Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Резекція частки печінки — що це і навіщо необхідно
14 грудня 2018

Резекція частки печінки — що це і навіщо необхідно

Резекція частки печінки — що це таке і навіщо необхідно? Термін «резекція» походить від латинського слова «reseco», що перекладається як «обрізаю», та має на увазі під собою часткове видалення (висічення) ураженого органу.
Резекція частки печінки — що це і навіщо необхідно

У даній статті розповімо про таке оперативне втручання, як резекція печінки — ознайомимося з показаннями та протипоказаннями до процедури, методами та фото операції, а також з цінами на дану послугу.


ПечінкаПечінка є життєво важливим органом і виконує в організмі цілий ряд функцій — утворення жовчі, синтез холестерину, дезінтоксикація, обмін речовин, накопичення глікогену та регуляція вуглеводного обміну, депо крові, депо вітамінів і мікроелементів, синтез деяких гормонів, у внутрішньоутробному періоді — участь у процесах кровотворення.


Печінка розташовується в правому підребер'ї та складається з двох часток — правої та лівої. У правій частці виділяють також квадратну та хвостату частки. Частки печінки, у свою чергу, поділяються на сегменти, кожен з яких окремо забезпечений кровоносними судинами, нервами та жовчними протоками. Сегменти відокремлені один від одного сполучнотканинними перегородками та завдяки своїй автономності дозволяють уникнути під час операції масивних кровотеч, а також порушення утворення та відтоку жовчі. Знання анатомії печінки є необхідним не тільки при резекції правої або лівої частки, але й у випадку інших операцій на печінці або жовчному міхурі.



Коли показана резекція лівої та правої частки печінки



Видалення (резекція) правої частки печінки, або лівої — радикальна операція, яка в силу тих, чи інших причин передбачає видалення цілої частини органу. Однак, загальновідомою є унікальна здатність печінки до регенерації. Так, через певний час після того, як було проведено видалення лівої частки печінки (або правої), печінка відновлює свій обсяг — іноді навіть до вихідного. Тому не слід турбуватися про функціонування організму після такої операції, як резекція правої частки печінки, або лівою.


  • Коли ж показано видалення лівої частки печінки, або правої частки печінки? Рак печінкиНайбільш часті показання до даної операції наступні:
  • Вроджені аномалії печінки
  • Механічні пошкодження печінки
  • Доброякісні пухлини — аденома, гемангіома, ліпома та ін.
  • Кісти, абсцеси
  • Ехінококоз, альвеококоз
  • Злоякісні пухлинні процеси, метастази

Також резекція частки печінки проводиться з метою трансплантації органу.



Резекція лівої та правої частки печінки: які протипоказання



Резекція лівої частки печінки, або правої, тобто часткове видалення печінки можна проводити далеко не у всіх випадках. Одним з найбільш поширених протипоказань до операції видалення печінки є цироз. Уражена цирозом печінка перестає адекватно функціонувати, а видалення її частини тільки посилює патологічний процес. Крім цього, видалення печінки не рекомендується в наступних випадках:


  • Пухлина проростає в кровоносні судини
  • Патологічний осередок досягає значних розмірів
  • Метастази можна визначити в регіонарних лімфатичних вузлах та інших органах

До відносних протипоказань також відносять декомпенсовані захворювання серцево-судинної, дихальної, кровоносної систем.



Методи резекції частки печінки, фото оперативного втручання


Резекція печінки

Резекція частки печінки, фото якої представлені вище, може проводитися декількома способами. ЛапароскопіяЦе може бути відкрите оперативне втручання, або лапароскопічне. У першому випадку доступ до органу проводиться за допомогою розрізу в правій підреберній області. Лапароскопічна резекція частки печінки (фото праворуч) проводиться за допомогою спеціального ендоскопічного апарату — лапароскопа, забезпеченого камерою та джерелом світла. Для доступу до печінки в правому підребер'ї формується кілька невеликих отворів. Саме через них вводять лапароскоп і інструментарій. Залежно від техніки резекції розрізняють крайову, поперечну, клиноподібну, часткову та сегментарну резекції. Методику лікар вибирає індивідуально в кожному окремому випадку.


Резекція печінки проводиться під загальною анестезією і триває близько 4-5 годин.



Резекція частки печінки: ціни на видалення частини печінки



На таке оперативне втручання, як резекція частки печінки, ціна різна. Все залежить складності втручання, тяжкості патологічного процесу, розмірів патологічного вогнища, стану печінки та загального стану організму, а також від кваліфікації хірурга, вартості наркозу, безпосередньо самої клініки. У Києві на операцію резекція частки печінки ціна починається від 30 000 грн та може сягати 80 000 грн і більше. Детальну ціну в клініці Консиліум Медікал можна дізнатися на сайті, або за телефоном!