Існує низка продуктів, що викликають алергію частіше, ніж інші, у людей з харчовою гіперчутливістю:
- •Курячі яйця;
- •Горіхи;
- •Арахіс;
- •Соя;
- •Риба;
- •Пшениця та інші злакові продукти;
- •Мед;
- •Фрукти та ягоди: диня, ананас, лимон, апельсин, малина, гранат, виноград та ін.;
- •Шоколад, кава, какао;
- •Гірчиця, соуси, кетчуп;
- •Сметана, сир;
- •Томати, морква, буряк та інші овочі.
Алергія на молоко зустрічається у 85% дітей та у більшості з них проходить до 12 років. Але у невеликої кількості людей чутливість до молочної продукції залишається у дорослому віці.
Причиною харчової алергії може бути не лише пероральне вживання, а й вдихання продуктів або контакт зі шкірою. Це пов'язано з тим, що деякі овочі та фрукти містять білки, схожі з пилком.
Основними ознаками харчової алергії є:
- •Свербіж та набряк слизової оболонки порожнини рота;
- •Набряки на нижніх та верхніх кінцівках, обличчі, статевих органах;
- •Нежить, закладеність носа;
- •Зміна голосу;
- •Сухий кашель;
- •Задишка, хрипи;
- •Порушення роботи ШКТ: напади нудоти та блювання, діарея, біль у животі, кольки;
- •Сверблячка та почервоніння очей, набряклість;
- •Зниження кров'яного тиску;
- •Запальні процеси на шкірі навколо рота;
- •Харчова алергія на шкірі: висипання, вузлики, бульбашки, пігментні плями, кропив'янка.
Симптоми харчової алергії іноді схожі на ознаки харчового отруєння. Тому при перших клінічних проявах не вдавайтеся до самолікування, а негайно звертайтеся до лікаря-алерголога. Він встановить точну причину алергічної реакції та підбере адекватну тактику терапії.
При відсутньому лікуванні на тлі алергії можуть розвиватися бронхіальні спазми, набряклість гортані та артеріальна гіпертензія, що небезпечно тяжкими наслідками. Ще одним ускладненням алергічної реакції є анафілаксія, яка може спровокувати анафілактичний шок. Симптоми алергії на їжу здатні призвести до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів та дерматологічних патологій.
Перед тим як знайти харчову алергію, лікар-алерголог вивчає історію хвороби, проводить огляд пацієнта, вислуховує скарги пацієнта та розпитує його про раціон. Для виявлення алергену призначаються дослідження:
- •Шкірні патч-тести;
- •Шкірні прик-тести;
- •Аналіз крові на специфічні антитіла до імуноглобуліну Е;
- •Стандартний пакет аналізів.
Внаслідок комплексної діагностики алерголог підбирає адекватну тактику лікування. Ціна на терапію залежить від стану пацієнта та наявності супутніх захворювань. Остаточну вартість повідомлять адміністратори клініки «Консиліум Медікал» на Подолі та Лук'янівці після повного обстеження.
Наш спеціаліст застосовує комплексний підхід, націлений на послаблення симптомів та усунення першопричини алергічної реакції. Лікування алергії на продукти передбачає:
- •Виключення контакту з алергенами;
- •Вживання антигістамінних препаратів (за показаннями);
- •Дотримання дієти при харчовій алергії, розробленої індивідуально лікарем;
- •Введення адреналіну (за наявності системних симптомів);
- •Специфічна імунотерапія (при перехресній харчовій алергії) – введення алергену з поступовим збільшенням дозування, щоб імунна система звикла до речовини та перестала сприймати її як чужорідну;
- •Зміцнення імунітету.
Профілактика харчової алергії полягає у відмові від вживання алергенних продуктів та невідкладному зверненні до лікаря у разі алергічної реакції. Важливо також врахувати, що дратівливі речовини можуть потрапляти в організм не лише з їжею, а й через шкіру та дихальні шляхи. Якщо Ви схильні до алергічної реакції, уникайте місць приготування страв із використанням алергенних продуктів. Дратівливі речовини також можуть утримуватися у косметичних засобах та лікарських препаратах. Тому перед застосуванням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем-алергологом.