Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що може означати кровотеча з прямої кишки
19 червня 2019

Що може означати кровотеча з прямої кишки

Кровотеча з прямої кишки, або ректальна кровотеча — досить частий симптом, який може свідчити про серйозні захворювання.
Що може означати кровотеча з прямої кишки

Він означає виділення крові з анального отвору в результаті порушення цілісності судин в прямій кишці, або інших відділах товстого кишечника.


Ректальною кровотечею вважається поява різної кількості крові на туалетному папері, нижній білизні, або в калових масах — це можуть бути навіть поодинокі прожилки.


Ректальна кровотечаПри даній патології кров повинна бути свіжою, яскраво-червоного кольору. При появі темної, чорного кольору крові в калі говорять уже про інший симптом — мелене, що спостерігається при шлунково-кишковій кровотечі.


Зазвичай ректальна кровотеча не є рясною, в зв'язку з чим пізно діагностується. На його частку припадає приблизно 20% від усіх кровотеч шлунково-кишкового тракту. Більш часто патологія діагностується у пацієнтів старших 65 років, але може спостерігатися і у молодих людей. З віком ризик розвитку кровотечі з прямої кишки значно зростає.



Далі в статті розповімо більш детально, з яких причин з'являється кров з прямої кишки, які додаткові симптоми можуть при цьому спостерігатися, а також, що робити і як лікувати ректальні кровотечі.



Чому йде кров з прямої кишки? Причини кровотеч



У ректальної кровотечі (кровотеча з прямої кишки) причини різні. Іноді цей симптом може свідчити про незначне пошкодження слизової прямої кишки, а іноді — про серйозні захворювання, в тому числі і злоякісного характеру.


Всі причини, чому йде кров з прямої кишки, можна розділити на кілька груп, а саме:


  • Туберкульоз кишечникаІнфекційні причини кровотечі з прямої кишки — наприклад, дизентерія, сальмонельоз, сифіліс, ректальна гонорея, ієрсиніоз, сифіліс, туберкульоз кишечника і ін. Кров з прямої кишки без болю також може спостерігатися при харчових отруєннях
  • Доброякісні і злоякісні новоутворення. Серед доброякісних новоутворень кров з прямої кишки найбільш часто викликають поліпи, серед злоякісних — колоректальний рак або рак прямої кишки. Кровотеча з прямої кишки при раку спостерігається вже на початкових стадіях у вигляді прожилок і стає більш рясною з прогресуванням захворювання. Кров частіше темна, змішана з каловими масами, нерідко може передувати спорожненню
  • Запальні захворювання кишечника, наприклад, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, дивертикуліт, проктит, парапроктит та ін.
  • Вроджені і набуті порушення місцевого характеру, наприклад, геморой. У більшості таких випадків кров з прямої кишки виділяється без болю
  • Гельмінтози та паразитози
  • Прийом деяких медикаментів (нестероїдні протизапальні, антитромботичні препарати)
  • Променеве випромінювання (наприклад, при променевій терапії, або при променевій хворобі)
  • Сторонні тіла і травми кишечника. Найбільш часто провокують кров з прямої кишки причини травматичного характеру, окремо анальні тріщини. Вони виникають при фізичному пошкодженні слизової, наприклад твердими каловими масами, сторонніми предметами.


Додаткові симптоми при крові з анального отвору



Як проявляється кровотеча з прямої кишки? Симптоми залежать в першу чергу від основного захворювання і рясності кровотечі.


Болі в животі
  • Кров з анального отвору при анальних тріщинах найчастіше яскраво-червона, виділяється в невеликій кількості і супроводжується вираженим больовим синдромом, іноді — свербінням і палінням в області заднього проходу.
  • При геморої біль зазвичай відсутній, кров з анального отвору може виділятися у вигляді згустків, більш темна за кольором. Кровотеча при геморої може бути досить інтенсивною, в деяких випадках приводячи до анемії.
  • Якщо поліп спровокував кровотечу з прямої кишки, симптоми будуть включати також болі в животі, розлади стільця.
  • При раку, ректальна кровотеча може супроводжуватися анемією, болями в животі, розладами стільця, слабкістю, зниженим апетитом, гіпертермією, інтоксикаційним синдромом.
  • Якщо причиною кровотечі став коліт, або проктит, в калових масах можна буде знайти домішки слизу, гною. Також пацієнта будуть турбувати болі в животі, діарея.



Кровотеча з прямої кишки. Що робити і як лікувати?



Виникає питання при кровотечі з прямої кишки — що робити?


При виявленні крові з анального отвору, навіть у вигляді одиночних прожилок в калових масах, слід негайно звернутися до лікаря!


На тому, як лікувати кровотечу з прямої кишки, спеціалізується лікар проктолог. Він вислухає скарги пацієнта, збере анамнез, проведе всі необхідні обстеження і тільки тоді почне лікування ректальної кровотечі.


Лікування виділення крові з прямої кишки в першу чергу залежить від першопричини і може бути як консервативним, так і хірургічним. Застосовують також ендоскопічні методи, щоб зупинити кровотечу з прямої кишки. Лікування такого характеру включає діатермокоагуляцію, лазерну фотокоагуляцію, використання кровоспинних плівок. При значній крововтраті вдаються до інфузійної терапії із застосуванням крові і кровозамінників.