Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке і як проводиться хіміотерапія
13 червня 2018

Що таке і як проводиться хіміотерапія

Через високу поширеність злоякісних онкологічних захворювань, напевно, кожен в загальних рисах знає, що таке хіміотерапія. Однак, як проводиться хіміотерапія, коли вона показана, які види її існують — в ці деталі вникають не всі.
Що таке і як проводиться хіміотерапія

Кожен пацієнт повинен бути ознайомлений з тим, що таке хіміотерапія, як проводять хіміотерапію, які ризики і віддалені наслідки вона за собою несе. Адже тільки розуміючи суть методу, можна оцінити і зважити всі плюси і мінуси такого радикального лікування.


Хіміотерапія — це широко поширений метод лікування злоякісних захворювань, який полягає у введенні в організм пацієнта великих доз високотоксичних медикаментозних препаратів. Часто даний метод є єдино ефективним в лікуванні раку.


Далі більш детально розповімо, що таке і як проводиться хіміотерапія, які бувають види хіміотерапії, коли вона показана.


Хіміотерапія — що це?


Лікування онкології Отже, хіміотерапія — що це, і коли вона необхідна? Хіміотерапія — це не хірургічний, системний і один з найбільш сучасних методів лікування злоякісних захворювань. Він полягає в застосуванні високо токсичних препаратів, які порушують процес розподілу ракових клітин, тим самим знищуючи їх, а також зупиняючи або сповільнюючи їх поширення по організму.


Хіміотерапія — це один з основних методів лікування в онкології. Він може застосовуватися як самостійно, так і в комплексі з іншими методами лікування. Тривалість хіміотерапії і вибір хіміопрепаратів визначаються локалізацією, стадією злоякісного захворювання і тяжкістю пацієнта.


Які бувають види хіміотерапії


Залежно від того, поєднання яких препаратів застосовується, а також коли і з якою метою призначається хіміотерапія, види її мають деякі відмінності.


  • Отже, залежно від того, коли проводиться хіміотерапія, види її бувають наступними:
  • Неад'ювантна — проводиться до хірургічної операції з метою зменшення розмірів пухлини, а також для забору матеріалу для визначення чутливості ракових клітин до медикаментозних препаратів.
  • Ад'ювантна — проводиться після хірургічного втручання з метою запобігання утворенню метастазів і зниження ризику виникнення рецидиву.
  • Лікувальна — проводиться для уповільнення утворень і поширення метастазів.
Червона хіміотерапія
  • Залежно від поєднання хіміопрепаратів розрізняють наступні види хіміотерапії:
  • Червона хіміотерапія — цей вид передбачає застосування антациклінів, найсильніших препаратів (Доксорубіцин, Ідарубіцин, Епірубіцин), розчин яких має червоний колір.
  • Жовта хіміотерапія — проводиться із застосуванням таких препаратів, як Циклофосфамід, Фторурацил, Метотрексат.
  • Синя хіміотерапія — при цьому виді застосовуються Мітоміцин, Мітоксантрон.
  • Біла хіміотерапія проводиться із застосуванням Таксотела, Таксолу.


  • Крім цього, залежно від обсягу хіміотерапії, розрізняють наступні її види:
  • Системна — препарат вводиться внутрішньовенно і розноситься з током крові по всьому організму.
  • Регіонарна — препарат вводиться в область, навколо пухлини.
  • Локальна — препарат вводиться безпосередньо в пухлину.

Коли роблять хіміотерапію


Рак молочної залози Коли ж роблять хіміотерапію? Хіміотерапія може застосовуватися як самостійний метод лікування, так і в комплексі з іншими методами. Високочутливі пухлини, лейкози, інші гемобластози, пухлина Вільмса, пухлина Беркітта, хоріонкарцинома, рабдоміосаркома — це ті випадки, коли роблять хіміотерапію з лікувальною метою, застосовуючи її самостійно.


У комплексі з іншими методами лікування хіміотерапія застосовується при раку молочної залози, яєчка, яєчників, простати. Також хіміотерапія застосовується для запобігання метастазування і з паліативною метою.


Як проходить хіміотерапія


Перед тим, як роблять хіміотерапію, пацієнта детально знайомлять з механізмом дії препаратів, попереджають про можливі наслідки, акцентують увагу на дозуванні і особливостях прийому. Існують різні протоколи, як відбувається процес хіміотерапії.


Вибір протоколу, за яким проводиться хіміотерапія, буде залежати від локалізації, типу і розмірів пухлини, від мети лікування, від реакції пацієнта на ті, чи інші препарати.


Як проходить хіміотерапія? Даний вид лікування призначається курсами. Один курс триває найчастіше кілька діб, після чого робиться перерва для відновлення організму. Загалом, хіміотерапія може займати від півроку до двох років — все залежить від характеру злоякісного процесу.


Препарати часто вводять внутрішньовенно, однак, можуть вводитися і перорально, внутрішньом'язово або підшкірно. Проходити хіміотерапію можна як в стаціонарі, так і в амбулаторних умовах. Перед тим, як роблять хіміотерапію, пацієнту даються рекомендації по харчуванню та підготовці до лікування.

схожі статті