Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Чи виліковний панкреатит і що робити при загостренні
10 грудня 2020

Чи виліковний панкреатит?

Панкреатит — це гостре або хронічне запалення підшлункової залози, при якому порушується процес розщеплення речовин, отриманих від їжі. До групи ризику захворювання входять люди віком 35-50 років. Недуга завдає багато дискомфорту, знижує якість життя та небезпечна розвитком більш тяжких хвороб. Тому у нас часто запитують, чи можна вилікувати панкреатит. Всі лікарі-гастроентерологи сходяться на думці, що даний діагноз не є вироком. При кваліфікованому лікуванні можна позбутися від патології без наслідків та побічних ефектів, а своєчасне звернення дозволить значно скоротити тривалість курсу.
Чи виліковний панкреатит і що робити при загостренні

Як лікувати панкреатит


За появи нападу панкреатиту потрібно звернутися за допомогою до кваліфікованого лікаря-гастроентеролога. Він проведе комплексну діагностику, визначить характер захворювання та призначить ефективний план терапії з урахуванням особливостей організму. Самолікування при болях в животі або інших порушеннях травної системи категорично протипоказано, оскільки панкреатит має схожу симптоматику з іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.


Медикаментозне лікування


У більшості випадків фахівець призначає фармакологічну терапію, націлену на зняття болю та відновлення функцій підшлункової залози. Види консервативних методів:


  • Усунення больового синдрому. Для подолання панкреатичного болю використовуються анальгетики, для профілактики болю в підшлунковій призначаються антиоксиданти. За розвитку хвороби через інфекцію потрібна антибактеріальна терапія;
  • Ферментна терапія. Цей метод незамінний при недостатності функції ПЗ. Він застосовується для розвантаження та відновлення травної функції органу, щоб забезпечити хорошу засвоюваність їжі. Серед тих, хто вилікував панкреатит, відгуки позитивні про таблетки з вмістом панкреатичних ферментів. У складних випадках можуть використовуватися ліки для придушення шлункової секреції;
  • Лікування панкреатичного діабету. При ендокринній недостатності лікар-гастроентеролог призначає дієту з дробовим харчуванням як при цукровому діабеті I типу та контролює рівень глюкози. Якщо цей метод не дає результату, хворому призначається інсулін.

Хірургічна терапія


Оперативне втручання показано при загостренні панкреатиту через 3 місяці після початку консервативного лікування або підозрі на рак підшлункової залози.


Відповідно до медичних протоколів, хірургічне лікування панкреатиту може бути двох типів:


  • 1. Пряме. Операції проводяться для видалення каменів, дренажу кіст або резекції ПЗ.
  • 2. Непряме. До цього лікування відносяться операції на шлунково-кишковому тракті та жовчних шляхах.

Хірургічне лікування особливо показано при складній формі хвороби, утворенні кісти та гострих болях, які не зникли після медикаментозного лікування.


Дієта при панкреатиті

При будь-якій формі та методі лікування, лікар-гастроентеролог призначає індивідуальну дієту. Згідно з режимом правильного харчування, з раціону потрібно виключити такі продукти вживання:

  • Копчене та смажене м'ясо;
  • Гостра їжа;
  • Солоні продукти;
  • Какао, каву та міцний чай;
  • Солодку газовану воду;
  • Хлібобулочні вироби;
  • Гриби.

Під час дієти пацієнтам показано 5-разове дробове харчування та вживання корисних мінеральних вод.


Пацієнтам рекомендується вживання їжі з високим вмістом білків та вуглеводів, якщо після них не загострюються симптоми.


При загостренні хвороби доведеться поголодувати протягом 3-5 днів для зниження секреції ПЗ.


Якщо Ви проходите лікування від панкреатиту та у Вас болить підшлункова залоза, негайно звертайтеся до лікаря-гастроентеролога. Він призначить додаткові дослідження та скоректує план терапії з урахуванням поточного стану організму.