Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Злоякісна пухлина передміхурової залози: що важливо знати
15 жовтня 2018

Злоякісна пухлина передміхурової залози: що важливо знати

Рак передміхурової залози — це злоякісна пухлина простати, вона діагностується переважно в літньому віці. По мірі старіння організму ймовірність розростання атипових клітин стрімко підвищується.
Злоякісна пухлина передміхурової залози: що важливо знати

Пухлина простати у чоловіків по частоті виникнення поступається тільки онкології легенів. До факторів ризику розвитку злоякісного новоутворення простати відносять шкідливі звички, патології сечостатевої сфери, генетичну схильність. Перші ознаки того, що сформувалася пухлина передміхурової залози, — проблеми з сечовипусканням, біль, схуднення. Також на пухлину простати у чоловіків вказують порушення сексуальної функції. Лікування проводиться консервативними та хірургічними методами в залежності від стадії хвороби.


Що викликає рак простати


Достометні причини розвитку онкологічного ураження невідомі. Проте встановлено, що злоякісна пухлина передміхурової залози частіше виникає у пацієнтів, у яких виявлені високі показники тестостерону в крові. Доведено, що саме цей фактор лежить в основі формування новоутворення і визначає характер перебігу хвороби.


Також пухлини передміхурової залози можуть формуватися з таких причин:


  • генетична схильність;
  • професійні шкідливості — злоякісна пухлина передміхурової залози частіше виникає у представників сильної статі, які працюють на виробництві гуми, що виконують зварювальні, типографічні обов'язки;
  • нераціональне харчування — ризик розвитку раку збільшується при вживанні великої кількості тваринних жирів і недостатній присутності клітковини в раціоні;
  • ожиріння;
  • недолік фізичної активності;
  • інші захворювання сечостатевої системи.

Фахівці вказують і на те, що рак простати частіше виникає у пацієнтів, які схильні до згубних звичок. Систематичне вживання спиртного, тютюнопаління значно збільшують ризик розростання атипових клітин.


Як своєчасно виявити перші ознаки раку передміхурової залози


Сучасні методи діагностики дозволяють виявляти патологію на ранніх етапах, коли перші ознаки раку простати ще відсутні. Однак це можливо тільки за умови регулярного проходження профілактичних оглядів. Від ранньої діагностики захворювання залежить подальший прогноз і можливість повного одужання.


Перші ознаки раку передміхурової залози можуть бути наступними:


  • дискомфорт в області органу;
  • часте сечовиділення, нерідко спостерігається його затримка на початку;
  • розлад еректильної функції;
  • поява прожилок крові в сечі, насінної рідини

Дані ознаки раку простати на ранніх етапах з'являються далеко не у всіх пацієнтів. Але, якщо ви виявили у себе хоча б один симптом, не відкладайте звернення за медичною допомогою.


Якщо є прогресивний рак простати, ознаки патології будуть більш вираженими. Нерідко запущені форми захворювання супроводжуються гострою затримкою сечі. У разі метастазування пухлини з'являються патологічні симптоми з боку постраждалих внутрішніх органів.


Загальні ознаки раку передміхурової залози проявляються різким схудненням, втратою апетиту, сірістю шкіри. Такі пацієнти відчувають хронічну втому, нерідко вдається виявити ознаки анемії.


Важливо пам'ятати, що можливість вилікувати онкологічну пухлину присутня тільки за умови ранньої діагностики. Тому не варто відкладати консультацію уролога.


Фактори ризику розвитку раку передміхурової залози


Збільшити ризик виникнення злоякісного новоутворення можуть як зовнішні, так і внутрішні фактори. Головним з них є вік. Відомі випадки діагностики патології 40-річних чоловіків. Але в переважній більшості випадків саме у пацієнтів після 55 років розвивається рак простати. Фактори ризику обумовлені відбуваються процесами старіння. І тільки регулярні профогляди в уролога допоможуть своєчасно виявити патологію та провести успішне лікування.


Існують і інші фактори ризику раку передміхурової залози. До них відносяться:


  • згубні звички — куріння, регулярне вживання спиртних напоїв;
  • нерегулярне статеве життя веде до застійних явищ і хронічних патологій органу, що також загрожує розвитком онкопроцесса;
  • спадковість — ризик виникнення захворювання збільшується, якщо воно було присутнє у близьких родичів.

Також фахівці виділяють фактори ризику раку передміхурової залози, обумовлені неправильним харчуванням. Встановлено, що хвороба з більшою частотою виникає у чоловіків, які систематично вживають жирні м'ясні страви.


Профілактика раку простати


Корекція способу життя та дотримання деяких правил дозволяють зменшити ризик розвитку онкології. Якщо відомо, що у ваших близьких був рак простати, профілактика повинна стояти на першому місці. Адже в цьому випадку шанси виникнення пухлини дуже великі.


Профілактика раку простати полягає в наступному:


  • корекція раціону харчування — збагачення меню великою кількістю фруктів, овочів, каш цільнозернових;
  • контроль за масою тіла;
  • дотримання активного способу життя — профілактика раку передміхурової залози має на увазі регулярні заняття спортом;
  • відмова від згубних звичок, виключення професійних шкідливостей;
  • своєчасне лікування захворювань сечостатевої системи;
  • регулярне статеве життя;
  • щорічне проходження профілактичних оглядів у фахівця чоловікам 55 років і старше.

Профілактика раку простати досить проста та дотримання всіх зазначених рекомендацій дозволяє значно зменшити ризик розвитку пухлини.


Дізнатися більш докладно про перші ознаки захворювання, причини його розвитку та фактори ризику ви можете під час консультації в уролога. Фахівець допоможе розробити профілактичну програму та вберегтися від онкології. Запис за телефоном або на сайті.