Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Стадії раку сечового міхура
12 жовтня 2018

Стадії раку сечового міхура

Рак сечового міхура — злоякісне захворювання, яке супроводжується утворенням пухлини органу. Залежно від вираженості симптомів і поширеності атипових клітин воно протікає в чотири стадії. Як визначити ступінь занедбаності патології?
Стадії раку сечового міхура

На 0, 1 та 2 стадії раку сечового міхура ознаки хвороби часто відсутні, а новоутворення локалізовано в межах органу. Початок лікування на цьому етапі дозволяє досягти сприятливого прогнозу та повного одужання. Рак сечового міхура стадії 3-4 характеризується менш сприятливим перебігом, так як пухлина поширюється за межі анатомічної структури та нерідко дає метастази.


Як визначити стадію раку сечового міхура?


Багато пацієнтів цікавляться: як визначити стадію раку сечового міхура? Остаточно встановити ступінь занедбаності онкологічного процесу можливо тільки фахівцеві після повного обстеження хворого. Встановити це тільки на підставі присутньої симптоматики складно.


Перед тим, як визначити стадію раку сечового міхура і розробити лікувальну схему, пацієнт проходить діагностичні процедури. При з'ясуванні ступеня прогресування хвороби враховуються такі фактори:


  • розмір пухлини;
  • морфологічна будова новоутворення та його поширення на навколишні тканини;
  • присутність або відсутність метастазів в лімфовузлах, віддалених органах.

Додатково враховується клінічна картина патології.


Рак сечового міхура: 0 стадія


Цей стан можна назвати передраком, так як він не тільки не викликає патологічної симптоматики, але й характеризується відсутністю повноцінної пухлини. Відмітка рак сечового міхура 0 стадія означає, що в органі присутні атипові клітини. Вони не зрощені зі слизовою оболонкою та не проникають в навколишні тканини.


0 стадія раку сечового міхура вказує, що початкова пухлина росте в просвіт органа або має плоску форму і розташовується біля його стінок. Виявити такі зміни можна лише при профілактичному обстеженні або присутності інших патологій. Якщо діагностовано рак сечового міхура 0 стадія, прогноз сприятливий. У 100% випадків вдається досягти повного одужання.


Рак сечового міхура 1 стадії: прогноз, симптоми, лікування


При установці діагнозу рак сечового міхура 1 стадія можна говорити про формування повноцінної злоякісної пухлини. Вона вже прикріплюється до слизової оболонки органу, але не зачіпає його м'язовий шар.


Незважаючи на невеликі розміри та локалізовану форму новоутворення, рак сечового міхура (1 стадія) може характеризуватися високим ступенем інвазивності. На цьому етапі симптоматика, як правило, відсутня. Якщо діагностовано рак сечового міхура 1 стадії, прогноз сприятливий. Одужання вдається досягти 100% пацієнтів. Лікування проводиться переважно консервативними методами.


2 стадія раку сечового міхура


У міру прогресування захворювання пухлина починає проростати в більш глибокі шари органу. Рак сечового міхура 2 стадії характеризується поширенням новоутворення на м'язову оболонку, при цьому лімфатична система не зачіпається.


2 стадія раку сечового міхура в свою чергу розділяється на дві підстадії:


  • — атипові клітини локалізовані тільки у внутрішньому м'язовому шарі;
  • — пухлина проростає в м'язовий шар повністю, включаючи його внутрішній і зовнішній пласт.

На даному етапі вже може бути присутнім клінічна симптоматика захворювання — біль при сечовипусканні, часті позиви, набряк зовнішніх статевих органів. Якщо розвинувся рак сечового міхура, 2 стадія — це той момент, коли у пацієнта ще є високі шанси на одужання. При своєчасному та правильному лікуванні повного одужання вдається досягти 80% хворих.


Рак сечового міхура 3 стадії: симптоми та прогноз


На цьому етапі злоякісна пухлина поширюється на всі шари органу та починає проростати в навколишні тканини. Нерідко рак сечового міхура (3 стадія) вражає простату та яєчка у чоловіків, піхву — у жінок. Важливо, що лімфатичні вузли при цьому залишаються не порушеними.


Залежно від поширення пухлини виділяють дві підстадії раку:


  • — атипові клітини вражають всі шари сечового міхура, проте виявити їх в жировій клітковині вдається тільки за допомогою мікроскопічного дослідження;
  • — характеризується появою новоутворення та на зовнішній оболонці органу, причому помітити його можна без збільшення спеціальними приладами.

Якщо є рак сечового міхура 3 стадія, у пацієнта присутня яскрава клінічна картина:


  • виражений біль при сечовипусканні;
  • тягнучі болі внизу живота;
  • домішки крові в сечі;
  • набряк зовнішніх статевих органів, нижніх кінцівок..

Якщо діагностовано рак сечового міхура 3 стадія, прогноз залежить від своєчасності та якості наданої медичної допомоги. Для усунення патології використовується операція. Нерідко вона доповнюється іншими методами. Досягти одужання на цьому етапі вдається лише 20-50% хворих.


Рак сечового міхура 4 стадії: симптоми, прогноз, лікування


Остаточним етапом злоякісного захворювання є 4 стадія раку сечового міхура. Для неї характерне поширення далеко за межі органу. Під приціл потрапляють лімфовузли, кістки, внутрішні структури. Якщо розвинувся рак сечового міхура 4 стадія, симптоми набувають яскравий характер. Причому присутні загальні ознаки онкології:


  • виснаження, різке схуднення;
  • хронічна втома, слабкість;
  • ознаки анемії.

Пацієнтів турбує постійний біль в області органу, різко виражена гематурія. Як правило, присутні віддалені метастази. Рак сечового міхура (4 стадія) не піддається повному лікуванню. Перевага віддається паліативної терапії, спрямованої на продовження життя пацієнта і усунення симптоматики. Поріг 5-річної виживаності при такому діагнозі долає не більше 20% хворих.


Тільки рання діагностика і своєчасне лікування дозволяють досягти повного одужання. Тому при появі будь-яких патологічних симптомів з боку сечового міхура не варто відкладати візит до уролога.