Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Причини метеоризму
06 листопада 2019

Причини метеоризму

Підвищене газоутворення може викликати чималий дискомфорт у повсякденному житті, але патологія підлягає корекції — головне з'ясувати причину!
Причини метеоризму

Причинами метеоризму найчастіше є похибки в дієті. Проте, іноді причинами виникнення метеоризму можуть бути серйозні порушення шлунково-кишкового тракту, нервової або репродуктивної системи.


Скорегувати дієту при харчовому підвищенні газоутворення і з'ясувати причину метеоризму симптоматичного здатний лікар гастроентеролог.


Можливі причини метеоризму у жінок


Шлунково-кишковий тракт чоловіків і жінок практично не має відмінностей, проте проходження деяких хвороб черевної порожнини у жінок має особливості.


Причинами метеоризму у жінок часто стають гінекологічні захворювання і нормальні процеси в репродуктивній системі.


Причиною метеоризму кишечника може бути будь-яке подразнення очеревини. Ця тонка оболонка органів живота відповідає за всмоктування газів, кровообіг і нервову регуляцію обмінних процесів шлунково-кишкового тракту. Очеревиною покрито більшість органів репродуктивної системи, тому зміни в них стимулюють виділення газу.


«Особливими» причинами метеоризму у жінок можуть ставати:


Метеоризм у женщин


  • настання овуляції,
  • передменструальний синдром,
  • клімакс,
  • опущення матки,
  • вагітність.

Гормональні зміни, збільшення обсягу або зсув репродуктивних органів може впливати на кишечник. Його роздратування або здавлювання ускладнює виведення газів і сприяє до їх накопичення. Проте, у жінок з метеоризмом кишечника причини найчастіше включають вживання стимулюючих газоутворення продуктів і порушення шлунково-кишкового тракту.


Метеоризм у чоловіків, причини виникнення


Основними причинами метеоризму у чоловіків є всі ті ж аліментарні фактори:


  • порушення здорової дієти,
  • зловживання газоутворюючими продуктами.

Вздутие кишечника У чоловіків з метеоризмом причиною часто стає надмірна любов до пива. Цей напій підсилює процеси бродіння в кишечнику і безпосередньо збільшує обсяг кишкового газу.


У літньому віці певний відсоток пацієнтів може страждати від метеоризму, спричиненого новоутвореннями кишечника. Вони дещо частіше зустрічаються у чоловіків і викликають затримку газу, перекриваючи просвіт кишки.


Як не дивно, але на газоутворення в шлунково-кишковому тракті може впливати куріння. Ця причина метеоризму у чоловіків пов'язана з заковтуванням повітря під час куріння сигарети і подальшим підвищенням вмісту газу в кишечнику і шлунку.



Причини підвищеного метеоризму


Серед причин підвищеного метеоризму лідируючу позицію займають харчові фактори.


На стан шлунково-кишкового тракту безпосередньо впливають їжа і напої, які ми споживаємо.


При підвищеному метеоризмі причиною проблеми може стати вживання таких продуктів як:Продукты, вызывающие метеоризм


  • капуста,
  • чорний хліб,
  • солодкі яблука, груші,
  • пиво,
  • солодкі газовані напої,
  • бобові та ін.

Вищевказані продукти підсилюють процеси бродіння в кишечнику, що в поєднанні зі змінами його мікрофлори призводить до відчутного нездужання.


Негативний вплив на здорові бактерії товстої кишки можуть надавати:

  • антибіотики,
  • вірусні та бактеріальні інфекції,
  • запальні процеси (коліт, ілеїт).

Дратувати стінку кишечника і порушувати травлення можуть паразити шлунково-кишкового тракту. Вони часто стають причинами підвищеного метеоризму у дітей, проте виявляються і у дорослих пацієнтів.


У ряді випадків джерелами на перший погляд нешкідливого метеоризму можуть бути важкі хвороби — спайки та пухлини в черевній порожнині. Ці утворення мають тенденцію перекривати або здавлювати просвіт кишки, ускладнюючи виведення газу.




Аномальну затримку газів або прискорену відрижку можуть викликати грижі черевної стінки і діафрагми, вроджені вади розвитку шлунка, стравоходу або кишечника.


З огляду на вищенаведені дані, при підвищеному метеоризмі причиною можуть бути як банальні похибки раціону, так і небезпечні хвороби. Запорукою швидкого і правильного лікування служить консультація грамотного лікаря.


У нашому центрі приймають досвідчені і знають фахівці, здатні ефективно вирішити ваші проблеми.

схожі статті