Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Меню при панкреатиті. Список дозволених і заборонених продуктів
02 грудня 2020

Правильне харчування при панкреатиті

При лікуванні панкреатиту особлива увага приділяється правильному режиму харчування. Хворому потрібно підготуватися до виключення з раціону шкідливої їжі та обов'язкового вживання деяких видів продуктів, необхідних для підтримки роботи шлунково-кишкового тракту та інших життєво важливих органів. Програма здорового харчування при панкреатиті складається індивідуально з урахуванням форми та характеру протікання захворювання.
Меню при панкреатиті. Список дозволених і заборонених продуктів

Види дієти при панкреатиті


При запаленні підшлункової залози пацієнту призначається дієта «Стіл №5». Програма здорового харчування складається з трьох етапів:

  • 1. При гострому панкреатиті та загостренні хронічної форми призначається голодування протягом 2-4 днів. Хворого переводять на парентеральне харчування.
  • 2. Перехід на щадне харчування.
  • 3. Поступове додавання до раціону нових продуктів зі збільшенням калорійності та обсягу страв.

Існує два варіанти програми харчування: перший (гостра форма) та другий (хронічна фаза).


Дієта при гострому панкреатиті або загостренні хронічної форми спрямована на усунення больового синдрому. Вона призначається після голодування. До щоденного меню обов'язково входять продукти, що містять такі речовини:


  • Білки: 90 г;
  • Вуглеводи: 300-350 г.

Другий варіант призначається при хронічній формі. Пацієнт повинен вживати більше білка (130-140 г), вміст вуглеводів в продуктах залишається колишнім, дозволяється включити в раціон жири — не більш ніж 80 г. Енергетична цінність раціону складає 2440-2680 ккал на добу.


Дієта при хронічному панкреатиті коригується при поганому перетравленні їжі з вмістом білків. В цьому випадку концентрацію білкової їжі можна скоротити та замістити вуглеводами. Денна норма споживання солі становить не більш ніж 8 грамів. Абсолютно протипоказані екстрактивні речовини та груба клітковина.


Дозволені та заборонені продукти при дієті №5


Нижче пропонуємо Вашій увазі список продуктів, які заборонені та дозволені при дотриманні дієти.

Види продуктів
     Дозволені      Заборонені
     Напої      

Соки: гарбузові, шипшинові, абрикосові, морквяні.

Інші напої: чай, проста та мінеральна негазована вода

         Соки: апельсинові, виноградні.

Інші напої: алкоголь (в т.ч. безалкогольне пиво), кава, газована вода
     Фрукти          Солодкі груші, солодкі сорти яблук, деякі сухофрукти          Всі види ягід, апельсини, банани, кислі яблука, фініки, родзинки, горіхи
     Овочі          Огірки, помідори (в невеликій кількості), броколі, цвітна капуста, кабачки, гарбуз, картопля          Закрутки, баклажани, болгарський перець, білокачанна капуста, редька, редиска, хрін, горох, гриби, болгарський перець, щавель
     Риба           Всі нежирні сорти: минтай, щука, камбала, хек та ін.
            Лососева ікра, копчена та всі жирні сорти риби
М’ясо
         Яловичина, кролик, грудка індички, курка             Копчене та жирне м'ясо, сало,  ковбаси, гусак, качка
    
 Молочная продукция          Кисле молоко з невеликою жирністю, кефір, 1% сир          Вершки, сметана та молоко підвищеної жирності
     Масла и жиры          Вершкове масло та рослинна олія          Жири тваринного походження
     Сыры          Негострі сорти          Гострі сорти сирів
     Яйца          Курячі яйця      -
     Хлебобулочная продукция          Пшеничний хліб, випечений на день раніше          Свіжовипечений та житній хліб, здоба
Кондитерка          Желе, зефір, мед. Нездобне печиво, мармелад, варення, пастила          Шоколад, морозиво, пісочне тісто
     Крупы и каши          Рис, вівсяна, манна та гречана каша          Квасоля, горох, пшоняна, ячмінна та кукурудзяна каша
     Соусы и пряности      -          Кетчуп, гірчиця, майонез, приправи та прянощі

Дієта при панкреатиті: меню на кожен день


При запаленні підшлункової залози дієта передбачає 5-разове дробове харчування. Щоденне меню можна складати на основі наступних страв:

  • Сніданок: вівсяна або рисова каша на воді, чай (можна з медом), несолоний сир або сир з варенням;
  • Другий сніданок: морквяний сік, печені яблука чи груші без шкірки, кисле молоко;
  • Обід: овочевий або курячий бульйон, молочний суп з м'ясним пюре, суп з овочами та крупою, фруктовий кисіль, рулет з яловичини;
  • Полуденок: омлет з білка, неміцний чай, фруктовий кисіль, компот із сухофруктів, нездобне та галетне печиво, сирний пудинг;
  • Вечеря: овочевий салат, овочеве пюре, тушкований кролик, котлети з судака, філе індички, кольорова капуста на пару, чай або компот із сухофруктів.

Безпосередньо перед сном можна випити склянку кефіру або кислого молока.


Лікар-гастроентеролог розписує індивідуальне меню при панкреатиті з урахуванням характеру протікання хвороби, протипоказань та смакових уподобань пацієнта.


Загальні правила лікувального харчування


При запаленні підшлункової залози потрібно дотримуватися таких правил харчування:

  • Продукти мають бути лише запеченими або вареними (рибу можна готувати на пару), смажені страви заборонені хворим панкреатитом;
  • Страви мають кімнатну температуру — занадто холодна та гаряча їжа протипоказана при захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • Каші готуються лише на воді, супи — на овочевих відварах;
  • Овочі необхідно ретельно подрібнювати;
  • Допускається вживання лише черствого хліба, щоб не викликати здуття шлунку через вміст дріжджів у продукті.


Для консультації та складання дієти для лікування або профілактики захворювань підшлункової залози, звертайтеся за допомогою до клініки «Консиліум Медікал».