Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке рак підшлункової залози
27 листопада 2018

Що таке рак підшлункової залози

Рак підшлункової залози — це злоякісне новоутворення, що розташовується в одному з відділів органу — голівці, тілі або хвості.
Що таке рак підшлункової залози

Недуга діагностується у представників різних вікових груп, проте пік захворюваності характерний для жінок і чоловіків, які досягли 55 років.


Для складання загальної картини про те, що таке рак підшлункової залози, слід розглянути особливості перебігу захворювання. Також важливо вказати причини його розвитку та симптоми захворювання.


  1. Зміст статті:
  2. Причини виникнення раку підшлункової залози
  3. Рак підшлункової залози: симптоми
  4. РРак підшлункової залози: особливості діагностики та лікування
  5. Прогноз при раку підшлункової залози

Існує чотири стадії раку підшлункової залози:


1 — раковий процес обмежений панкреасом, розмір пухлини не більш 2 см, ефективним методом лікування вважається резекція новоутворення.


2 — злоякісне утворення захоплює регіонарні лімфатичні вузли та прилеглі анатомо-фізіологічні структури, висікається хірургічним шляхом.


3 — щоб зрозуміти, що таке рак підшлункової залози третьої стадії, потрібно взяти до відома, що на даному етапі новоутворення поширюється на судини та лімфатичні вузли. Питання про доцільність радикальної операції вирішує лікар.


4 — має на увазі метастазування пухлинних клітин по всьому організму хворого. Оперативна тактика лікування не представляється можливою та ефективною, призначається паліативна терапія.


Стадії раку підшлункової залози відрізняються насамперед поширеністю атипових клітин. Для діагностики патології проводиться опитування пацієнта, об'єктивний огляд, комплексне обстеження. Терапевтична тактика визначається індивідуально для кожного хворого.



Причини виникнення раку підшлункової залози


Причини раку підшлункової Причини раку підшлункової залози до кінця не досліджені. Однак існують теоретичні припущення про те, які стани можуть спровокувати виникнення злоякісного новоутворення. Якщо у чоловіка або жінки виявлений рак підшлункової залози, причини можуть бути наступними:


  • цукровий діабет;
  • панкреатит з хронічним перебігом;
  • поліпоз;
  • оперативні втручання на шлунку;
  • обтяжений сімейний анамнез.

Також причини виникнення раку підшлункової залози криються в тривалому курінні, харчуванні з переважанням вуглеводів. Іноді патологія може виникати у людини, яка не входить до групи ризику відповідно до перерахованих вище станами.


Причини виникнення раку підшлункової залози також пов'язані з віком хворого — чим він старше, тим більше ризик розвитку недуги.



Рак підшлункової залози: симптоми


  • Симптоми раку підшлункової залози проявляються такими патологічними змінами в організмі:
  • больовий синдром під грудиною, в епігастрії – стає сильнішою при нахилах тіла, може віддавати в спину, іноді має оперізувальний характер;
  • порушення проходження харчової грудки;
  • нудота з подальшою блювотою;
  • погіршення апетиту;
  • діарея;
  • здуття живота;
  • порушення акту дефекації.

При діагноз рак підшлункової залози симптоми проявляються у вигляді безпричинної втрати ваги аж до анорексії. Спостерігається пожовтіння шкірних покривів, білкової оболонки очей, асцит. Підвищена втома, слабкість, дратівливість, головні болі також часто турбують пацієнтів, у яких присутній рак підшлункової. Симптоми хвороби в кожному клінічному випадку можуть відрізнятися та залежать від розташування ракового вогнища.


Якщо у пацієнта виявлено рак підшлункової залози, симптоми можуть виражатися в збільшенні селезінки, варикозному розширенні вен. У запущених стадіях спостерігаються шлунково-кишкові кровотечі.



Рак підшлункової залози: особливості діагностики та лікування


При підозрі на рак підшлункової залози рання діагностика базується на ретельному опитуванні хворого, візуальному огляді, проведенні пальпації, перкусії та аускультації. Також призначаються додаткові лабораторні та інструментальні методи досліджень. Використовуються загальні аналізи крові та сечі, калу, дослідження на присутність специфічних онкомаркерів.


Рак підшлункової залози: діагностика та лікування Рання діагностика раку підшлункової залози за допомогою інструментальних методів має на увазі такі процедури:


  • ультразвукове дослідження — допомагає виявити раковий процес, встановити його локалізацію, ступінь тяжкості, структурні та функціональні зміни органу та наявність метастазів;
  • панкреатохолангіографія — полягає у введенні в панкреатичні та жовчні протоки контрастної речовини та перевірці за допомогою рентгенографії їх прохідності, анатомічних особливостей;
  • ультрасонографія — це діагностична методика, яка базується на застосуванні ультразвуку для отримання зображення анатомо-фізіологічної структури;
  • магнітно-резонансна томографія (МРТ) — базується на отриманні даних у вигляді знімка про анатомо-фізіологічні особливості органу за допомогою застосування ядерного магнітного резонансу;
  • комп'ютерна томографія (КТ) — дослідження з використанням рентгенівського випромінювання, що дозволяє отримати зображення пошарових зрізів органу.

При постановці діагнозу рак підшлункової залози діагностика та лікування призначаються лікарем з урахуванням присутньої симптоматики, швидкості прогресування ракового процесу, наявності ускладнень, індивідуальних особливостей організму пацієнта.


  • Методи лікування раку підшлункової залози поділяються на дві групи. До першої відноситься консервативна терапія. Вона має на увазі наступні процедури:
  • хіміотерапія — передбачає прийом цитостатичних препаратів, що припиняють ріст пухлинних клітин і сприяють їх розпаду;
  • променева терапія — вплив на вогнище ураження іонізуючою радіацією

Якщо у пацієнта виявлений рак підшлункової залози, діагностика та лікування так само важливі, як і дотримання дієтичного харчування для попередження анорексії. У раціон пацієнта повинні входити продукти з підвищеним вмістом корисних ліпідів і протеїнів.


Паліативна тактика не сприяє повному одужанню хворого, вона спрямована на поліпшення якості його життя. Використовується такий підхід в запущених стадіях. У його завдання входять заходи, спрямовані на зменшення симптоматичних ознак, забезпечення прохідності жовчовивідних шляхів для зняття жовтяничного синдрому. Можуть призначатися ферментні препарати.


Також застосовуються хірургічні методи лікування раку підшлункової залози, які мають на увазі проведення операційного втручання з метою висічення патологічно змінених панкреатичних ділянок в межах здорових тканин. При великому ураженні може бути проведена резекція не тільки підшлункової залози, але й структур жовчовивідного тракту, дванадцятипалої кишки, шлунка.



Прогноз при раку підшлункової залози


Прогноз при раку підшлункової залози залежить від стадії занедбаності онкологічного процесу, присутності метастазів, загального самопочуття пацієнта. Пізні стадії, локалізація новоутворення в області, де неможливо його висікти без пошкодження сусідніх органів — все це робить повне лікування малоймовірним. Якщо діагностовано запущений рак підшлункової залози, прогноз несприятливий. В цьому випадку використовується паліативне лікування.


Після успішного хірургічного втручання у пацієнтів, які хворіють на рак підшлункової залози, прогноз сприятливий. Якщо висічення торкнулося не тільки панкреас, але й прилеглі органи через поширення онкологічного процесу, є ймовірність летального результату протягом 5 наступних років життя.


Варто розуміти, що тільки рання діагностика, своєчасне та правильне лікування допоможуть повністю позбавитися від захворювання та уникнути неприємних наслідків. Тому при появі будь-яких ознак раку підшлункової слід звернутися за медичною допомогою.

схожі статті