Під час виношування плоду формується обмін речовин та харчові звички малюка. Тому дотримання режиму харчування стане запобіжником для розвитку вроджених захворювань та аномалій розвитку. Наприклад, дефектів центральної нервової системи дитини.
На 30-му тижні вагітності формується кількість жирових клітин. Цей показник безпосередньо впливає на розвиток метаболізму. Надлишок або дефіцит клітин призводить до проблем з вагою.
Відповідальні вагітні жінки дбають про те, щоб малюк отримав достатню кількість мінералів, вітамінів, мікро- та макроелементів. Проте варто піклуватись і про своє здоров’я, адже раціон харчування впливає на мікрофлору кишківника та стан інших слизових оболонок. Флора дитини успадковується від матері, тому дуже важливо споживати корисні страви.
Розробка дієти при вагітності також допоможе уникнути:
- •Інфекцій, епілепсії та затримок у розвитку дитини;
- •Порушення ваги у народженої дитини у майбутньому, запобігти вродженим порушенням обміну речовин, патології нервової системи;
- •Набору зайвої ваги під час виношування плоду (нормальний показник під час вагітності становить 10-12 кг);
- •Набряків, токсикозу та інших неприємних симптомів;
- •Зниження рівня гемоглобіну;
- •Передчасних пологів;
- •Тривалого відновлення ваги після пологів завдяки формуванню звички до правильного харчування;
- •Зайвих хвилювань під час виношування дитини, адже майбутня мама точно знатиме, що можна і що корисно їсти вагітним.
Вагітним потрібно щодня випивати не менш як 2 літри води щодня. Висока потреба у рідині пов’язана зі збільшеною кількістю крови та посиленою роботою нирок. Меню для вагітних розробляється індивідуально, з урахуванням ваги, потреби в білках, жирах та вуглеводах, вітамінах та інших сполуках, наявності хронічних захворювань та інших факторів.
Загальний план харчування вагітних включає продукти, що містять наступні елементи в тій чи іншій кількості:
- •Фолієва кислота. Потрібна для розвитку нервової системи дитини та профілактики патологій трубчастого нервового апарату. Цей вітамін також необхідних для синтезу еритроцитів;
- •Поліненасичені жирні кислоти. Відіграють важливу роль у розвитку мозку та органів зору;
- •Вітамін D. Сприяє нормальному розвитку кісток та зубок у дитини, а також зміцнює імунну систему та сприяє кращому засвоєнню кальцію з їжі;
- •Холін. Цінна поживна речовина для формування мозку;
- •Клітковина. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та допоможе майбутній мамі контролювати вагу;
- •Високоякісний білок. Важливий для загального розвитку плода і підтримки м’язової маси у вагітної жінки;
- •Вуглеводи. Відомі як джерело енергії, що потрібна для правильної роботи нервової системи та мозку;
- •Моно- і поліненасичені жирні кислоти. Відповідають за розвиток мозку плода і підтримку роботи серця матері. Елементи також відомі здатністю пригнічувати запальні процеси;
- •Інші речовини. До раціону мають входити продукти із вмістом вітамінів групи В і С, заліза, калію, фолатів та магнію. Вони здійснюють позитивний вплив на здоров’я мами та розвиток дитини.
Дієтологічне консультування вагітних передбачає розробку детального меню сніданків, обідів і вечерь на весь тиждень. План складається після глибокого вивчення всього організму. Це необхідно для визначення речовин, яких не вистачає організму, а які присутні в надмірній кількості. В клініці «Консиліум Медікал» на Лук’янівці (Правий берег Києва) є все необхідне обладнання, тому ви зможете одразу здати аналізи та перейти на здорове харчування найближчим часом.