Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що робити якщо пошкодив родимку?
24 лютого 2021

Що робити якщо пошкодили родимку?

Родимка є доброякісним утворенням та при невеликих розмірах не завдає дискомфорту. Великі невуси схильні до випадкового травмування одягом або при контакті з яким-небудь предметом. При пошкодженні родимка кровоточить та люди починають панікувати, оскільки наслухались різних міфів та страшних історій. Тому ми розповімо, що робити при травмі невуса та чому вона виникає.
Що робити якщо пошкодив родимку?

Причини та симптоми травмування родимки


У більшості випадків травми родимки відбуваються з наступних причин:

  • Зачіпання в зоні пояса при надяганні брюк, а також розстібанні та застібанні ременя;
  • Пошкодження невуса на шиї комірцем або прикрасами;
  • Чоловік та жінка може поранити родимку при голінні під пахвами та в інтимній зоні;
  • До нас не раз зверталися люди, які розчесали родимку у волосистій частині голови або пошкодили її під час сушіння.

При частковому надриві кров сочиться з рани. У разі порізу верхівки невуса, кровоточить решта новоутворення. Родимка може травмуватися без ознак, а в деяких випадках навпаки – кров сочиться за відсутності слідів пошкодження.

Кровоточивість родимки: це небезпечно?


Багато людей вважають, що якщо відпала родимка або з неї пішла кров, вона переродиться в рак. На практиці доброякісне новоутворення переростає в злоякісне лише в 30% випадків. У більшості з них винна сама людина, оскільки не надала інциденту належної уваги. Якщо з родимки пішла кров, невідкладно зверніться до лікаря-дерматолога. Крім того, важливо правильно обробити ушкоджене місце в перші хвилини після травми.


Що робити якщо пошкодив родимку


Далі лікар-дерматолог клініки «Консиліум Медікал» розповість, що робити якщо поранив родимку. Порядок дій залежить від характеру травми. За легкої подряпини та відсутності крові, досить обробити уражену ділянку антисептиком. Якщо з родимки пішла кров, порядок дій буде наступним:

  • Дезінфекція рани перекисом водню, антисептиком або іншим знезаражувальним засобом. Він наноситься на уражену ділянку за допомогою бинта, змоченого в розчині;
  • Далі важливо знати як зупинити кров з родимки. Змочіть ватяний диск в антисептичному засобі та міцно притисніть до рани. Утримуйте до тих пір, поки кров не перестане сочитися;
  • Якщо вже не кровоточить родимка, приклейте пластир поверх ватного диска або накладіть пов'язку.

Далі Вам необхідно звернутися до лікаря-дерматолога.


Пацієнти часто задають нам питання, що робити якщо зіпхнути родимку. Вам потрібно зупинити кровотечу та отримати медичну допомогу.

Родимка надірвалася або відпала


При частковому надриві новоутворення, приходьте до лікаря-дерматолога для повного видалення невуса. Перед візитом до клініки обробіть рану антисептиком та накладіть на нього пов'язку, щоб не занести інфекцію.


Якщо йде кров з родимки та вона відірвалася (або її частина), віднесіть біоматеріал до гістологічної лабораторії. Симптоми меланоми з'являються через місяць після травми, тому краще пройти повторне обстеження.

Травма невуси у дітей


Не менш актуальне питання, що робити якщо поранила родимку дитина. Порядок дій такий же, як і для дорослого. Тільки пластир не використовуйте, рану замотайте бинтом, щоб малюк не розмотав пов'язку.