Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Про що говорять тенезми, або несправжні позиви до дефекації
24 травня 2019

Про що говорять тенезми, або несправжні позиви до дефекації

У клінічній гастроентерології нерідко можна почути про такий симптом, як тенезми, або несправжні позиви до дефекації.
Про що говорять тенезми, або несправжні позиви до дефекації

Тенезми — це часті позиви до дефекації, які виникають раптово, супроводжуються болісним ріжучим, тянучим болем і зазвичай безрезультативні, тобто не супроводжуються виділенням калу.


Часті позиви до дефекаціїІноді під час тенезмів може відходити незначна кількість калу, крові, слизу, або гною. Біль локалізується переважно в області заднього проходу і промежини, але може іррадіювати в крижі, нижню область живота. Найбільш виражений больовий синдром посередині нападу і найчастіше зникає після відвідування туалету.


Часті позиви до дефекації зазвичай не є самостійним симптомом, а супроводжуються ще й іншими симптомами, наприклад, нудотою, постійними болями в животі, розладами стільця (запор, або діарея), метеоризмом. Тенезми кишечника завжди патологічні і свідчать про ті, чи інші захворювання.


Далі в статті розповімо, з яких причин виникають помилкові позиви до дефекації, як проводитися діагностика і лікування даної патології.



Причини частих позивів до дефекації


Чому ж виникають часті позиви до дефекації (тенезми)? Причини даного стану різні і, в основному, це захворювання товстого кишечника, або неврологічні порушення.


Виникає часте випорожнення кишечника (тенезми кишечника) безпосередньо в результаті спастичних скорочень м'язів прямої кишки і промежини. Але що провокує цей стан?


Причини, що викликають помилкові позиви до випорожнення кишечника, або тенезми кишечника, можна розділити на кілька груп.


  • Гострі кишкові інфекції — найбільш часто викликають тенезми. Причини можуть критися в таких захворюваннях, як сальмонельоз, дизентерія, паразитні інвазії (наприклад, міаз, шистосомоз), протозойні інфекції (дизентерія, балантидіаз), кишкова форма чуми. Механізм виникнення тенезмів при цьому пов'язаний з впливом мікробів на інтрамуральні вегетативні нервові сплетення, які регулюють скорочення гладких м'язів кишечника.
  • Захворювання прямої кишки, такі, як проктит, випадання прямої кишки, анальні поліпи, анальні тріщини, геморой, також можуть викликати часті позиви до випорожнення кишечника. При захворюваннях прямої кишки пошкоджується в першу чергу слизова оболонка і будь-яке подразнення, в тому числі і потрапляння калу, викликає різке скорочення ректальних м'язів.
  • Хронічні захворювання кишечника — наприклад, діабетична нейропатія, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, променева хвороба, хронічний коліт. Помилкові позиви при цьому пов'язані з порушенням нервової регуляції і руйнуванням слизової оболонки.
  • Об'ємні новоутворення кишечника, наприклад, поліпи кишечника, аноректальная меланома, аденокарцинома товстого кишечника. При пухлинах механізм розвитку тенезмів може бути пов'язаний як з механічною перешкодою на шляху просування калу, так і з проростанням пухлин в нервові сплетення, внаслідок чого страждає нервова регуляція.
  • Гнійні запалення (абсцес черевної порожнини, абсцес Дугласова простору).
  • Туберкульоз кишечника.
  • Часті позиви до дефекації можуть виникати і при захворюваннях ЦНС (мієліт, ректальні кризи).


Діагностика при частих помилкових позивах до дефекації

Діагностують часті помилкові позиви до дефекації в першу чергу на основі скарг пацієнта. Також враховуються дані анамнезу. Але спираючись лише на це, поставити точний діагноз і розробити схему лікування неможливо.


Тому, діагностуючи помилкові хворобливі позиви до дефекації, значення мають такі методи діагностики:


РРентгенографія кишечника
  • Рентгенографія кишечника — інформативним є дослідження кишечника з барієм, а також ірригографія з подвійним контрастуванням.
  • Пальцеве дослідження прямої кишки — допомагає діагностувати захворювання прямої кишки (геморой, анальні тріщини, новоутворення прямої кишки та ін.).
  • Ендоскопічне дослідження, окремо колоноскопія — дозволяє оцінити стан слизової оболонки, визначити причини запальних змін, виявити пухлинні процеси.
  • Ультразвукове дослідження черевної порожнини.
  • Копрограма — інформативна при кишкових інфекціях, запальних захворюваннях кишечника.

У ряді випадків інформативними при діагностиці тенезмів можуть бути лабораторні аналізи і комп'ютерна томографія.



Тенезми кишечника: методи лікування


Безпосередньо залежить від правильної діагностики тенезмів (несправжні позиви до дефекації) лікування.


Так, як тенезми є симптомом різних захворювань — інфекційних, запальних, неврологічних, ендокринних — лікування в першу чергу повинно бути спрямоване на усунення основної патології.


Отже, якщо на тлі кишкових інфекцій виникли тенезми кишечника, лікування буде включати:


  • антибактеріальні
  • протимікробні препарати
  • ентеросорбенти
  • інфузійну терапію

Якщо причиною тенезмів послужили запальні захворювання кишечника, лікування передбачатиме протизапальні, антибактеріальні препарати. При пухлинних процесах може знадобитися оперативне втручання.


Незалежно від причин, що викликали тенезми, лікування обов'язково має включати дієту, обмеження накладаються на такі активності, як катання на велосипеді, конях, тривалу їзду в машині, різкий статевий акт.