Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що значить водянка яєчка у дітей
15 січня 2020

Що значить водянка яєчка у дітей

Одним з найчастіших приводів для хвилювання батьків буває водянка яєчка у дітей. Нерівномірне збільшення мошонки може нагадувати пухлину або інфекційний процес, але насправді є не найнебезпечнішою патологією.
Що значить водянка яєчка у дітей

Помічена вчасно, вона може бути з успіхом усунена медикаментозно або, що частіше, за допомогою хірургічного втручання.


У той же час, якщо прояви водянки яєчка у дітей не були помічені, тривале погіршення діяльності органу може призвести до безпліддя.



Причини виникнення водянки


Водянка оболонок яєчок у дітей може бути вродженою чи набутою. Крім того, виділяють ізольовану водянку і сполучну.


Вроджена форма — найбільш частий варіант проблеми. В такому випадку патологія виявляється з перших днів після народження.


Винуватцем проблеми може бути не зарослий вагінальний відросток очеревини, який являє собою канал між черевною порожниною і оболонками яєчка.


Орхит.png Згодом вроджена водянка яєчка у дитини може або наростати, або навпаки сходити нанівець. Тому в перший рік, а іноді і два роки життя лікування може не призначатися і проводиться спостереження.


Дещо рідше зустрічається набута форма хвороби. Перші симптоми можуть виникати після несприятливого впливу абсолютно в будь-якому віці.


Придбані причини водянки яєчка у дітей включають такі стани, як:


●       перенесені операції з приводу варикоцеле, крипторхізму;

●       травми мошонки;

●       перенесений орхіт (наприклад, при епідемічному паротиті — «свинці»);

●       інші інфекційні хвороби.



Симптоми водянки яєчка


Основні симптоми водянки яєчка у дітей — збільшення і «розм'якшення» мошонки на одній стороні або цілком.


Гидроцеле у мальчиков.jpg При односторонній ізольованій патології відзначається збільшення однієї половини мошонки, мало змінюється протягом дня. Якщо є обмін рідинами між оболонками яєчка і черевною порожниною, говорять про сполучну форму. В такому випадку симптоми водянки яєчка у дитини включають періодично набухаючу мошонку і періоди її зменшення.


При цьому, як правило, не спостерігається болів, підвищення температури тіла, почервоніння шкіри. Будь-який з таких симптомів говорить про нагальну ситуацію і необхідність термінового звернення до відділення урології.


Посттравматична або післяопераційна водянка яєчка у дитини відрізняється великими обсягами і часто тістоподібною консистенцією через застій лімфи.



Небезпечні наслідки захворювання


Яєчка винесені за межі черевної порожнини для того, щоб їх температура була нижча за температуру тіла. Тільки в такому випадку можливе адекватне формування і дозрівання сперматозоїдів.


Найбільш небезпечним наслідком описаної патології мошонки є безпліддя через перегрів яєчок. При водянці яєчка у дитини причиною підвищення температури є додаткова «водяна муфта», яка перешкоджає нормальному теплообміну.


При цьому на ризик розвитку безпліддя впливають як розміри роздутої рідиною оболонки, так і тривалість існування симптомів. Крім безпосередньої теплоізоляції, водянка яєчка у дитини без лікування здавлює вени, ускладнюючи відтік крові. Це може призводити до появи або посилення наявного варикоцеле.


Крім того, іноді стає водянка яєчка у дітей причиною запального процесу, так як надмірна кількість застояної тканинної рідини може служити живильним «бульйоном» для мікроорганізмів.



Лікування водянки яєчка


Лікування водянки яєчка у дітей має проводитися лікарем хірургом або урологом. Ні в якому разі не варто нехтувати спостереженням фахівця, так як несвоєчасне лікування може не допомогти вберегтися від ускладнень.


При вродженій водянці яєчка у дітей лікування до року найчастіше не призначається, так як в цьому віці є ймовірність самовільного зникнення патології. Також спостереження проводять в перші місяці після оперативних втручань і у більш дорослих дітей.


Лечение водянки яичка.jpg Що робити, якщо у дитини водянка яєчка все-таки не зникла?


Усунути надлишок рідини і, найголовніше, його причини здатна лише операція. Хірургічне лікування водянки яєчка у дітей — золотий стандарт при тривалому існуванні патології.


До проведення втручання обов'язкова точна діагностика, так як збільшення мошонки може спостерігатися при багатьох інших станах.


Залежно від типу і обсягу патології може застосовуватися відкрита або малоінвазивна ендоскопічна операція. Якщо симптоми водянки яєчка у дітей старшого віку поєднуються з ознаками варикоцеле, допустимо одночасне усунення обох захворювань.


Більше переваг має саме ендоскопічна операція. Всі маніпуляції при цьому проводяться під контролем точної відеокамери зі збільшенням спеціальними інструментами. Результати після ендоскопічного лікування водянки яєчка у дітей в більшості випадків дозволяють забути про патологію.


У нашій клініці консультують і оперують кращі в своїй сфері хірурги.


Уже на першому прийомі можлива точна діагностика, після якої доктор розповість, як лікувати водянку яєчка у дитини. У разі необхідності хірургії операція буде проходити в сучасній операційної, а реабілітація — в комфортному стаціонарі. Все це гарантує максимально якісну, уважну та ефективну допомогу на будь-яких стадіях хвороби.

схожі статті
  • Пункція яєчка під контролем УЗД
    27 березня 2019
    Пункція яєчка під контролем УЗД

    Біопсія, або пункція яєчка — це високоінформативна діагностична та лікувальна процедура, яка полягає у витяганні з яєчка та його придатка сперматозоїдів.

    докладніше
  • Варикоцеле
    22 лютого 2018
    Варикоцеле

    Варикоцеле — це захворювання чоловічої сечостатевої системи, яке характеризується патологічним розширенням вен в сім'яному канатику і яєчку.

    докладніше