Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Симптоми і причини перитоніту
03 серпня 2019

Симптоми і причини перитоніту

Перитоніт, або гострий живіт — це важка хірургічна патологія, яка характеризується локальним або дифузним запаленням очеревини.
Симптоми і причини перитоніту

Симптоми перитоніту — як локальні, так і загальні — зазвичай яскраво виражені. Захворювання супроводжується важким загальним станом хворого, розвитком поліорганної недостатності і часто ведуть до летального результату.


Згідно зі статистичними даними, смертність в разі перитоніту становить 20-30%, а у вкрай важких випадках досягає навіть 50%! Тому дуже важливо вміти розпізнати симптоми перитоніту і своєчасно звернутися до лікаря!


Далі в статті розповімо більш детально, які причини перитоніту, а також якими симптомами супроводжується гострий перитоніт.



Від чого виникає перитоніт: причини розвитку



Від чого виникає перитоніт? Причини розвитку перитоніту можуть бути різними, але зазвичай дана патологія розвивається як ускладнення запально-деструктивних захворювань органів черевної порожнини.


Яким захворювань не був би спровокований перитоніт, причини його — бактерії.


Найбільш часто це неспецифічна флора шлунково-кишкового тракту. Наприклад:Грампозитивні аероби


  • грамнегативні аероби (кишкова паличка, синьогнійна паличка, ентеробактерій)
  • грампозитивні аероби (стафілококи, стрептококи)
  • анаероби (клостридії, фузобактерии, бактероїди)

Приблизно в 60-80% всіх клінічних випадків при бактеріальному посіві визначається асоціація мікробів, наприклад, кишкова паличка і стафілокок.


Отже, можуть спровокувати перитоніт причини наступного характеру:


  • Наявність таких захворювань, як сальпінгіт, ентероколіт, туберкульоз нирок і ін., При яких мікрофлора в очеревину потрапляє гематогенним, лімфогенним шляхом, або по фаллопієвих трубах
  • Травми черевної порожнини, а також оперативні втручання на органах черевної порожнини
  • Запально-деструктивні захворювання черевної порожнини — найбільш часті причини перитоніту. Це може бути апендицит, хвороба Крона, проривна виразка шлунка, або 12-палої кишки, кишкова непрохідність, розрив кісти яєчника, панкреатит, утиск грижі та ін.

Виділяють також ревматоїдний, канцероматозний, паразитарний перитоніти.



Перитоніт: симптоми захворювання



Залежно від характеру ексудату розрізняють:


  • серозний
  • фібринозний
  • гнійний
  • геморагічний перитоніт

Симптоми приблизно однакові для кожної з форм, проте найбільш важкий перебіг маэ гнійний перитоніт. Симптоми даної патології розвиваються дуже швидко і досягають максимальної вираженості вже через 24-72 години.


Отже, симптоми гнійного перитоніту включають таке:Різкий біль в животі


  • Різкий розлитий біль в животі
  • Напруга м'язів передньої черевної стінки (доскоподыбний живіт)
  • Відсутність апетиту, нудота, блювота, які не приносять полегшення
  • Підвищення температури тіла до 38,5-40 ° С з ознобом
  • Діарея або відсутність стільця, відсутність звуків перистальтики
  • Тахікардія, липкий холодний піт, прискорене дихання, загальна слабкість, нездужання


Такі важкі симптоми інфекційного перитоніту, як сплутаність свідомості, ейфорія, загострення рис обличчя, блідість шкіри і слизових (нерідко вони набувають жовтяничний, або ціанотичний відтінок), здуття живота, свідчать про термінальну стадії перитоніту і є вкрай несприятливими.



Причини і симптоми гострого перитоніту



За клінічним перебігом розрізняють гострий і хронічний перитоніт. При такій патології, як гострий перитоніт, симптоми розвиваються поступово і досягають максимальної виразності протягом 72 годин.


У клініці гострого перитоніту можна виділити кілька стадій, а саме:Огляд


  • Ранній гострий перитоніт: симптоми включають переважно місцеві порушення, що виражається позитивними реакціями подразнення очеревини, больовим синдромом. Триває ця стадія до 12 годин
  • Пізня стадія — триває від 24 до 72 годин з моменту поразки очеревини. Характеризується посиленням симптомів інтоксикації і затихання місцевих симптомів. Її також називають періодом уявного благополуччя, так як болі в животі і напруження черевної стінки практично зникають
  • Термінальна стадія — характеризується вираженою інтоксикацією, поліорганної недостатністю, токсичним шоком і необоротними змінами в усьому організмі

При такій патології, як гострий перитоніт, причини ті ж, що описувалися вище. Найбільш часто гострий перитоніт виникає в результаті гострого апендициту, розриву кісти яєчника, а також як ускладнення операцій на черевній порожнині.


При лікуванні гострого живота (гострий перитоніт) причини повинні обов'язково враховуватися, так як від виду мікрофлори залежить вибір медикаментозних препаратів!