Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Як проявляється рак підшлункової залози та як його розпізнати
30 листопада 2018

Як проявляється рак підшлункової залози та як його розпізнати

Як проявляється рак підшлункової залози? Це питання часто задають пацієнти, дізнавшись, що вони потрапляють в групу ризику з розвитку цієї патології.
Як проявляється рак підшлункової залози та як його розпізнати

Рак підшлункової залози — рідкісне та досить підступне захворювання, пов'язане з ростом атипових клітин в органі з подальшим формуванням пухлини. Найчастіше новоутворення розвивається швидко, діагностувати його на ранніх етапах складно.


  1. Зміст статті:
  2. Перші ознаки раку підшлункової залози
  3. Як швидко розвивається рак підшлункової залози
  4. Як лікувати рак підшлункової залози?
  5. Фактори ризику: як запобігти раку підшлункової залози?

Перші ознаки онкологічного процесу в більшості випадків приховані та проявляються, тільки коли пухлина досягає значних розмірів і призводить до порушення функціональності органу. Попри це, варто знати, як виявляється рак підшлункової залози, щоб своєчасно звернутися за медичною допомогою.


Лікування патології складне та не завжди ефективне. Тому важливу роль слід приділити профілактиці недуги та виключити можливі фактори ризику, щоб запобігти розвитку хвороби.



Перші ознаки раку підшлункової залози


Небезпека захворювання полягає в прихованому його перебігу на ранніх етапах. Перші ознаки раку підшлункової залози нерідко з'являються лише в запущених стадіях, коли повністю позбутися патології вкрай складно. Виникають вони через закупорку проток органу та інтоксикації організму продуктами розпаду атипових клітин.


  • Перші ознаки раку підшлункової розмиті та можуть нагадувати інші хвороби органів травного каналу. Зокрема, пацієнтів турбує:
  • Біль — перший симптом, що виникає в результаті проростання новоутворення в нервові закінчення. Його локалізація залежить від того, в якій частині органу розташована пухлина. Може бути помірною або супроводжуватися інтенсивними гострими нападами. Біль стає сильнішим після прийому алкоголю, похибок в раціоні.
  • Потемніння сечі та освітлення калу — характерні ознаки, що спостерігаються при деяких захворюваннях органу.
  • Загальна слабкість, стомлюваність.
  • Різке схуднення, виснаження організму, зниження апетиту. Обумовлено отруєнням організму хворого продуктами розпаду, а також порушенням травлення, що призводить до неповного засвоєння їжі.

 Перші ознаки раку підшлункової

Перші ознаки раку підшлункової залози можуть бути також пов'язані з розвитком жовтушності шкіри та склер. Симптом розвивається поступово та виникає внаслідок здавлювання пухлиною жовчної протоки. Додатково можуть бути такі ознаки раку підшлункової, як свербіж шкіри, збільшення об'єму живота шляхом збільшення в розмірах жовчного міхура та печінки.


У деяких випадках першим проявом онкологічного захворювання є тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок. У місці ураження спостерігається біль, почервоніння шкіри, набряклість, місцеве підвищення температури. В разі відокремлення тромбу та його переміщення по судинному руслу можливий розвиток серйозних ускладнень — інсульту, тромбоемболії легеневої артерії, що ведуть до смерті пацієнта.


  • Іноді у хворих спостерігається незначне підвищення температури тіла, характерна млявість, схильність до депресій. Інші ознаки раку підшлункової залози, які виникають при прогресуванні недуги:
  • розвиток ниркової та печінкової недостатності;
  • збільшення селезінки;
  • внутрішні кровотечі, що виникають внаслідок проростання новоутворення в сусідні анатомічні структури;
  • кишкова непрохідність — виникає внаслідок проростання пухлини в дванадцятипалу кишку, проявляється блювотою, нудотою, відчуттям розпирання в надчеревній ділянці, сухість у роті, відрижку.

Ці стани є ускладненнями онкологічного процесу, та при відсутності своєчасної допомоги можуть призвести до летального результату.



Як швидко розвивається рак підшлункової залози


Цей вид злоякісного ураження є одним з найбільш прогресивних і небезпечних. Як розвивається рак підшлункової залози? Захворювання починається з розростання атипових клітин, які в 90% випадків відбуваються їх епітелію, що вистилає протоки органу. Від моменту початку патології до появи перших ознак може пройти кілька років.


Як швидко розвивається рак підшлункової залози залежить від способу життя хворого, раціону та загального стану здоров'я. На термін виживання впливає розташування пухлини, а також присутність метастазів в сусідні структури.


Однозначно сказати, як швидко розвивається рак підшлункової залози складно. Статистика свідчить, що тільки у 20-30% хворих з даним діагнозом вдається провести хірургічне лікування. Причому 5-річна виживаність після виконання оперативного втручання спостерігається не більше, ніж у 20% прооперованих пацієнтів. Приблизно у 80% хворих в момент первинної постановки діагнозу вже спостерігаються метастази. Середній період життя пацієнтів після появи перших симптомів онкології становить 9-12 місяців.



Як лікувати рак підшлункової залози?


Як вилікувати рак підшлунковоЇ

Пацієнти запитують: як вилікувати рак підшлункової залози? Чи можна досягти повного одужання? На жаль, через високу агресивність пухлини та пізньої діагностики повністю позбутися від патології вкрай складно. Як лікувати рак підшлункової залози в кожному клінічному випадку визначає фахівець. У деяких ситуаціях єдиним методом залишається паліативна терапія, спрямована на полегшення стану хворого та продовження його життя.


Як вилікувати рак підшлункової залози? Основним методом є хірургічне висічення пухлини. Однак така операція є досить складною, бо орган не має оболонки, а поблизу його розташовується безліч великих судин. Втручання сильно слабшає пацієнта, до того ж виконувати його можна лише невеликій кількості хворих з таким діагнозом.


В якості додаткових методів використовується хіміотерапія та променевий вплив. Симптоматичне лікування направлено на купірування больового синдрому, усунення жовтяниці, відновлення прохідності жовчної протоки, кишечника. Для кожного хворого лікар індивідуально визначає, як лікувати рак підшлункової залози.



Фактори ризику: як запобігти раку підшлункової залози?


  • Спровокувати онкопатологію можуть різні причини. Основні фактори ризику раку підшлункової залози:
  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • хронічний панкреатит;
  • цукровий діабет;
  • дефіцит свіжих фруктів та овочів в раціоні.

Також фактори ризику раку підшлункової залози пов'язані зі спадковою схильністю. Хвороба може виникнути, якщо у близьких родичів був поліпоз, колоректальний рак.


  • Як запобігти рак підшлунковоїЯк запобігти рак підшлункової залози? Перш за все варто усунути фактори ризику. Профілактика раку підшлункової залози полягає в наступному:
  • відмова від шкідливих звичок;
  • дотримання принципів раціонального харчування;
  • при обтяженому генетичному анамнезі варто проконсультуватися з генетиком;
  • збереження нормальної ваги тіла.

Також профілактика раку підшлункової залози полягає в дотриманні активного способу життя, вживанні оптимальної кількості свіжих овочів і фруктів, цільнозернових каш. А ось кількість переробленого червоного м'яса в раціоні слід скоротити.


На 100% захиститися від патології та точно сказати, як запобігти раку підшлункової залози, неможливо. Однак дотримання цих рекомендацій допоможе надовго зберегти здоров'я та істотно знизити ризик виникнення пухлини.


схожі статті