Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Рак наднирників: симптоми і лікування
16 квітня 2019

Рак наднирників: симптоми і лікування

Онкологічні захворювання з кожним роком набирають все більшої актуальності. На жаль, діагностувати їх на початковій стадії вдається не завжди.
Рак наднирників: симптоми і лікування

В першу чергу через несвоєчасне звернення пацієнтів до лікаря і слабкої вираженості симптомів. Тому в даній статті спробуємо якомога точно розповісти про такий маловідомий онкологічний процес, як рак надниркових залоз, акцентуємо увагу на ранні ознаки, причини і симптоми захворювання, а також ознайомимося з методами діагностики і лікування захворювання та розглянемо роль біопсії.


Але перш розберемося, що таке наднирники. Невеликі ендокринні залози, які розташовуються над кожною з нирок і складаються з кори і мозкової речовини — так визначають наднирники. Рак вражає переважно коркову частина. Але в деяких випадках патологічному процесу може піддаватися і мозкова частина — наприклад, при феохромоцитомі, або нейробластомі.


Рак наднирників призводить до гормонального дисбалансу — це обумовлено не тільки пошкодженням структури надниркової залози, а й тим, що сама пухлина здатна продукувати гормони в патологічній кількості.


На жаль, рак надниркових залоз має злоякісний характер і дуже швидко метастазує. Тому дуже важливо діагностувати захворювання якомога раніше.



Рак наднирників: причини патології


Чому розвивається рак надниркових залоз? Причини даного захворювання до кінця не ясні.


Існують різні теорії, згідно з якими впливають на рак надниркових залоз причини наступного характеру:Пацієнти старше 50 років


  • Генетична схильність
  • Вік — частіше рак надниркових залоз діагностують
    у пацієнтів, старше 50 років
  • Вживання канцерогенів з їжею і вплив
    канцерогенів зовнішнього середовища
  • Шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю)
  • Шкідливі умови праці
  • Вплив сонячного випромінювання


Як проявляється рак надниркових залоз: ознаки


Як проявляється рак надниркових залоз? Ознаки раку надниркових залоз довгий час можуть бути слабо вираженими і не звертати на себе уваги пацієнта. В першу чергу ознаки залежать від гормону, який продукує пухлина, а також від розмірів пухлини.


Залежно від того, який саме це рак надниркових залоз, ознаки захворювання можна згрупувати в декілька клінічних варіантів. .


Найбільш специфічні наступні ознаки раку надниркових залоз:


  • Синдром Іценко-Кушинга — запідозрити його можна за зовнішніми ознаками пацієнта. Для таких пацієнтів характерно нерівномірне відкладення жиру, особливо на тулубі, стегнах і задній частини шиї, появу на нижній частині живота і стегнах стрий, або так званих розтяжок, а також м'язова слабкість.
  • Адреногенітальний синдром — в більшості випадків вроджений і яскраво виражений у дівчаток. Характеризується надмірним зростанням волосся, недорозвиненням, або відсутністю молочних залоз у дівчаток, чоловічими вторинними статевими ознаками, порушенням менструального циклу, недорозвиненням матки і придатків, безпліддям і ін. У чоловіків навпаки — спостерігається фемінізація (збільшення молочних залоз, збільшення в обсязі стегон і живота, зниження потенції).
  • Неспецифічні симптоми раку надниркових залоз.


Симптоми раку надниркових залоз


Допоможуть говорити про рак надниркових залоз симптоми наступного характеру:Зайва вага


  • Зайва вага
  • Артеріальна гіпертензія
  • Надмірний ріст волосся на обличчі, грудях, спині, і нерегулярні менструації у жінок
  • Схильність до утворення гематом
  • Витончення шкіри, м'язова слабкість
  • Розвиток цукрового діабету
  • Неспецифічні симптоми раку надниркових залоз включають анемію, порушення сечовипускання, порушення травлення, депресії, неврози


Діагностика раку надниркових залоз


Діагностика раку надниркових залоз, на жаль, в більшості випадків не на часі. Захворювання діагностується або випадково під час обстежень з приводу інших захворювань, або виявляється на пізніх стадіях.


Діагностика раку надниркових залоз включає фізикальний огляд, а також лабораторну (визначення рівня гормонів) і інструментальну діагностику.


Найбільш інформативна інструментальна діагностика наднирників, а саме:


  • УЗД нирок і надниркових залоз
  • КТ
  • МРТ
  • Біопсія


Біопсія — ефективний метод діагностики раку надниркової залози


На сьогоднішній день найбільш інформативний метод досліджувати наднирники — діагностика за допомогою біопсії. Це малоінвазивна процедура, в ході якої за допомогою тонкої порожнистої голки виконується забір невеликої кількості тканин надниркової залози для подальшого гістологічного дослідження.


Біопсія допомагає виявити атипові клітини, оцінити ступінь їх злоякісності, а також розробити схему, як лікувати наднирники. Діагностика проводиться під контролем УЗД або КТ.

Рак наднирників: лікування


Хірургічне лікуванняПри такому захворюванні, як рак надниркових залоз, лікування залежить від багатьох факторів — стадії захворювання, розмірів пухлини і наявності метастазів, локалізації пухлини, загального стану пацієнта. Як і при будь-якому онкологічному захворюванні (не виняток і рак надниркових залоз) лікування може бути консервативним і хірургічним.


Консервативне лікування передбачає медикаментозну терапію (гормональні препарати), хіміотерапію (застосування цитостатиків), променеву терапію (введення радіоізотопів).


Однак, основним при такому захворюванні, як рак надниркової залози, є — лікування хірургічне. Воно доцільно при відсутності метастазів і полягає у видаленні пухлини, або ж органу разом з пухлиною. Нерідко хірургічне лікування комбінують з консервативними методами лікування.


схожі статті
  • Як визначити рак нирки
    02 жовтня 2018
    Як визначити рак нирки

    Рак нирки: як визначити, що це таке і наскільки небезпечно захворювання? Такі питання часто задають пацієнти, почувши невтішний діагноз.

    докладніше
  • Хіміотерапія при раку нирок
    09 жовтня 2018
    Хіміотерапія при раку нирок

    Хіміотерапія — один з найбільш ефективних методів лікування онкопатологій. Він має на увазі прийом препаратів, дія яких спрямована на припинення росту пухлини та її розпад.

    докладніше