Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке статини
02 серпня 2019

Що таке статини

Приблизно кожна людина, старша 50 років щодня приймає ті, чи інші препарати. У список цих препаратів дуже часто входять статини, або антихолестеринові, гіполіпідемічні препарати.
Що таке статини

Що таке статини? Це група препаратів, основна функція яких — зниження холестерину в крові шляхом пригнічення його синтезу.


Приблизно 80% холестерину синтезується в організмі людини, а саме — в печінці, кишечнику, нирках і надниркових залозах, а також статевими залозами. І тільки 20% холестерину надходить в організм з продуктами харчування.



Що таке холестерин і яка його роль



Холестерин виконує в організмі людини важливі функції, а саме:


  • є стабілізатором плинності клітинної плазматичної мембрани
  • починає шлях біосинтезу статевих гормонів і кортикостероїдів
  • служить основою для утворення жовчі і вітаміну D
  • захищає еритроцити від дії гемолітичних отрут і регулює проникність клітин

Так як холестерин не розчиняється у воді, в крові він знаходиться не в чистому вигляді, а у вигляді спеціальних комплексних сполук — ліпопротеїдів.


Залежно від молекулярної маси, ступеня спорідненості до холестерину і ступеня розчинності, ліпопротеїди ділять на дві основні групи — високомолекулярні (ліпопротеїди високої щільності, або ЛПВЩ) і низькомолекулярні (ліпопротеїди низької щільності, або ЛПНЩ).


ХолестеринЛПВЩ прийнято вважати "хорошим" холестерином, а ЛПНЩ - "поганим". Справа в тому, що ЛПНЩ погано розчинні і схильні до випадання кристалів холестерину в осад з подальшим формуванням атеросклеротичних бляшок.


Відкладення холестерину закупорюють судини, звужують їх просвіт і перешкоджають нормальному кровотоку. Тому, підвищення рівня "поганого" холестерину підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також погіршує прогноз і підвищує ймовірність ускладнень вже наявної серцево-судинної патології.


Часто одна тільки дієта не здатна істотно знизити рівень холестерину. В такому випадку не обійтися без медикаментів, а саме — без статинів.


Далі в статті розповімо більш детально, що таке статини, як вони працюють, які показання та протипоказання до застосування статинів, як приймаються таблетки від холестерину, а також ознайомимося з плюсами і мінусами даних препаратів.



Таблетки від холестерину



Статини — що це? Як ми згадували вище, таблетки від холестерину, також антихолестеринові, гіполіпідемічні препарати, або статини — це медикаментозні препарати, які знижують рівень холестерину в крові, порушуючи його біосинтез на початкових етапах.


Всі статини мають один і той же механізм дії, але можуть відрізнятися між собою походженням, рівнем гідрофільності (водорозчинністю), їх метаболізмом системою цитохрому Р450, силою гіполіпідемічної дії.


Залежно від походження всі статини ділять на:


  • натуральні (отримані в результаті ферментації грибків)
  • напівсинтетичні
  • синтетичні

Крім цього, в клінічній практиці застосовуються таблетки від холестерину чотирьох поколінь.



Як працюють статини: механізм дії



Механізм дії статинівЯк згадувалося вище, об'єднує всі статини механізм дії. Так як же працюють статини? Механізм дії антихолестеринових таблеток полягає в інгібуванні активності ферменту ГМГ-КоА-редуктази — основного ключового ферменту біосинтезу холестерину в організмі людини.


Даний фермент каталізує реакцію перетворення ацетил коензиму А в мевалонат — попередник холестерину. Статини, впливаючи на ГМГ-КоА-редуктазу, перешкоджають проходженню даної реакції і тим самим знижують вироблення ендогенного холестерину на початковому етапі.


За принципом негативного зв'язку у відповідь на зниження холестерину в плазмі крові і тканинах, одночасно збільшуються специфічні рецептори на мембранах клітин печінки, яка зв'язує "поганий" холестерин ЛПНЩ, і, таким чином, знижує його концентрацію в крові. Внаслідок цього знижується і рівень загального холестерину, тригліцеридів, а також ЛПНЩ і ЛПДНЩ в плазмі крові, а рівень ЛПВЩ ( "хорошого" холестерину) збільшується.


Яку ще, крім гіполіпідемічної, мають статини дію? Статини мають також неліпідну (плейотропну) дію, а саме — протизапальну, антиоксидантну, антитромботичну. Вони покращують функцію ендотелію і реологічні здатності крові, стабілізують фіброзну капсулу атеросклеротичної бляшки, зменшують розвиток гіпертрофії і фіброзу кардіоміоцитів.



Показання до призначення статинів



Які існують показання до призначення статинів? Більшість звикли вважати, що призначаються статини при атеросклерозі — як з лікувальною метою, так і з профілактичною. Статини при атеросклерозі стабілізують атеросклеротичної бляшки, зменшують її розміри, нормалізують кровопостачання, а також гальмують розвиток кровоносних судин в атеросклеротичних відкладеннях. Однак, атеросклероз — це далеко не всі показання до лікування статинами.


Таблетки від холестерину можуть бути призначені в наступних випадках:


  • Ішемічна хвороба серця
  • Стенокардія
  • Перенесений інфаркт міокарда, інсульт
  • Перенесена операція аорто-коронарного шунтування, або стентування коронарних артерій
  • Ожиріння
  • Цукровий діабет
  • Особи старше 40 років з високим ризиком розвитку серцево-судинної патології


Статини: протипоказання до застосування



Коли не рекомендується приймати статини? Протипоказання до застосування статинів досить широкі. Дані препарати слід приймати з особливою обережністю і тільки після консультації лікаря!


До призначення антихолестеринових препаратів (статинів) протипоказання такі:Вагітним протипоказано


  • Дитячий вік
  • Гіперчутливість до діючої речовини препаратів
  • Захворювання печінки
  • Підвищена активність трансаміназ
  • Виражений гіпотиреоз
  • Вагітність, годування грудьми — відносні протипоказання для статинів

Не рекомендується приймати статини з алкоголем, антибіотиками, зокрема з кларитроміцином і еритроміцином.



Як приймати статини



Таблетки від холестерину (статини) слід приймати тільки за рекомендацією лікаря. Як приймати статини, визначається в кожному випадку індивідуально. Зазвичай статини приймають одноразово перед сном, так як вночі відбувається інтенсивний синтез холестерину.


Лікування починають з мінімальної дози, поступово нарощуючи її. Ефект можна помітити вже через 3 дня з початку лікування, а максимальний ефект спостерігається через 4-6 тижнів. Після припинення лікування статинами, рівень холестерину повертається до вихідного, тому в більшості випадків статини слід приймати довічно.



Статини: плюси і мінуси препаратів



Чим хороші, а чим погані статини? Плюси і мінуси статинів відносні. Як і будь-які медикаментозні препарати, вони мають побічні ефекти, що є мінусом.


До побічних дій статинів відносять:


  • порушення функцій печінки
  • міопатію
  • рабдоміоліз

Рабломіоліз (розпад м'язової тканини) — найбільш небезпечний побічний ефект, при якому слід негайно скасувати статини. Плюси і мінуси статинів — спірне питання. Адже, крім побічних дій, статини мають цілу низку позитивних ефектів — знижують рівень "поганого" холестерину, запобігають розвитку та прогресування серцево-судинних захворювань, здійснюють протизапальну, антиоксидантну та антитромботичну дію.