Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA

Складання дієти при цукровому діабеті

​Цукровий діабет - це ендокринне захворювання, що виникає на тлі порушеного обміну глюкози в організмі. Вона засвоюється завдяки гормону підшлункової залози, який називається інсулін. При діабеті першого типу залоза не здатна виробляти інсулін. Діабет другого типу супроводжується синтезом гормону, але клітинні рецептори нечутливі до інсуліну. Цьому захворюванню передує інсулінорезистентність.

Щоденна дієта при цукровому діабеті дозволить полегшити симптоми та покращити якість життя. Існує стереотип, що діабетики у всьому себе обмежують та споживають лише прісні продукти. Насправді ж, до раціону входять смачні та корисні для здоров’я страви, від яких ви довго відчуватимете насичення.


Коли потрібно звернутись до лікаря-дієтолога при діабеті?


В нормі рівень глюкози становить 3,9-5,6 ммоль/л. Завищені показники свідчать про наступні стани:

  • 5,6-6,9 ммоль/л - предіабет. Це порушення обміну глюкози, що передує розвитку діабету першого та другого типу;
  • 7 ммоль/л - діабет. Загрози здоров’ю немає, якщо правильно харчуватись та вести здоровий спосіб життя. Це необхідно для контролю рівня глюкози в крові.

При таких показниках радимо якомога раніше перейти на здорове харчування при цукровому діабеті. Дотримання раціону дозволить наситити організм поживними речовинами, необхідними для контролю ваги, рівня цукру та запобіганню серцево-судинних захворювань.


Симптоми та ускладнення цукрового діабету


Часто до нас приходять пацієнти з рівнем глюкози вище 20-25 ммоль/л. Зазвичай ці пацієнти скаржаться на наступні симптоми:

  • Зниження гостроти зору (в деяких випадках - повна втрата зору);
  • Хронічна хвороба нирок;
  • Трофічні виразки нижніх кінцівок, гангрена;
  • Порушення рухливості, чутливості нижніх кінцівок, парестезії;
  • Серцево-судинні захворювання;
  • Імпотенція;
  • Вразливість до інфекційних захворювань (частіше всього - нирок і сечового міхура).
  • Надмірний набір ваги або схуднення, загальну слабкість, нездужання.

Симптоми пов’язані з тим, що стабільно високий рівень глюкози призводить до пошкодження нирок, серця, судин та нервових волокон. З іншого боку дефіцит глюкози при неправильному харчуванні та прийомі протидіабетичних препаратів може негативно впливати на мозок, тому що отримує енергію виключно з вуглеводів. В результаті у хворого можуть бути присутні різноманітні порушення когнітивних функцій, настрою, а в окремих випадках - тремтіння кінцівок, загальна слабкість, потемніння в очах та непритомність.


Недотримання дієти при діабеті може призвести до важких наслідків станів, за яких людині потрібна екстрена допомога:

  • Кетоацидоз - результат дефіциту інсуліну в крові. Цукор не засвоюється клітинами, тому організм починає розщеплювати велику кількість жирних кислот для отримання енергії. Під час розпаду вивільняються токсичні кетонові тіла. Вони постачаються до крові такими темпами, що нирки не здатні фільтрувати їх у повному обсязі та разом із сечею виводити їх з організму. Цей стан небезпечний кеацидотичною комою та летальним результатом;
  • Гіперлікемічна кома - рівень глюкози перевищує 33,3 ммоль / л. Хворий страждає від сильної спраги, частого сечовипускання. За відсутності медичної допомоги, людина може впасти в кому;
  • Гіпоглікемічна кома - рівень цукру в крові нижче критичної позначки 1,65–1,38 ммоль / л. Через відсутність поживних речовин людина впадає в кому, оскільки організму потрібна глюкоза для підтримки функції мозку.

Особливості меню для діабетиків


При діабеті I типу немає обмежень у харчуванні. Головне контролювати кількість вуглеводів, щоб підтримувати нормальне вироблення інсуліну. Загалом на 1 одиницю інсуліну припадає 15 грамів вуглеводів. При визначенні дози інсуліну потрібно звернути увагу на кількість хлібних одиниць під час вживання їжі.


Меню при діабеті II типу майже ідентичне. З раціону потрібно повністю виключити продукти, що містять багато цукру, солі, дріжджів та насичених жирів. Потрібно споживати якомога більше складних вуглеводів, некрохмалистих овочів та цільнозернових продуктів. За необхідності лікар може порекомендувати певний режим харчування, наприклад, дієту DASH чи середземноморську дієту. Якщо ви маєте зайву вагу або ожиріння, лікар призначить низьковуглеводну або низькокалорійну дієту. При діабеті другого типу, добова норма споживання рідини становить не менш як 1,5-2 літра.


Що не можна їсти при цукровому діабеті?


Діабетикам варто забути про наступні продукти:

  • Алкогольні напої (дозволяється лише червоне вино не більше 100 г на день);
  • Продукти з високим вмістом жирів і білків тваринного походження;
  • Транс-жири;
  • Продукти з великим вмістом холестерину (не більш як 200 мг в день, що порівняно з одним курячим яйцем).

Бажаєте їсти корисно та смачно? Тоді звертайтесь до лікаря-дієтолога клініки «Консиліум Медікал» на Правому березі Києва (Лук’янівка). Наш фахівець складе персональне меню при цукровому діабеті з урахуванням показників здоров’я та індивідуальних особливостей організму.

Переваги
  • Послуги
    Широкий перелік послуг по медичним напрямкам. Комплексне обстеження і своєчасна постановка діагнозу!
  • Досвід роботи
    У Центрі надають консультації фахівці високого класу. Завжди до Ваших послуг багаторічний стаж успішної роботи лікарського колективу
  • Час
    Професіоналізм і злагодженість в роботі всього персоналу Центру, продумані алгоритми ведення пацієнтів не дозволяють витрачати Ваше безцінне час даремно
  • ТехнологіЇ
    Сучасне медичне обладнання робить можливим проведення, крім стандартних, також ще і унікальних процедур, і методів діагностики і лікування
  • Ціни
    Цінова політика чітко регламентована і пацієнт завжди обізнаний про вартість майбутніх діагностики та лікування
Записатися
на прийом
Залишити відгук