Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Кривошия у новонародженого: причини, симптоми, лікування
08 листопада 2019

Кривошия у новонародженого: причини, симптоми, лікування

Кривошия у новонародженого — одна з найпоширеніших хвороб опорно-рухового апарату дітей.
Кривошия у новонародженого: причини, симптоми, лікування

Кривошия у новонародженого — одна з найпоширеніших хвороб опорно-рухового апарату дітей. Частота виявлення кривошиї у новонародженого поступається лише дисплазії тазостегнового суглоба і клишоногості. При неякісному лікуванні і корекції хвороба може мати як косметичні наслідки, так і викликати суто медичні порушення.


У разі кривошиї у новонародженого симптоми зазвичай впадають в очі відразу після народження. Проте, іноді виникає ряд складнощів з уточненням природи кривошиї у новонароджених, адже лікування цілком залежить від форми хвороби. При кривошиї у новонароджених, причиною якої є зміна м'язової тканини, і при хворобах, обумовлених патологією кісток і зв'язок, прогноз кардинально різниться.


У більшості випадків кривошиї у новонароджених симптоми вказують на аномалію грудино-ключично-соскоподібного м'яза. «М'язова» форма хвороби має сприятливий перебіг і в 90% випадків не вимагає операції. При правильному лікуванні вже до 2-3 років деформація повністю зникає і не турбує дитину і його батьків.


Що ж таке кривошия?


Кривошея у ребенка Кривошия у немовлят — назва синдрому, що зачіпає шийний відділ. При цьому у дитини відзначається постійний нахил і / або поворот голови в певну сторону.


Рухи голови можуть бути вільними або обмеженими. Говорячи про кривошию у новонароджених, лікарі зазвичай мають на увазі так звану вроджену м'язову кривошию. Саме ця форма деформації шиї є найбільш поширеною і відносно сприятливою.





Причини виникнення кривошиї у немовляти


Точні причини кривошиї у новонароджених до сих пір залишаються невідомими. Сьогодні існує кілька теорій появи кривошиї у немовляти, при цьому кожна має своїх прихильників і супротивників. Медичне співтовариство дійшло висновку, що безпосередньою причиною кривошиї у новонароджених є пошкодження ділянки грудино-ключично-соскоподібного м'яза.


Функціями даного м'яз є нахил і поворот голови в протилежну сторону. Пошук ушкоджуючих м'яз чинників привів до виникнення вірусної, травматичної, генетично обумовленої і інших теорій появи кривошиї у немовлят.


Сучасні лікарі частіше пов'язують описану патологію з родовою травмою і тривалим прийняттям плодом незручного положення в матці до пологів. Вважається, що в результаті одноразової чи повторюваної травми ніжної м'язової тканини відбувається крововилив в товщу м'яза. Синець надалі ущільнюється і обмежує рух шиї.


Ознаки розвитку кривошиї у новонародженого


Признаки кривошеи Основні ознаки кривошиї у новонародженого виявляються в перші години після його появи на світ. До основних симптомів вродженої м'язової кривошиї відносять фіксований нахил і поворот голови. При цьому нахиляється голова в бік ураженого м'язу, а повертається — в протилежну.


При легкому ступені кривошиї у немовлят ознаки включають незначне обмеження рухів голови і можливість надання їй правильного положення. Важка деформація відрізняється міцною установкою шиї в хворобливому стані.


До вторинних ознаках кривошиї у новонародженого можна віднести:


  • деформацію черепа,
  • топірщення вуха на стороні поразки,
  • асиметрію обличчя.

Такі симптоми можуть не проявлятися відразу, а виникати в міру розвитку хвороби.


Ознаки кривошиї на фото


Типова ознака кривошиї на фото: нахил в сторону ураженого м'яза і поворот в протилежну.


Фіксована деформація шийного відділу

Особливості важкої кривошиї
новонароджених на фото:
фіксована деформація шийного
відділу, асиметрія особи.


Вкорочення грудино-ключично-соскоподібного м'яза




Вроджені ознаки кривошиї новонароджених на фото: вкорочення грудино-ключично-соскоподібного м'яза, поворот і нахил голови.


Можливі наслідки порушення


Віддалені наслідки кривошиї у новонароджених можна розділити на дві групи. Основні косметичні наслідки кривошиї у новонароджених є ускладненням неправильно пролікованої або важкої форми хвороби.Лечение кривошеи у младенцев


До таких ускладнень можна віднести:


  • фіксований поворот і нахил голови,
  • візуальне зміщення половини обличчя вниз,
  • топірення вушної раковини на сторону ушкодження,
  • грубе потовщення, деформація передньої поверхні шиї та ін.

Крім очевидних естетичних дефектів при кривошиї у новонароджених наслідки включають головні болі, спазм хребетних артерій, зміни артеріального тиску. Такі несприятливі прояви в «Запущених» випадках можуть бути болісними і досить небезпечними. Проте, у 90% дітей з м'язовою формою хвороби добитися одужання можна без операції і будь-яких неприємних процедур.


Методи лікування кривошиї новонароджених


Ефективне лікування кривошиї новонародженим можливо після виключення ряду хвороб, що вимагають негайного втручання. Після огляду грамотний ортопед визначає форму і ступінь хвороби, вибирає найбільш раціональну тактику її корекції.


Найбільш результативним при кривошиї у новонароджених лікуванням сьогодні вважається застосування спеціальних укладок і вправ, що розтягують хворий м'яз. Залежно від домінуючої деформації лікар розробляє той чи інший план масажів, вправ і укладок.


Як правило, вже до кінця першого року життя більшість дітей позбавляються від кривошиї завдяки фізичному лікуванню. Протоколи лікування кривошиї новонародженим в залежності від вихідних даних можуть включати носіння фіксуючих комірців, застосування електрофорезу і прогрівань.


Массаж младенцу Відсутність позитивної динаміки і збереження симптомів хвороби після 2 — 5-ти річного віку змушує вдатися до оперативного подовження м'язу. У більшості дітей операція дозволяє досягти чудових і стійких результатів.


До сих пір існує ряд спірних думок про найбільш вдалий вік дитини для проведення йому операції. Останні дані говорять про більш хороші ефекти при якомога більш пізньому втручанні. Якщо раніше дітей направляли на хірургічне подовження грудино-ключично-соскоподібного м'яза вже в 1-2 роки, то зараз середній вік оперованих дітей становить 5-6 років.


Як уникнути кривошиї у новонароджених, профілактика патології


Справжня вроджена м'язова кривошия — вроджена патологія, на яку ми маємо недостатньо впливу. Проте, на її розвиток або зникнення після народження безпосередньо впливають дії батьків. Як уникнути кривошию у новонароджених?


Для профілактики деформацій шиї у дітей важливо періодично міняти положення іграшок і дитини в ліжечку. Тривале розглядання іграшки в незручному положенні навіть у здорового немовляти здатне змінити тонус м'язів. У дитини з наявною патологією всі іграшки підвішуються так, щоб голова новонародженого поверталася в правильне положення. Зсув голови в патологічний стан запобігається підкладенням подушечок або застосуванням індивідуальних комірців.


Всім без винятку немовлятам корисний ощадний масаж . Він рівномірно нормалізує тонус м'язів, їх кровообіг і еластичність. І звичайно, найголовнішою умовою профілактики хвороб дитини є регулярні огляди лікаря. У нашому центрі працюють досвідчені ортопеди, які точно знають як уникнути кривошиї у новонароджених або вилікувати її при наявності деформації.