Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Календар щеплень для дітей
07 жовтня 2019

Календар щеплень для дітей

Завдяки щепленням були переможені багато інфекцій, які раніше приводили до епідемій та забирали десятки тисяч людських життів.
Календар щеплень для дітей

Однак, на жаль, останні десятиліття багато мам відмовляються від щеплень, так як в пресі з'являється багато статей про можливі ускладнення.


Такі публікації емоційні, але, здебільшого, бездоказові. Педіатри медичного центру «Консиліум Медікал», грунтуючись на вітчизняних і зарубіжних дослідженнях, вважають вакцинацію необхідним заходом профілактики хвороб і вироблення імунітету.


У сучасних розвинених країнах світу діє календар щеплень для дітей, що дозволяє вчасно ввести потрібні препарати, щоб захистити малюка від інфекційних хвороб. Календар щеплень для дітей існує також в Україні, кожен педіатр знайомить батьків з термінами вакцинації і пояснює дію препаратів.


Як удосконалювався календар щеплень дітей в Україні


Новий календар щеплень Україна ввела в січні 2015 року. Його розробили, орієнтуючись на досвід і дослідження європейських фахівців. Щоб успішно виробити стійкість до патогенних мікроорганізмів, потрібно суворо дотримуватися періодичності та послідовності вакцинацій, які внесені в календар дитячих щеплень.


Але важливо враховувати: перед тим, як ввести вакцину, дитини повинен оглянути лікар, визначити, чи немає протипоказань, до яких відносять:


  • Серйозні ускладнення після введення попередньої дози вакцини (анафілактичний шок, токсична еритема).
  • Алергія на компоненти вакцини.
  • Хвороба.
  • Підвищена температура.

З якого віку починається вакцинація дітей


Держава гарантує, добровільну вакцинацію, тому ви самі вирішуєте, чи потрібно щеплювати дитину. Крім того, самі батьки можуть вибрати препарат, який будуть вводити дітям: той, який рекомендує лікар в поліклініці, або придбаний самостійно.


Важливо дотримуватися календаря щеплень — так виробляється стійкий імунітет. Якщо ж Ви відмовляєтеся від введення вакцин, то зобов'язані знати про можливі наслідки.




Календар щеплень дітям, рекомендований МОЗ України, регламентує, щеплення, які потрібно зробити від дня народження і до 16-тиріччя.


Вакцинація дітей: календар щеплень в пологовому будинку.


Щеплення потрібно через високий ризик інфікування новонароджених:


  • 12-24 години — від гепатиту В;
  • 3-5 день — щеплення БЦЖ.

Вакцинація дітей: календар щеплень до року:


  • 2 міс. — проти гепатиту В, від гемофілійной інфекції, ІПВ, АКДС;
  • 4 міс. — ІПВ, АКДС і Hib-інфекції;
  • 6 міс. — від гепатиту В, ОПВ, АКДС;
  • 12 міс. — КПК, від Hib-інфекції.

Вакцинація: календар щеплень дошкільнят:


  • 1,5 м — ОПВ і АКДС;
  • 6 років — ОПВ, АДС, КПК.

Вакцинація: календар щеплень дітям-школярам:


  • 14 років — ОПВ;
  • 16 років — АДС-М.

Якщо ж календар вакцинації порушений, то лікар складає індивідуальний графік для дитини, щоб не перевищити максимально допустимий інтервал між вакцинацією.


Звертаючись до медцентру «Консиліум Медікал», ви будете впевнені, що супроводжуючий дитину лікар повідомить про терміни наступного уколу. Якщо не виявлено протипоказання, календар вакцинацій дітей не буде порушений.


Коли щеплення не зроблено вчасно, курс, який пропонує календар вакцинацій, не потрібно починати спочатку. Також ви отримаєте достовірну інформацію про всі очікувані реакції й ускладнення після щеплення дитині.