Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке алкогольний гепатит
22 листопада 2018

Що таке алкогольний гепатит

Алкогольний гепатит, також, як і запалення печінки іншої етіології, відноситься до числа патологічних станів, що супроводжуються жировою дистрофією та фіброзом гепатоцитів (клітин органа).
Що таке алкогольний гепатит

Необхідно враховувати, що таке захворювання викликане токсичним впливом етилового спирту. Для того, щоб визначити, що таке алкогольний гепатит, необхідно враховувати дані анамнезу, а також особливості патоморфології клітин.


Тяжкість перебігу недуги визначається об'ємом вживаного спиртного, тривалістю прийому, а також його різновидом. Гепатит алкогольний може протікати в гострій та хронічній формі. Що таке алкогольний гепатит та які його симптоми важливо знати кожному, щоб своєчасно виявити його розвиток.



Алкогольний гепатит: причини виникнення захворювання


Алкогольний гепатит, причини якого викликані токсичним впливом на організм етилового спирту, може мати різну тривалість розвитку. У осіб чоловічої статі поява змін в печінці може відзначатися на тлі щоденного вживання від 50 до 100 мл спиртних напоїв. Жінки стикаються з даною проблемою при вживанні дози до 50 мл на добу, а особи підліткового віку менше ніж 20 мл. У чому швидкість виникнення незворотних змін в органі залежить від індивідуальних особливостей пацієнта.


Алкогольний гепатит, причини якого пов'язані з отруєнням алкогольною продукцією, формується за короткий проміжок часу. У деяких випадках пацієнту досить одноразового вживання високих доз етилового спирту.


Підвищують ймовірність розвитку алкогольного гепатиту такі стани:


  • генетична схильність — обумовлена синтезом ферментів, що беруть участь у метаболізмі алкоголю;
  • нераціональне харчування;
  • наявність в анамнезі перенесеного вірусного гепатиту.


Симптоми алкогольного гепатиту


У окремих пацієнтів, у яких діагностовано алкогольний гепатит, симптоми тривалий час мають неспецифічний характер й не проявляються. Латентний перебіг є найбільш небезпечним, бо пацієнт не звертається за допомогою до фахівців та не проводить лікування. При цьому запалення продовжує прогресувати та призводить до повного руйнування печінки.


Симптоми алкогольного гепатиту на початкових стадіях пов'язані з появою тяжкості в області правого підребер'я, а також легкої нудоти. Поступово приєднується жовтушність шкірних покривів, слабкість, анорексія, а також біль в абдомінальній області, діарея, нудота, блювота, зниження маси тіла. На даній стадії перебігу захворювання можливий розвиток гіпертермії.


Якщо приєднується цироз, гепатит, алкогольний, симптоми якого з більшою швидкістю починають прогресувати, супроводжується асцитом, почервонінням долонь, а також розширенням поверхневих капілярів.



При холестатичному варіанті гепатиту алкогольної етіології пацієнта турбує виражений свербіж шкіри, спостерігається освітлення калу, виражена жовтяниця, потемніння сечі. При відсутності лікування розвивається геморагічний синдром.



Гепатит алкогольний: діагностика та лікування


Діагностика алкогольного гепатиту в деяких випадках може викликати труднощі. Це пояснюється тривалим збереженням компенсаторних можливостей організму.


Велике значення при постановці діагнозу грають дані анамнезу. Лікарю важливо знати тривалість, середню порцію, а також вид алкогольного напою, який пацієнт систематично вживає.


Зовнішній огляд дозволяє виявити не тільки специфічні ознаки патології, але й непрямі ознаки пристрасті до спиртного.


Серед основних методів, які включає діагностика алкогольного гепатиту, виділяють:


  • загальний та біохімічний аналізи крові;
  • дослідження крові на наявність вірусних частинок;
  • ультразвукове сканування;
  • магнітно-резонансну томографію;
  • біопсію печінки.

Щоб призупинити або повністю усунути гепатит алкогольний, лікування повинно включати зміну способу життя та повну відмову від спиртного, нормалізацію харчування та виключення шкідливих звичок.


Якщо у пацієнта діагностовано гепатит, алкогольний, лікування медикаментами включає прийом таких препаратів:


  • есенціальні фосфоліпіди;
  • препарати з урсодезоксихолевою кислотою;
  • гепатопротектори з силимарином.

При гострому перебігу гепатиту виконується дезінтоксикаційна терапія, при важкому стані пацієнта показано введення глюкокортикоїдів. Лікування розробляється індивідуально, виходячи зі стадії занедбаності патології, типу її перебігу, наявності супутніх захворювань внутрішніх органів. Будь-які препарати повинен призначати фахівець, бо неконтрольований прийом медикаментів може тільки погіршити перебіг захворювання.