Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лапароскопія кісти яєчника
22 серпня 2018

Лапароскопія кісти яєчника

Порівняно з недавнього часу у традиційних хірургічних операцях з'явилася альтернатива — лапароскопія. Лапароскопічні методи застосовуються практично в кожній галузі медицини — загальної хірургії, гінекології, урології, — і по праву вважаються «золотим стандартом».
Лапароскопія кісти яєчника

У порівняння з традиційним оперативним втручанням, лапароскопічна операція має величезну кількість переваг, як, наприклад: малоінвазивність, безпека, ефективність, низький ризик розвитку ускладнень, швидкий відновлювальний період.


Особливо затребувана лапароскопія в гінекології. Лапароскопія маткових труб, лапароскопічне видалення кісти яєчника, міоми матки, лапароскопічна гістеректомія, лапароскопічне лікування безпліддя, ендометріозу — це далеко не весь список процедур, які проводяться за допомогою лапароскопа. Особливо популярна серед жінок лапароскопія кісти яєчника, так як, згідно зі статистикою, ця патологія зустрічається приблизно у 30-50% жінок.


Далі в статті розповімо більш детально, як проводиться та коли показано лапароскопічне видалення кісти яєчника, в чому особливості передопераційної підготовки та відновного періоду, а також скільки коштує лапароскопія кісти яєчника.


Коли необхідно видалення кісти яєчника за допомогою лапароскопії


  • Видалення кісти яєчника (лапароскопія) доцільно в наступних випадках:
  • Лапароскопія при кисті яєчникаНаявність у жінки дермоїдної, ендометріоїдної, або параоваріальної кісти.
  • Кіста має значні розміри та чинить тиск на сусідні органи і тканини, деформує яєчник. Видалити кісту яєчника (лапароскопія) можливо тільки в разі, якщо її розміри перевищують 2 см.
  • Існує ймовірність перекрута ніжки кісти, або її розриву.
  • Кіста відрізняється швидким зростанням.
  • Існує ризик малігнізації новоутворення.

Видалення кісти яєчника (лапароскопія) може бути рекомендована і в разі безпліддя, запалення яєчника (аднекситу), апоплексії яєчника.


Належна підготовка до лапароскопії кісти яєчника


Підготовка до лапароскопії кісти яєчника не відрізняється нічим особливим. В першу чергу при підготовці жінка повинна здати необхідні аналізи, окремо загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові (цукор, білок, сечовина та ін), коагулограму, аналізи на гепатити, сифіліс, ВІЛ-інфекцію. Доцільно при підготовці до лапароскопії варто зробити також УЗД органів малого тазу, ЕКГ, обстежитися у гінеколога.


  • Підготовка до лапароскопії кісти яєчника безпосередньо перед операцією включає наступне:
  • Відмова від їжі та рідини принаймні за 10 годин до операції.
  • Відмова від препаратів, що впливають на згортання крові, за 2 дні до операції.
  • Очисна клізма напередодні втручання.
  • Гігієнічні процедури також є частиною підготовки.

Деякі лікарі також рекомендують на час операції одягати компресійні панчохи для запобігання утворення тромбів.


Як проходить операція лапароскопія кісти яєчника


Отже, чим особлива лапароскопія кісти яєчника, як проходить операція? Операція лапароскопія кісти яєчника проводиться під загальним наркозом в кілька етапів, а саме:


  • Операція лапароскопія кісти яєчникаАнтисептична обробка операційного поля.
  • Формування невеликого проколу в передній черевній стінці. Через нього в черевну порожнину нагнітається вуглекислий газ та вводиться лапароскоп — ендоскопічний інструмент, що має вигляд трубки та оснащений відеокамерою та джерелом світла.
  • Формування двох невеликих проколів в області паху.
  • Видалення за допомогою додаткового мікроінструментарію кісти яєчника, а при необхідності — видалення й всього яєчника.
  • Операція лапароскопія кісти яєчника закінчується накладанням швів на отвори.

Тривалість втручання становить близько 20-40 хвилин.


Процес відновлення після лапароскопії кісти яєчника


Відновлення після лапароскопії кісти яєчника проходить в більшості випадків швидко та без ускладнень. У стаціонарі жінка після операції знаходиться приблизно 5-6 днів. На час відновного періоду їй призначаються антибіотики з метою уникнення інфікування ран, при необхідності знеболюючі препарати, протизапальні засоби. Щодня проводиться антисептична обробка ран.


Відновлення після лапароскопії кісти яєчника може супроводжуватися незначними больовими відчуттями в області яєчника, нездужанням, слабо вираженою ломотою в тілі, здуттям живота, або запором. Однак, ці симптоми зазвичай зберігаються не довше 2-4 днів.


У відновлювальному періоді також може змінитися характер менструацій — вони стають сильнішими та болючішими, однак, це стосується зазвичай тільки першої менструації після лапароскопії.


На час відновлення слід уникати надмірних фізичних навантажень, занадто активного статевого акту, занять спортом, відвідування саун, басейнів, тривалого перебування під прямими сонячними променями.


Вартість лапароскопії кісти яєчника


Лапароскопія кісти яєчника: вартість операціїСкільки коштує лапароскопія кісти яєчника? Вартість операції залежить від багатьох факторів, а саме — від розмірів та локалізації кісти, від застосовуваного наркозу, складності операції, кваліфікації хірурга, а також безпосередньо від клініки. У Києві вартість лапароскопії кісти яєчника знаходиться в діапазоні від 9000 до 30 000 грн. та навіть більше.


У популярній серед пацієнтів київській клініці Консиліум Медікал, наприклад, вартість лапароскопії кісти яєчника становить всього 15-18 000 грн. Ця вартість передбачає не тільки ефективне видалення кісти, але і забезпечення легкого та швидкого періоду відновлення, надання жінці всіх необхідних рекомендацій після операції та консультування її після виписки із стаціонару.

схожі статті
  • Лапароскопія маткових труб
    15 травня 2018
    Лапароскопія маткових труб

    Термін «лапароскопія» з'явився в далекому 1910 році, коли було проведено перше лапароскопічне втручання. На сьогоднішній день цей метод не припиняє вдосконалюватися і вже знайшов своє застосування практично в кожній області хірургії.

    докладніше
  • Лапароскопічна хірургія
    20 грудня 2017
    Лапароскопічна хірургія

    Термін «лапароскопія» перекладається з грецької мови як «дивитися в живіт».

    докладніше