Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Хіміотерапія при раку нирок
09 жовтня 2018

Хіміотерапія при раку нирок

Хіміотерапія — один з найбільш ефективних методів лікування онкопатологій. Він має на увазі прийом препаратів, дія яких спрямована на припинення росту пухлини та її розпад.
Хіміотерапія при раку нирок

Хіміотерапія при раку нирки не є основним методом лікування. Обумовлено це тим, що пухлина є стійкою до більшості препаратів. Однак у деяких пацієнтів хіміотерапія при раку нирок показує позитивні результати. Крім того, цитостатики володіють системним впливом на весь організм. Як результат, хіміотерапія при раку нирки дозволяє зруйнувати метастази та збільшити шанси на позитивний результат лікування. Чи потрібна така процедура при раку нирки в кожному випадку лікар визначає індивідуально.


Показання до хіміотерапії при раку нирок


Рак нирки реагує на цей метод лікування по-різному. Одні й ті ж препарати у кожного пацієнта проявляються не однаковою ефективністю. Чи потрібна хіміотерапія при раку нирки лікар визначає індивідуально. У більшості випадків методика використовується в якості доповнення до основної схеми лікування.


Хіміотерапія раку нирок призначається в таких цілях:


  • Стабілізація онкологічного процесу, зменшення пухлини в розмірі. У такому випадку процедура використовується до хірургічного втручання та дозволяє збільшити його ефективність.
  • Руйнування залишків атипових клітин і метастазів — застосовується після виконання операції або променевої терапії.
  • Полегшення симптомів хвороби, продовження терміну життя та його якості, уповільнення прогресування онкологічного процесу. Такі цілі переслідує паліативна хіміотерапія, коли інші методи неефективні або їх використання протипоказано.

Лише після комплексного обстеження пацієнта лікар може точно сказати, чи потрібна хіміотерапія при раку нирки.



Як діє хіміотерапія при раку нирки


Хіміотерапія раку нирки має на увазі призначення спеціальних препаратів-цитостатиків. Їх дія спрямована на припинення неконтрольованого поділу атипових клітин, а також їх руйнування. Діюча речовина негативно впливає на структуру ДНК, тим самим попереджаючи їх розмноження. В результаті відбувається уповільнення зростання пухлини з подальшим її зменшенням в розмірі.


Якщо у пацієнта присутні метастази, в цих же цілях призначається хіміотерапія. Рак нирки є складним онкологічним захворюванням і вимагає тривалого лікування. Курс терапії та дозування препаратів підбирається індивідуально для кожного хворого.


Рак нирки: хіміотерапія та її побічні дії


Цитостатики надають систематичний вплив на весь організм, а не тільки на атипові клітини. У зв'язку з цим у пацієнтів нерідко виникають негативні наслідки хіміотерапії . Причому у кожного хворого вони мають різний ступінь вираженості.


Якщо у пацієнта діагностовано рак нирки, хіміотерапія може супроводжуватися такими ускладненнями:


  • нудота, блювота;
  • анемія;
  • випадання волосся, вій;
  • розлади функцій травного каналу;
  • підвищена втома;
  • порушення роботи печінки, нервової системи;
  • пригнічення функцій ендокринних органів.

З метою мінімізації побічних реакцій дозування препаратів визначається індивідуально для кожного пацієнта. Також розроблені методи місцевого застосування цитостатиків, які підшиваються під шкіру та діють локально в зоні патологічного вогнища. Такий підхід значно зменшує ризик розвитку ускладнень.


Якщо у хворого підтвердився діагноз рак нирки, хіміотерапія дозволяє прискорити процес одужання.


Ефективність лікування раку нирки хіміотерапією


На введення цитостатиків пухлина в кожному випадку реагує по-різному. В одних пацієнтів лікування раку нирки хіміотерапією дозволяє підвищити ефективність інших методів і прискорити одужання, тоді як у інших взагалі не приносить ніяких результатів. Саме тому в кожному випадку розробляється індивідуальне лікування раку нирки. Хіміотерапія є лише допоміжним методом.


Пройти діагностику та усунення онкопатології ви можете в нашій клініці. Лікар проведе обстеження та визначити, чи потрібно проводити лікування раку нирки хіміотерапією.


Для запису на прийом залишайте заявку на сайті або телефонуйте.