Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Обережно: кіста яєчника
12 квітня 2019

Обережно: кіста яєчника

Діагноз «кіста яєчника», мабуть, один з найпоширеніших в гінекології.
Обережно: кіста яєчника

Згідно зі статистичними даними, він реєструється приблизно у 30% жінок з регулярним менструальним циклом і 50% жінок з нерегулярним циклом.


КістаКіста яєчника являє собою доброякісне порожнисте новоутворення, заповнене рідиною, або напіврідким вмістом та оточене капсулою. Кіста може бути функціональною і патологічною, мати різну локалізацію та розміри.


Далі в статті розповімо більш детально про кісти яєчника, їх видах, причинах утворення, симптоми, якими вони супроводжуються, а також, в чому полягає діагностика і лікування оваріальних кіст.



Які бувають види кіст яєчника



Існують різні кісти яєчника. Види їх визначаються локалізацією, розмірами, причинами виникнення.


На сьогоднішній день виділяють наступні основні види кіст яєчника:


  • Фолікулярна кіста — це кіста яєчника, яка формується з фолікула в разі, якщо процес овуляції не стався, або порушений
  • Кіста жовтого тіла, або лютеїнова кіста яєчника — утворюється в центрі не регресуючого жовтого тіла, де внаслідок порушеного кровообігу починає накопичуватися рідина. І фолікулярна і лютеїнові кісти — це функціональні види кіст яєчника, які в більшості випадків не несуть ніякої загрози і розсмоктуються самостійно
  • Параовариальна кіста — утворюється з околояєчника і придатка яєчника в області брижі маткової труби
  • Дермоїдна кіста яєчника — специфічне новоутворення, яке відрізняється слизомістким вмістом і може містити волосся, зуби, хрящі, кісткову тканину та ін.
  • Ендометріоїдна кіста — формується в результаті розростання ендометрія в тканинах яєчника


Причини утворення кісти яєчників



Причини утворення кісти яєчників різні і можуть бути як функціональними, так і патологічними. Як згадувалося на початку статті, ризик утворення кіст вище в жінок з нерегулярним менструальним циклом. Тому, причини кісти яєчника в першу чергу включають гормональний дисбаланс.


Також основні причини утворення кіст яєчників представлені таким:Запальні захворювання матки


  • Запальні захворювання матки і придатків
  • Стреси
  • Ожиріння
  • Ендокринні захворювання
  • Застосування деяких медикаментозних засобів
  • Можуть провокувати кісти яєчника причини такі як, перенесені аборти, відсутність вагітності в репродуктивному віці та ін


Симптоми кісти яєчника



Тривалий час симптоми кісти яєчника відсутні. При деяких кістах, наприклад, при фолікулярній і лютеїновій кістах, симптомів може не спостерігатися протягом усього періоду хвороби. Розглядаючи будь-які кісти яєчника, симптоми залежать в першу чергу від розмірів, а також від локалізації новоутворення.


В основному, симптоми кісти яєчника можуть бути представлені таким:


  • Відчуття дискомфорту, тяжкості, або болі внизу живота, переважно односторонні, тягнучого, ниючого характеру, які посилюються, або з'являються під час статевого акту. У деяких випадках (наприклад, при розвитку ускладнень) біль може стати гострішим, супроводжуватися нудотою, блювотою, віддавати в пряму кишку
  • Порушення менструального циклу — затримка, або повна відсутність менструацій, розвиток дисфункціональних маткових кровотеч
  • При значних розмірах кісти можна спостерігати збільшення живота

Такі симптоми, як підвищення температури тіла, напруження передньої черевної стінки, поширення болю є недобрими симптомами, які зазвичай свідчать про розвиток ускладнень.



Діагностика кісти яєчника



Діагностика кістОскільки симптоми кіст часто відсутні, або настільки незначні, що не звертають на себе уваги пацієнток, діагностика кісти яєчника зазвичай не на часі. Як показує досвід, більшість кіст діагностуються випадково під час профілактичних гінекологічних оглядів.


Найбільш точна діагностика кісти яєчника — УЗД! Хоча, запідозрити наявність кісти можна і пальпаторно. УЗД діагностика кіст яєчників дозволяє визначити локалізацію і розміри кісти, що є особливо важливим при виборі методу лікування. У клініці з діагностичною метою застосовується також дренування кіст.



Дренування кіст яєчників — ефективна лікувально-діагностична процедура



При такому захворюванні, як кіста яєчника, діагностика також може включати дренування, або аспірацію. Це малоінвазивна процедура, яка передбачає введення в новоутворення спеціальної порожнистої голки для отримання рідини, яку містить кіста яєчника. Діагностика цієї рідини дозволяє визначити вид кісти, а також оцінити ступінь її малігнізації. Дренування застосовується також в якості лікування.



Методи лікування кісти яєчника



Як проводиться при діагнозі кіста яєчника лікування? Як ми вже згадували, існують функціональні і патологічні кісти яєчника. Перші складають приблизно 90% всіх випадків, зазвичай розсмоктуються самостійно і не вимагають специфічного лікування. Основна рекомендація — динамічне спостереження.


Однак, якщо це значного розміру кіста яєчників, лікування необхідно! Оперативне втручанняНа перших етапах доцільними можуть бути медикаментозні засоби, але часто не обійтися без хірургічного втручання.


При діагнозі кіста яєчника лікування може бути наступним:


  • Антибіотикотерапія і застосування протизапальних засобів
  • Гормональна терапія
  • Оперативне втручання

Операція застосовується при неефективності консервативних методів терапії і є одним з найбільш успішних методів лікування!



схожі статті
  • Лапароскопія кісти яєчника
    22 серпня 2018
    Лапароскопія кісти яєчника

    Порівняно з недавнього часу у традиційних хірургічних операцях з'явилася альтернатива — лапароскопія. Лапароскопічні методи застосовуються практично в кожній галузі медицини — загальної хірургії, гінекології, урології, — і по праву вважаються «золотим стандартом».

    докладніше
  • Лапароскопічна хірургія
    20 грудня 2017
    Лапароскопічна хірургія

    Термін «лапароскопія» перекладається з грецької мови як «дивитися в живіт».

    докладніше