Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Колоректальний рак: симптоми і лікування
20 вересня 2019

Колоректальний рак: симптоми і лікування

Захворюваність на онкологічну патологію з кожним роком стрімко зростає! Так, на сьогоднішній день онкологічні захворювання посідають третє місце серед причин смертності.
Колоректальний рак: симптоми і лікування

Значний відсоток у структурі всіх онкологічних захворювань відводиться такій патології, як колоректальний рак. Він діагностується приблизно в 10% всіх онкохворих.


Колоректальний рак — це узагальнююча назва для групи злоякісних новоутворень, що локалізуються в таких відділах товстого кишечника, як ободова і пряма кишки.


При такій патології, як колоректальний рак, симптоми на початковій стадії відсутні, що уповільнює діагностику і погіршує прогноз! Єдиний спосіб запобігти розвитку колоректального раку — щорічні профілактичні огляди і ознайомленість з симптомами цієї недуги.


При такому захворюванні як колоректальний рак лікування проводять гастроентерологи, проктологи, онкологи, хірурги тощо. Рання діагностика колоректального раку підвищує ефективність лікування і покращує прогноз для пацієнта.


Далі в статті розповімо більш детально, як на ранній стадії виявити колоректальний рак, лікування яким методом найбільш ефективно і які методи лікування застосовуються на сьогоднішній день, по яких причинам виникає рак товстого кишечника і як проводиться його діагностика.


Що таке колоректальний рак


Як показує досвід, мало хто — навіть серед онкохворих пацієнтів — знає, що таке колоректальний рак. Тому слід пригадати анатомію. Кишечник кожної людини ділиться на тонкий і товстий. Вони у свою чергу також складаються з декількох відділів. У тонкому кишечнику виділяють дванадцятипалу, худу і клубову кишки. А товстий кишечник поділяють на ободову (висхідна, поперечна, спадна, сигмовидна), сліпу і пряму кишки.

Отже, колоректальний рак — що це? Ободова кишка на латині звучить як "colon", а пряма — "rectum". Відповідно рак, який локалізується в ободовій і прямій кишках отримав назву колоректальний рак.


Колоректальний рак — це злоякісне новоутворення епітеліального походження, яке характеризується агресивністю, швидким зростанням і схильністю до метастазування. Через відсутність симптомів на ранніх стадіях, колоректальний рак пізно діагностується і погано піддається лікуванню!


Симптоми колоректального раку


При такому захворюванні, як колоректальний рак перші симптоми можуть або зовсім відсутні, або не звертати на себе уваги пацієнта. Часто симптоми колоректального раку нагадують інші гастроентерологічні захворювання, що ускладнює діагностику і відтягує правильне лікування.


Симптоми колоректального раку можуть включати наступне:


  • Диспепсичні прояви — втрата апетиту, відрижка, неприємний присмак у роті, відчуття тяжкості в епігатсральной області, швидке насичення шлунку, відчуття переповненого шлунка, нудота, блювота.
  • Метеоризм, розлади стільця (діарея, або проноси).
  • Больовий синдром — більш характерний для лівостороннього ураження ободової кишки.
  • Розвиток кишкової непрохідності, яке відбувається на більш пізніх стадіях раку і проявляється різкими, болями.
  • Наявність домішок крові, або гною в калових масах.
  • При локалізації раку в прямій кишці, спостерігається поява крові на початку акту дефекації, почуття неповністю спорожненого кишечника, "стрічкоподібний" стілець, неприємні відчуття під час акту дефекації.

На більш пізніх стадіях розвивається анемія, спостерігається втрата ваги, загальна слабкість, нездужання, підвищена стомлюваність.



Колоректальний рак, причини виникнення захворювання


Єдиної причини, що викликає рак колоректальний, виділити не можна — він вважається поліетіологічним захворюванням, в розвитку якого можуть грати роль:


  • вік,
  • особливості харчування,
  • спадкова обтяженість,
  • расова приналежність та ін.

Вчені вважають колоректальний рак хворобою "цивілізації". Так, при такому захворюванні, як колоректальний рак, причини можуть критися в збільшенні тривалості життя, неправильному харчуванні, недостатній фізичній активності, шкідливі фактори зовнішнього середовища та ін.


Можуть провокувати колоректальний рак причини такі, як запальні захворювання товстого кишечника, поліпоз товстого кишечника, порушення евакуаторної функції кишки.


Колоректальний рак однаково поширений серед чоловіків і жінок. Більш часто він діагностується серед жителів Західної Європи, США, Австралії.


Як діагностується колоректальний рак


При такому захворюванні, як колоректальний рак, діагностика зазвичай здійснюється на пізніх етапах. Це пов'язано з переважною відсутністю симптомів на ранніх стадіях захворювання.


Як виявити колоректальний рак? Діагностика повинна бути комплексною. Важливий не тільки ретельний огляд пацієнта і збір анамнестичних даних, але і виконання лабораторних та інструментальних методів дослідження. Так, в діагностиці колоректального раку особливо результативні такі методи дослідження, як ретроманоскопія, колоноскопія, іригоскопія, УЗД черевної порожнини і малого таза, КТ, МРТ.


Більш важко діагностувати метастази колоректального раку. Вони проявляються специфічними симптомами залежно від місця локалізації. Найчастіше метастази колоректального раку визначаються в печінці, очеревині, легенях, кістках. Для підтвердження метастазів колоректального раку вдаються до КТ, МРТ.


Варіанти лікування колоректального раку


Лікування колоректального раку — складний і трудомісткий процес. Через пізню діагностику, лікування колоректального раку обмежене у виборі терапевтичного методу, однак, сучасна медицина дозволяє боротися навіть з останньою стадією раку і дає цілком непогані прогнози.


На сьогодні застосовують такі методи лікування:


  • Хіміотерапія колоректального раку.
  • Променева терапія.
  • Хірургічне лікування — є методом вибору.

У сучасних клініках в лікуванню колоректального раку підходять комплексно. Так, хіміотерапія колоректального раку часто проводиться разом з хірургічним лікуванням і радіотерапією. При такій патології, як колоректальний рак, хіміотерапія, або радіотерапія можуть призначатися як до, так і після оперативного втручання.