну клітку.
  • Торакоабдомінальний доступ — операція проводитися через розтин черевної та лівої плевральної порожнин.


Найбільш щадна та безпечна операція на видалення селезінки — лапароскопія. Однак, вона показана далеко не у всіх випадках. Лапароскопія доречна, якщо розміри органу не перевищують 11-20 см.


Крім цього, розрізняють екстрені та планові операції з видалення селезінки. Екстрені проводяться при травмах селезінки, або її розриві, коли є загроза життю пацієнта, а планові — при хронічних захворюваннях.



Які можуть бути наслідки видалення селезінки


Єдиний вихід в тих випадках, коли перестає нормально функціонувати, або пошкоджена селезінка — видалення.

Наслідки цієї операції можуть бути різними, хоча, при дотриманні всіх рекомендацій лікаря в післяопераційному періоді, вони мінімальні. В першу чергу наслідки видалення селезінки пов'язані з порушенням роботи імунної системи, бо саме селезінка виробляє величезну кількість лімфоцитів і антитіл. Після операції з видалення селезінки посилено починають працювати лімфатичні вузли та інші органи імунної системи, але для цього потрібен час. Головні наслідки після видалення селезінки — зниження імунітету та реактивності організму. Внаслідок цього, підвищується ризик зараження бактеріальною інфекцією. Ризик інфікування максимальний в перші 3 роки після операції. Найбільш часто уражається шкіра, легені, в 7% випадків спленектомії розвивається сепсис.


Наслідки видалення селезінки також можуть включати нагноєння швів, тромбоз печінкових вен, утворення грижі, запальні процеси підшлункової залози, ателектаз легені.



Особливості відновлення після операції з видалення селезінки


Відновлення після операції по видаленню селезінкитривалий і складний період, який вимагає від пацієнта суворого дотримання всіх рекомендацій лікаря. В першу чергу слід зайнятися профілактикою бактеріальних інфекцій, ризик яких після операції з видалення селезінки дуже високий. З цією метою призначаються антибіотики, вітаміни та мінерали. Пацієнту слід уникати людних місць, при можливості мінімізувати контакт з хворими, проводити додаткові вакцинації. Також з обережністю слід вирушати в подорожі та уникати країн, де поширена малярія, гепатит.

Відновлення після операції з видалення селезінки може зайняти 2-3 місяці та довше. В певний період часу після операції не рекомендується виконувати важкі фізичні навантаження, водити автомобіль та ін. Особливе значення має також дієта!



Дієта після видалення селезінки


Чи потрібна дієта після видалення селезінки? Після такої операції, як видалення селезінки, дієта більш, ніж необхідна! Адже після операції починається перебудова організму, посилено починають працювати не тільки лімфатичні вузли, але й печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза.


Дієта після видалення селезінки передбачає стіл №5 по Певзнеру.

Дієта після видалення селезінкиВ першу чергу виключається жирна, гостра, смажена їжа. З раціону слід виключити копченості, маринади, соління, концентровані рибні, м'ясні та грибні бульйони, жирне м'ясо та субпродукти, шоколад, какао, редис, цибуля, часник, свіжий хліб.

Дієта після видалення селезінки дозволяє такі продукти, як овочеві супи, крупи, нежирна яловичина, птиця, нежирна риба, нежирне молоко та сир, тушковані, варені або сирі овочі, фрукти.


Після операції сувору дієту слід дотримуватися близько 6 місяців з подальшим поступовим розширенням меню.