Причиною для звернення до клініки є наступні симптоми:
- •Порушення стулу: діарея, закреп;
- •Кислотна відрижка, печія;
- •Поганий апетит;
- •Болі у будь-якому відділі живота;
- •Відчуття важкості у шлунку, нудота, здуття кишечника;
- •Відчуття насиченості навіть після споживання невеликої кількості їжі;
- •Висипання на шкірі;
- •Поява нальоту на язиці;
- •Відчуття гіркоти в роті;
- •Втома навіть після невеликих фізичних навантажень.
Лікар-дієтолог надає спеціальні рекомендації по харчуванню та складає індивідуальний раціон харчування при наступних хворобах ШКТ:
- •Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
- •Функціональна диспепсія, хронічний гастрит та виразки ШКТ;
- •Синдром подразненого кишечника з закрепом, діареєю чи метеоризмом;
- •Запальні захворювання кишечника;
- •Лактазна недостатність, харчова алергія;
- •Целіакія;
- •Хронічні захворювання печінки, цироз печінки.
Неправильний раціон харчування при хворобах ШКТ небезпечний розвитком раку товстого кишечника і колоректального раку, дефіцитом маси тіла. Причому до онкології схильні не лише особи похилого віку, а й молоді люди.
Проблеми з травленням також можуть призвести до інших важких наслідків:
- •Гастрит;
- •Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
- •Хронічна діарея чи закрепи, метеоризм;
- •Захворювання печінки (наприклад, неалкогольний стеатогепатит);
- •Запалення підшлункової залози (панкреатит).
Мета розробки дієти при хворобах ШКТ полягає у насиченні організму енергією, покращенні функції печінки, активному живленні епітелію кишківника та прискоренні репаративних процесів. Це дозволить поліпшити самопочуття та запобігти важким ускладненням.
- •При запаленні слизової оболонки ШКТ потрібно обмежувати споживання жирів, сирих овочів та фруктів, клітковини для запобігання запаленню та зниження навантаження на органи травлення;
- •План харчування при хворобах ШКТ на будь-якій стадії передбачає споживання продуктів, багатих вітамінами (груп А, В і Е), речовинами для покращення метаболізму слизової оболонки;
- •Обмежене споживання продуктів, що стимулюють моторику кишківника при діареї;
- •При наявності метеоризму потрібно виключити продукти, які провокують вироблення газів;
- •Програма харчування при хворобах ШКТ, що супроводжуються закрепами, включає продукти, які сприяють випорожненню кишківника, виведенню шлаків та токсинів;
- •Для відновлення та очищення кишківника до раціону додається велика кількість клітковини, оскільки вона стимулює перистальтику;
- •Щодня потрібно випивати не менш як 2 літри води;
- •За наявності харчової непереносимості чи алергії підбирається спеціальна елімінаційна дієта з виключенням певних продуктів харчування.
Процес травлення та засвоєння нутрієнтів триває більше 3-х годин. Тому для нормалізації та підтримки роботи органів травної системи достатньо 2-3 прийомів їжі на день. Частий дробовий режим харчування показано лише під час загострень деяких патологій.
Потрібно здійснювати повноцінний прийом їжі. Рекомендовано уникати переїдання, режим харчування має бути дрібний і частий: прийоми їжі 4-5 разів на день.
Більше інформації про режим харчування надасть лікар-дієтолог під час розробки меню при хворобах ШКТ. Зокрема, він розповість о котрій годині найкраще снідати, обідати та вечеряти. Наприклад, не можна переїдати на ніч, оскільки мозок замість відпочинку буде контролювати процес травлення. Через це люди часто прокидаються вночі, а вранці почуваюсь себе втомленими.
Бажаєте позбутись дискомфорту та нормалізувати функцію травної системи? Записуйтесь на консультацію лікаря-дієтолога до клініки «Консиліум Медікал» на Правому березі Києва (Лук’янівка).