Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Ознаки позаматкової вагітності. Як не пропустити патологію
06 серпня 2019

Ознаки позаматкової вагітності. Як не пропустити патологію

Позаматкова, або ектопічна вагітність — атиповий перебіг вагітності, при якому імплантація і розвиток плодового яйця відбуваються поза маткою, наприклад, в черевній порожнині, яєчнику, шийці матки, фалопієвій трубі.
Ознаки позаматкової вагітності. Як не пропустити патологію

Згідно з останніми статистичними даними, ектопічна вагітність становить приблизно 2% всіх випадків вагітності. При цьому, найбільш часто діагностується трубна позаматкова вагітність.


Розрив плодового яйцяПозаматкова вагітність загрожує серйозними ускладненнями — розривом плодового яйця і перитонітом, рецидивом ектопічної вагітності, безпліддям. Нерідко вона становить загрозу життю жінки і, як показує статистика, в 3% всіх випадків закінчується летально. Тому, дуже важливо вміти вчасно розпізнати перші ознаки позаматкової вагітності.


Далі в статті детально розберемо, на яких термінах може проявлятися позаматкова вагітність, ознаки її на ранніх і пізніх термінах, а також на УЗД.



Як проявляється позаматкова вагітність: перші ознаки



З огляду на все вищесказане, дуже важливо знати, як виявляється позаматкова вагітність. Своєчасна діагностика даної патології допоможе уникнути ускладнень, а в деяких випадках — навіть врятувати життя жінки.


На ранніх термінах жінки часто можуть не звертати уваги на не властиву симптоматику і вважати, що так має протікати вагітність в нормі.


І дійсно, у міру розвитку плодового яйця навіть при ектопічної вагітності у жінки можуть з'явитися ознаки звичайної вагітності, а саме:Відсутність менструацій


  • Відсутність менструацій
  • Підвищення базальної температури тіла
  • Набухання молочних залоз
  • Нудота, блювота

Однак, разом з цією симптоматикою, з'являються і перші ознаки позаматкової вагітності, які повинні насторожити. Отже, як виявляється позаматкова вагітність?


На атиповий перебіг вагітності можуть вказувати наступні симптоми:


  • Неприємні відчуття внизу живота, ниючі, що тягнучі болі в місці розміщення плодового яйця, або внизу живота, переважно з одного боку — найперші ознаки позаматкової вагітності. Біль може посилюватися під час сечовипускання, або дефекації.
  • Мізерні кров'янисті, мажучі виділення, які зазвичай довго тривають. У рідкісних випадках спостерігаються маткові кровотечі, або рясні кров'янисті виділення, що нагадують менструацію.
  • При сильній крововтраті на ранніх термінах можуть виникати ознаки шоку, а саме — блідість шкіри, тахікардія, падіння артеріального тиску, втрата свідомості.


На якому терміні може проявлятися позаматкова вагітність



УЗДТерміни, коли виявляються перші ознаки позаматкової вагітності, індивідуальні в кожному випадку. У одних жінок позаматкова вагітність може протікати безсимптомно аж до розвитку ускладнень, а в інших несприятливі симптоми можна помітити вже з перших тижнів вагітності.


Зазвичай, перші ознаки з'являються при збільшенні розмірів плодового яйця. Тому, на якому терміні проявляється позаматкова вагітність можна встановити за допомогою УЗД. Зазвичай плодове яйце візуалізується на терміні 4,5-5 тижнів вагітності.


Середньостатистичні терміни, коли проявляється позаматкова вагітність — від 3 до 8 тижнів. Саме в цей період найбільш високий ризик появи несприятливих симптомів!



Які ознаки позаматкової вагітності на більш пізніх термінах


Якщо ігнорувати перші ознаки при позаматковій вагітності, ризик розвитку ускладнень суттєво збільшується. Ектопічна вагітність може мати два результати — переривання вагітності, або розрив маткової труби, або іншого органу, в якому прикріпилось плодове яйце.


Різкий біль в животіУ першому випадку при позаматковій вагітності ознаки включають інтенсивний больовий синдром, хворобливість заднього зведення піхви, кровотечу. При інтенсивній кровотечі можуть з'явитися симптоми шоку — зниження артеріального тиску, тахікардія, слабкий прискорений пульс, поверхневе дихання, слабкість, втрата свідомості.


Ознаки в разі розриву маткової труби нагадують такі при апоплексії яєчника. Розвивається небезпечна для життя внутрішня кровотеча, виникає гострий, кинджальний біль внизу живота, який може віддавати в промежину і область заднього проходу, виражені симптоми шоку. Даний стан вимагає негайної госпіталізації в стаціонар!



Ознаки позаматкової вагітності на УЗД


При такій патології, як позаматкова вагітність, УЗД ознаки можна визначити приблизно на 4,5-5 тижні вагітності. Зазвичай УЗД не дозволяє виявити плодове яйце поза маткою, тому орієнтуються на інші ознаки.


Ознаки позаматкової вагітності на УЗД включають таке:


  • Відсутність плодового яйця в матці
  • Наявність неоднорідного об'ємного утворення в області придатків з одного боку
  • Наявність рідини в черевній порожнині

Тільки УЗД дозволяє підтвердити діагноз патологічної вагітності. Тому не слід займатися самодіагностикою і при появі перших несприятливих симптомів негайно звернутися до лікаря!



схожі статті