Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Чому у жінок випадає волосся?
04 січня 2021

Випадання волосся у жінок: причини і методи лікування

Ми звикли вважати, що облисіння властиве лише чоловікам, особливо старшим ніж 40 років. Але на нашій практиці часто зустрічається випадання волосся у жінок, причому різного віку. Це захворювання створює візуальний дискомфорт, викликає комплекси та багато обмежень у повсякденному житті. Ще залисини у жінок можуть бути ознакою дерматологічних захворювань або порушень в роботі внутрішніх органів. Тому в нашій статті ми з'ясуємо, чому у жінки випадає волосся та як подолати цю проблему.
Чому у жінок випадає волосся?

Перші ознаки алопеції у жінок


Спочатку потрібно визначити, чи є лисина на голові у жінки патологічним процесом. У здорової людини на день випадає до 100 волосин, причому майже непомітно. У домашніх умовах можна пройти наступні «тести»:


  • Гребінець. При алопеції на гребінці залишається більше волосся, ніж в інших членів сім'ї;
  • Наявність цибулини. Візьміть кілька волосин, що випали, та подивіться, чи є на них білий вузлик. Якщо виявили цибулину, не мийте голову 3 дні. Після цього потягніть волосся в області скроні або на маківці. Понад 5 волосин, що випали, – це ознака патології та привід для запису на прийом до лікаря;
  • Миття голови. Якщо після водних процедур випадає більш ніж 15 волосин, зверніться за допомогою до дерматолога.

Другорядною ознакою випадання волосся у жінок є свербіння та лущення шкіри голови. Разом з волоссям в області зростання волосистої частини голови можуть випадати брови та вії. За появи симптомів записуйтеся на прийом до лікаря-дерматолога медичного центру «Консиліум Медікал». Ви можете також пройти онлайн-консультацію та надіслати фото поріділих ділянок з різних ракурсів.


Причини випадіння волосся у жінок


За характером розвитку хвороби виділяють дві причини облисіння у жінок: телогенове (поступове випадання волосся) та анагенова алопеція, за якої втрата волосяного покриву відбувається раптово.


Анагенова алопеція


Раптове випадання волосся спровоковано хімічним впливом, прийомом препаратів та тривалим перебуванням в зоні радіоактивного забруднення. У більшості випадків різке облисіння спостерігається після хіміотерапії..


Особливість алопеції у жінок та чоловіків в тому, що природний ріст волосся відновлюється після припинення згубного впливу.

Телогенове випадання волосся


Захворювання може протікати у двох формах:

  • Гостра – волосся випадає до півроку, потім процес зупиняється;
  • Хронічна – облисіння спостерігається понад 6 місяців та може тривати кілька років.

При цьому захворюванні жінки не лисіють повністю.


Далі розглянемо основні причини телогенової алопеції.

Гормональні збої


Залисини на голові часто з'являються у молодих мам. Сильне випадання волосся спостерігається через 1-4 тижні після пологів, процес може затягнутися на місяці. Не впадайте в паніку, оскільки часткове облисіння зазвичай виникає при зміні гормонального фону. Сприятливим фактором до розвитку хвороби є післяродова депресія, великі крововтрати, дефіцит білка в організмі.


Природне зростання волосся відновлюється не пізніш як через 1 рік після появи дитини на світ. Надалі після других пологів порідіння волосяного покриву може бути мінімальним або взагалі не виникне.


Частою причиною випадання волосся у молодих дівчат є відмова від прийому протизаплідних препаратів, оскільки у віці 16-20 років в жіночому організмі активно виробляються андрогени.

Патологічні процеси


Облисіння може бути спровоковано:

  • Інфекційними захворюваннями;
  • Масивною крововтратою;
  • Травмою або оперативним втручанням;
  • Незбалансованим харчуванням та виснажливими дієтами;
  • Високою температурою.

У таких випадках втрата волосся відбувається епізодично, активне зростання поновлюється через рік. При хронічній формі волосяний покрив може зрідіти через 2 місяці після впливу шкідливих факторів.


Крім того, причинами алопеції у жінок виступають:

  • Несистемний прийом медикаментів;
  • Дефіцит в організмі міді, цинку, заліза та інших корисних речовин;
  • Депресії, після яких поновлюється зростання;
  • Генетична схильність до облисіння (20% по батьківській лінії, 75% – по материнській);
  • Гінекологічні захворювання;
  • Алергії;
  • Хронічні хвороби: пухлини, гепатит, гіпертиреоз та інші недуги.

На думку пересічних громадян, покрив рідшає при неправильному догляді за волоссям: використанні плойок, фена, гелів з вмістом шкідливих речовин та ін. Лікарі-дерматологи схильні вважати, що такі дії посилюють проблему, але не є першопричиною патології.

Яким буває випадання волосся?


У медицині розрізняють 4 види алопеції у жінок.


Андрогенетична алопеція – захворювання викликане андрогенами:

  • Дифузне стоншення області верхівки при збереженні лобової лінії зростання волосся (модель Людвіга);
  • Витончення та поширення на центральній частині скальпа при порушенні фронтальної лінії росту волосся (модель різдвяної ялинки);
  • Витончення, пов'язане з бітемполярними залисинами (модель Гамільтона), частіше спостерігається у жінок в менопаузі та з гіперандрогенією.

Дифузна – рівномірне облисіння по всій голові. Це побічний ефект після лікування серйозного хронічного захворювання, стресів.


Осередкова або гніздова алопеція – випадання волосся обумовлено пошкодженням їх кореневої системи. На голові жінки утворюється кілька округлих осередків з чіткими контурами.


Рубцова – волосяні фолікули перестають розвиватися через рубці. Вони виникають після опіків, травм, перенесених інфекційних хвороб, низки аутоімунних захворювань.

Як лікувати лисину у жінок


Спосіб лікування алопеції у жінокпідбирається індивідуально після діагностики. Лікар-дерматолог призначить комплекс аналізів та досліджень, щоб з'ясувати причину захворювання та оцінити стан організму. Іноді ріст волосся відновлюється самостійно, але в багатьох випадках потрібна терапія.


У лікуванні застосовуються наступні методи:

  • Медикаментозне лікування;
  • Фізіотерапія або лазерна терапія для стимулювання зростання волосяного фолікула;
  • Застосування медичних шампунів, масок, мазей та інших засобів як доповнення до основної терапії;
  • Хірургічна пересадка волосся;
  • Дотримання заходів превентивної терапії.

При аномальному випаданні волосся або появі залисин на лобі у жінок, ми наполегливо радимо не вдаватися до застосування народних засобів. Вони можуть лише ускладнити ситуацію та збільшити термін терапії. Для подолання делікатної проблеми звертайтеся до клініки «Консиліум Медікал». Наш висококваліфікований лікар-дерматолог знає, як лікувати алопецію у жінок та врахує всі показання до застосовуваних засобів або методів.