Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Пневмоторакс. Особливості діагностики та лікування
16 березня 2019

Пневмоторакс. Особливості діагностики та лікування

В хірургії добре відома така патологія, як пневмоторакс. Що це таке?
Пневмоторакс. Особливості діагностики та лікування

Пневмоторакс — це медичний термін, який має грецьке походження, дослівно перекладається, як «повітря» (pneuma) і «грудна клітина» (thorax), — та має на увазі під собою скупчення повітря в плевральній порожнині. У нормі повітря в плевральній порожнині відсутнє та внутрішньоплевральний тиск низький — нижче, ніж атмосферний. Пневмоторакс веде до підвищення внутрішньоплеврального тиску, спаданню легких, зміщення органів середостіння в здорову сторону і, отже, порушення дихання та кровообігу.


Пневмоторакс є небезпечним для життя пацієнта станом і при відсутності своєчасної медичної допомоги може мати летальний результат. Тому дуже важливо знати, як діагностувати та лікувати пневмоторакс.



Пневмоторакс: симптоми та причини виникнення захворювання



Чому розвивається пневмоторакс? Причини виникнення даної патології можна розділити на дві групи. Перша — це травми грудної клітини та легенів, а друга — захворювання легенів і органів грудної порожнини.


Травма грудної кліткиОтже, розглядаючи пневмоторакс, причини першої групи можуть включати наступне:


  • Закриті травми грудної клітини, або легенів
  • Відкриті, або проникаючі травми грудної клітини, або легенів
  • Ятрогенні травми — пошкодження грудної клітини, або легенів в ході діагностичних, або лікувальних маніпуляцій
  • З лікувальною, або з діагностичною метою штучно викликаний пневмоторакс

Причини другої групи представлені наступним:


  • Розрив стравоходу
  • Розрив бульозних кіст при емфіземі легенів
  • Розрив абсцесу легенів
  • Розрив туберкульозних каверн

Розрив стравоходуУ першому випадку говорять про травматичний пневмоторакс, а в другому — про спонтанний. Крім перерахованих вище причин, до розвитку спонтанного пневмотораксу може призвести розрив плеври при сміху, кашлі, глибокому диханні, фізичному навантаженні в разі вродженої слабкості плеври. Також причиною розвитку спонтанного пневмотораксу можуть передувати пірнання на велику глибину, або політ в літаку.


Також залежно від сполучення плевральної порожнини з зовнішнім середовищем, розрізняють відкритий, закритий і клапанний (напружений) пневмоторакс. У випадку останнього формується своєрідний клапан, який на вдиху пропускає повітря в плевральну порожнину, але назад не випускає. Внаслідок цього повітря в плевральній порожнині поступово наростає, що дуже небезпечно для пацієнта.


Як розпізнати пневмоторакс? Симптоми різних видів пневмотораксу трохи відрізняються між собою, але можна виділити й загальні симптоми, а саме:


  • Пацієнт приймає вимушене положення тіла — зазвичай лежачи на пошкодженій стороні, сидячи або напівсидячи
  • Візуально можна побачити такий симптом як асиметрична екскурсія грудної клітини — уражена сторона відстає в акті дихання
  • Зазвичай пневмоторакс починається з гострого колючого болю в легенях, яка може іррадіювати в руку, шию, за грудину
  • Симптомом може також послужити задишка
  • Обличчя стає блідим, або ціанотичним
  • Симптоми пневмотораксу аускультативно проявляються в ослабленні, або відсутності дихання на ураженій стороні

Найбільш сприятливим вважається закритий пневмоторакс. Симптоми його виражені дуже слабо, обсяг повітря в плевральній порожнині не збільшується і він може розсмоктатися самостійно. Найбільш несприятливий клапанний пневмоторакс.



Методи діагностики пневмотораксу



Як розпізнати пневмоторакс? Діагностика даної патології повинна бути своєчасною та комплексною. Якщо це, наприклад, відкритий, або клапанний пневмоторакс, діагностика може цілком обмежитися оглядом, перкусією та аускультацією. Але при закритому пневмотораксі, коли симптоми не такі виражені, не обійтися без додаткових методів дослідження.


Пункція плевральної порожниниОтже, при такому захворюванні, як пневмоторакс, діагностика включає наступне:


  • Рентгенографія грудної клітини — на ураженій стороні можна побачити зону просвітлення без легеневого малюнка, зміщення органів середостіння в здорову сторону та опущення купола діафрагми
  • Плевральна пункція при пневмотораксі

Лабораторні аналізи зазвичай безрезультатні.



Плевральна пункція при пневмотораксі



Плевральна пункція при пневмотораксі має важливе діагностичне значення та є дуже інформативної. Вона являє собою прокол спеціальної порожнистої голкою плевральної порожнини з метою отримання повітря, або патологічної рідини. Плевральна пункція при пневмотораксі часто проводитися і з терапевтичною метою.


При такій патології, як пневмоторакс, пункція проводиться на рівні 2-3 міжребер'я по середньоключичній лінії. Голку вводять по верхньому краю ребра з метою уникнення пошкодження судинно-нервового пучка.



Сучасні методи лікування пневмотораксу



Прокол плевральної порожниниЯк усунути пневмоторакс? Лікування пневмотораксу проводиться в хірургічному стаціонарі, однак, кожна людина повинна вміти надати першу медичну допомогу при пневмотораксі. Догоспітальне лікування пневмотораксу полягає в забезпеченні достатнього доступу кисню та накладанні оклюзійної пов'язки при відкритому та клапанному пневмотораксі.


В умовах стаціонару лікування пневмотораксу полягає у проведенні плевральної пункції з метою евакуації повітря та відновлення в плевральній порожнині негативного тиску. При відкритому пневмотораксі початковим етапом є ушивання рани для запобігання подальшого надходження повітря із зовнішнього середовища. Важливим в лікуванні пневмотораксу є адекватне знеболювання пацієнта та інші симптоматичні заходи.


схожі статті
  • Пункція плевральної порожнини
    15 березня 2019
    Пункція плевральної порожнини

    Пункція має на увазі прокол якогось органу, або порожнини — наприклад, патологічних порожнин (абсцес, кіста, гематома), кісток, плевральної порожнини, спинномозкового каналу, сечового міхура, черевної порожнини та ін.

    докладніше