Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Як визначити злоякісну родимку?
17 лютого 2021

Як визначити злоякісну родимку?

Невуси (родимки) зустрічаються на тілі кожної людини. У свідомості пересічних громадян закріпився стереотип, що велика кількість новоутворень говорить про проблеми зі здоров'ям, а згодом вони можуть стати злоякісними. У нашій статті ми поговоримо, як виглядають небезпечні родимки та як правильно доглядати за ними, щоб уникнути розвитку раку шкіри.
Як визначити злоякісну родимку?

Як визначити злоякісну родимку


Лікарі-дерматологи радять регулярно оглядати своє тіло на наявність поганих родимок або інших патологічних висипань. Далі ми розповімо, як розпізнати злоякісне новоутворення шкіри в домашніх умовах. Для цього використовується метод ABCDE:

  • A (asymmetry). У здорової людини новоутворення будуть симетричними, якщо через їх середину можна візуально провести пряму. Небезпечними вважаються родимки, у яких дві половинки сильно відрізняються одна від одної та розростаються нерівномірно;
  • B (border irregularity). Злоякісна родимка має нерівні краї – розмиті, без чітких контурів. У нормі новоутворення мають рівні краї;
  • C (color). Меланома відрізняється неоднорідним забарвленням, може мати червоні, чорні та сизі плями. Здорова родимка є однотонною;
  • D (diameter). Невуси діаметром понад 6 мм вимагають ретельного контролю та є приводом для звернення до лікаря-дерматолога;
  • E (evolving). Консультація дерматолога потрібна при зміні будь-яких параметрів новоутворення – форми, кольору, розміру.

Крім того, онкологічні родимки проявляються свербінням, печінням, появою тріщин, випаданням волосків та іншими аномальними змінами або неприємними відчуттями.

Як родимки стають злоякісними


Часто до нас звертаються з питанням, чим небезпечні родимки для людини. Перш ніж дати відповідь, потрібно розібратися з їхнім походженням. Новоутворення бувають вродженими та набутими. Перші є на тілі від народження або з'являються в перші роки життя, вони майже безпечні для людини.


Набуті – це види родимок, які формуються після статевого дозрівання, при гормональних змінах та активному впливі ультрафіолету. Ці новоутворення схильні до переродження та вимагають особливого контролю.


Причини переродження невусів


До групи ризику входять наступні категорії людей:

  • Рудоволосі люди зі світлою шкірою;
  • Блондини та люди з блакитними очима;
  • Схильність до появи веснянок;
  • Вік понад 55 років.

Погані родимки також можуть бути викликані наступними причинами та станами:

  • Велика кількість родимок – понад 50 одиниць;
  • Вагітність;
  • Тривале перебування на сонці без захисного одягу, особливо в пік спеки;
  • Генетична схильність – ризик утворення ракових родимок на 10-15% вищий у людей, у чиїх родичів у першому поколінні було діагностовано меланому.

Небезпечні родимки у дітей формуються вкрай рідко. Зазвичай у малюків невуси перероджуються при впливі перерахованих шкідливих факторів.

Профілактика ракових родимок


Щоб доброякісна родимка не переродилася в злоякісну, вживайте превентивні заходи.

Помірна засмага


У гонитві за красивою засмагою любителі пляжного відпочинку занадто довго перебувають на сонці та піддають себе великому ризику. Лікарі-дерматологи радять обмежити час перебування на пекучому сонці. Обов'язково користуйтеся сонцезахисними кремами та захищайте шкіру від ультрафіолету бавовняним одягом, який вільно сидить на тілі.


Не чіпайте родимки


Крововилив та запалення родимки провокує неконтрольоване ділення клітин. Тому намагайтеся не чесати невус, не варто здирати та зрізати його. Якщо родимка випадково відокремилася від шкіри, обробіть уражене місце антисептиком. Віддалене новоутворення віднесіть на аналіз до гістологічної лабораторії. При частковому пошкодженні невуса стежте за його зовнішнім виглядом. Ми вже говорили, як самостійно перевірити родимку в домашніх умовах.


Видалення родимок в травмонебезпечних місцях


У 30% випадках родимки перероджуються через травму. Тому лікарі-дерматологи радять видаляти новоутворення на шиї, спині (особливо в зоні застібки бюстгальтера), інтимних місцях та інших ділянках, де є ризик натирання або випадкового пошкодження. Крім того, деякі пацієнти прибирають невус з естетичних причин.

Для видалення родимки звертайтеся до медичного центру «Консиліум Медікал» у Києві. Багаторічний досвід лікаря-дерматолога та інноваційне обладнання дозволяють нам прибрати невус без побічних ефектів та з мінімальним терміном реабілітації.