Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке камені в нирках
14 вересня 2018

Що таке камені в нирках

Одним з найбільш поширених урологічних захворювань є сечокам'яна хвороба. Це патологія, при якій утворюються різні за хімічним складом камені в нирках.
Що таке камені в нирках

При невеликих розмірах каменів захворювання може тривалий час не проявляти ніяких симптомів, але при їх збільшенні симптоматика наростає.


Несвоєчасне звернення до лікаря при появі перших ознак захворювання, чи самолікуванні, може призвести до серйозних наслідків, серед яких — затримка сечі, ниркова недостатність, гідронефроз, піонефроз, розвиток запальних процесів у нирках та інші.


  1. Зміст статті:
  2. Від чого виникають камені в нирках: причини виникнення
  3. Симптоми каменів у нирках
  4. Які перші ознаки каменів у нирках
  5. Методи діагностики каменів у нирках
  6. Як і чим лікувати камені в нирках
  7. Профілактика утворення каменів у нирках

Так що таке камені в нирках? Це органічні або неорганічні мінеральні, або сольові відкладення, які мають тверду консистенцію і відрізняються за формою і розмірами. Крім нирок, камені (конкременти) можуть з'являтися в сечоводах, або сечовому міхурі. Залежно від хімічного складу утворившихся каменів, розрізняють кілька видів конкрементів, а саме:


  • Види каменів у ниркахФосфатні — камені, які формуються з солей кальцію.
  • Оксалатні — утворюються з солей сечової, або щавлевої кислоти. До них належать, наприклад, вевеллит, ведделлит.
  • Уратні — камені, які утворюються з солей сечової кислоти.
  • Цистинові та ксантинові камені — утворюються при порушенні процесів обміну амінокислот.
  • Інші види каменів — карбонатні, білкові, холестеринові. В чистому вигляді вони практично не зустрічаються.

Далі в статті розповімо більш детально, що таке камені в нирках, з яких причин вони виникають, які перші ознаки та симптоми сечокам'яної хвороби, як проходить її діагностика, лікування та профілактика.


Від чого виникають камені в нирках: причини виникнення


Згідно зі статистикою, сечокам'яна хвороба діагностується приблизно у кожної десятої людини. При цьому, в останні роки простежується тенденція до розвитку даної патології не тільки у дорослих, але й у дітей. Так від чого виникають камені в нирках? Причини утворення каменів в нирках різні. Значення мають і спосіб життя і характер харчування, і супутні захворювання, і спадковість.


Всі причини виникнення каменів в нирках можна розділити на дві великі групи — екзогенні (зовнішні) та ендогенні (внутрішні) причини утворення конкрементів.


  • Екзогенні причини появи каменів у нирках:
  • Жаркий клімат, який сприяє підвищеному потовиділенню та зневодненню організму.
  • Нестача ультрафіолету.
  • Гіповітаміноз А та D.
  • Характер харчування — переважання в раціоні гострої, кислої, жирної, солоної їжі — може стати причиною появи ниркових каменів.
  • Недостатнє пиття — для нормального функціонування нирок людина повинна випивати близько 2-3 л води на добу.
  • Вживання жорсткої питної води з високим вмістом солей кальцію.
  • Причиною виникнення конкрементів може бути гіподинамія.
  • Шкідливі фактори робочого середовища.
  • Прийом деяких медикаментів (сульфаніламіди, аскорбінова кислота) також може бути причиною утворення каменів у нирках.

Причини виникнення каменів в нирках

Окремі харчові продукти можуть провокувати ті, чи інші камені в нирках. Причини виникнення, наприклад, фосфатних каменів можуть критися в надлишку в раціоні молочних продуктів, міцного чаю, кави, шоколаду, какао. Якщо це оксалатні камені в нирках, причини виникнення можуть бути в таких харчових продуктах, як щавель, салат, петрушка, кріп, селера, буряк, цитрусові, кислі ягоди і фрукти, какао, шоколад. Утворення уратних каменів можуть провокувати жирне м'ясо, птиця і риба, субпродукти, надлишок тваринного жиру, бобові, алкоголь.


  • Ендогенні причини каменів у нирках:
  • Гіперфункція паращитоподібних залоз — гіперпаратиреоз.
  • Дисфункція щитоподібної залози, гіпофіза.
  • Захворювання ШКТ (гастрит, виразкова хвороба, хвороба Крона, коліти).
  • Остеопороз, остеомієліт, травми кісток, які ведуть до порушень мінерального обміну та стають причиною виникнення каменів.
  • Вроджені або набуті ензимопатії.
  • Генетична схильність.
  • Причиною виникнення каменів можуть бути інфекційні та запальні захворювання сечостатевої системи.
  • Анатомічні дефекти органів сечостатевої системи.

Дуже часто діагностувати та визначити причини, від чого виникають камені в нирках, буває досить важко. Тому лікування підбирається в першу чергу в залежності від виду каменів.


Симптоми каменів у нирках


Які симптоми при каменях в нирках та як їх вчасно розпізнати? На початковій стадії, коли камені мають зовсім незначні розміри, сечокам'яна хвороба симптоматично може ніяк не проявлятися. Виражені симптоми при каменях в нирках зазвичай з'являються при розмірах конкрементів більш, ніж 3 мм, або при наявності відразу декількох каменів.

Симптоми каменів у нирках


  • Можуть сигналізувати про те, що можливо утворилися камені в нирках, симптоми наступного роду:
  • Біль у поперековій області — один з найбільш поширених симптомів захворювання.
  • Гематурія.
  • Піурія.

Симптоми каменів в нирках в більшості випадків включають ниркову кольку. Це гострий стан, що супроводжується сильним болем в поперековій області, а також в області лобка та промежини, нерідко й проявом такого симптому, як кров у сечі. Причина даного стану — закупорка конкрементом сечоводу та порушення відтоку сечі. Нерідко під час нападу ниркової коліки у хворого на сечокам'яну хворобу (камінь в нирці), симптоми можуть включати нудоту, блювоту, хворобливе прискорене сечовипускання, здуття живота, підвищення температури тіла, підвищену пітливість, загальну слабкість та головний біль. Часто в кінці нападу камінь виходить разом з сечею.


Які перші ознаки каменів у нирках


При такому захворюванні, як камені нирок, перші ознаки проявляються практично у 80% хворих.


Камені в нирках: перші ознакиОднак, перші ознаки не завжди яскраво виражені для того, щоб звернутися за діагностикою та лікуванням, тому можуть тривалий час залишатися непоміченими. Як же розпізнати ознаки того, що у Вас камені в нирках? Перші ознаки виникнення нефролітіазу включають біль. Він локалізується переважно в поперековій області, може іррадіювати в пах, низ живота, промежину. За характером біль може бути як гострим, колючим, так і ниючим, періодичним. Допоможуть запідозрити камені в нирках ознаки такі, як дискомфорт, біль або печіння під час сечовипускання, часті позиви до сечовипускання, сечовипускання малими порціями.


Перші ознаки каменів у нирках можуть проявлятися і нападами нудоти, блювоти, загальною слабкістю, головним болем, підвищенням температури тіла, здуттям живота.


Найбільш часто ознаки каменів у нирках проявляються гостро — у вигляді ниркової коліки.


Методи діагностики каменів у нирках


При нефролітіазі (камені в нирках) діагностика повинна бути комплексною. Для призначення правильного лікування, в першу чергу проводиться диференціальна діагностика з гінекологічною хірургічною патологією, так як вони можуть мати схожу симптоматику.


  • УЗД діагностика каменів у ниркахДіагностика каменів у нирках включає наступне:
  • Збір анамнестичних даних — перший метод діагностики.
  • Огляд пацієнта, при якому може визначатися позитивний симптом Пастернацького.
  • Загальний аналіз крові — при нефролітіазі може спостерігатися лейкоцитарний зсув вліво, підвищення ШОЕ.
  • Загальний аналіз сечі — найбільш популярний діагностичний прийом для визначення захворювань сечостатевої системи. Використовуючи цей вид аналізів для діагностики при патології нирок можуть виявитися лейкоцити, еритроцити, циліндри, солі.
  • УЗД діагностика — дозволяє побачити навіть рентгенонегативні камені нирок або сечового міхура, визначити їх розмір, форму, локалізацію.
  • Рентгенологічна діагностика каменів у нирках. 
  • Діагностика за допомогою комп'ютерної томографії.

Як і чим лікувати камені в нирках


Отже, камені в нирках — чим лікувати дане захворювання? Перш, ніж лікувати камені в нирках, обов'язково слід проконсультуватися з досвідченим лікарем і ні в якому разі не вдаватися до самолікування! На сьогодні існує безліч різних способів та засобів, чим лікувати камені в нирках, а саме:


  • Камені в нирках: як лікуватиКонсервативна терапія — вона передбачає дотримання дієти, питного режиму, а також прийом лікарських препаратів. Для лікування каменів, що утворилися застосовуються препарати, що знижують рівень сечової кислоти (актуальні при уратних каменях), препарати, що збільшують кислотність сечі (при фосфатах), рослинні препарати, уросептики, вітамінні препарати, протизапальні засоби.
  • Хірургічне лікування — один з найбільш ефективних методів, як лікувати камені в нирках. Може проводиться методом лазерної літотрипсії, за допомогою ультразвуку, повітря, або традиційним хірургічним методом.
  • Лікувати камені в нирках можна й народними засобами, однак, проводити лікування даним методом слід вкрай обережно і тільки з дозволу лікаря. Народні рецепти можуть давати ефект тільки в разі, коли невеликі (до 3 мм) камені в нирках.

Як лікувати нефролітіаз визначає лікар, виходячи з результатів досліджень, а також враховуючи індивідуальні особливості пацієнта.


Щоб уникнути виникнення каменів в нирках і подальшого їх лікування необхідна профілактика, про неї — далі.


Профілактика утворення каменів у нирках


Камені в нирках: профілактика захворювання нирокЩоб не утворилися камені в нирках, профілактика — обов'язкова. Профілактика виникнення каменів передбачає різні заходи, які покращують уродинаміку, нормалізують обмін речовин в організмі, а також тримають в межах норми рівень кислотності сечі. Профілактика каменів в нирках в першу чергу полягає в зміні характеру харчування. З раціону, в цілях профілактики, слід виключити продукти, які сприяють утворенню каменів. Це жирна, солона, смажена, гостра їжа, копченості, жирні сорти м'яса та риби, гриби, наваристі бульйони, щавель, кінза та інша зелень, кислі фрукти та ягоди, кава, какао, алкоголь.


Крім цього, з метою профілактики, слід дотримуватися питного режиму. При нефролітіазі для профілактики на добу слід випивати близько 2-3 л води. Профілактика каменів у нирках також включає наступне:


  • Своєчасне лікування утворившихся патологій сечостатевої системи.
  • Контроль маси тіла — один з головних аспектів профілактики захворювання.
  • Активний спосіб життя, боротьба з гіподинамією.
  • Відмова від шкідливих звичок також є профілактичним заходом.
схожі статті