Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Дієта після лапароскопічної холецистектомії
28 травня 2018

Дієта після лапароскопічної холецистектомії

Лапароскопічне видалення жовчного міхура або холецистектомія вважається малоінвазивною, малотравматичною операцією і відрізняється швидким відновним періодом і низьким ризиком розвитку ускладнень.
Дієта після лапароскопічної холецистектомії

Головна умова швидкого одужання і відновлення працездатності — дієта після лапароскопічної холецистектомії. Оскільки жовчного міхура, який служив резервуаром жовчі і регулював її викидання в дванадцятипалу кишку, немає, жовч починає викидатися довільно незалежно від прийому їжі. Це може привести до ряду неприємних ускладнень — печії, дуоденіту, гастриту, коліту та ін.

 

Тому дієта після операції холецистектомії повинна максимально обмежити продукти, що стимулюють жовч, на час поки жовчовивідні протоки не візьмуть на себе функцію жовчного міхура і не навчаться частково накопичувати жовч.

 

Крім обмеження цілого списку продуктів, дієта після лапароскопічної холецистектомії передбачає і спеціальну систему харчування — дробове харчування. Це означає, що пацієнт повинен харчуватися часто але малими порціями. Так як через видалення жовчного міхура, жовчі немає де накопичуватися, то її кількість, яка викидається жовчними протоками, може бути недостатньою для перетравлення значних порцій їжі.

 

Далі в статті більш детально розповімо в чому полягає дієта після операції холецистектомії, скільки часу необхідно її дотримуватися, а також наведемо приклад здорового меню.

 

Харчування після видалення жовчного міхура в післяопераційний період

 

Як згадувалося вище, харчування при видаленні жовчного міхура методом лапароскопії має бути дробовим. Пацієнт повинен приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями. Таке харчування після видалення жовчного міхура (лапароскопія) забезпечує регулярне викидання жовчі з жовчних проток, чим запобігає її застій і в подальшому утворення каменів.

 

Харчування після видалення жовчного міхура (лапароскопія) відповідає дієтичному столу №5 за Певзнером.


У список заборонених продуктів входять жирне м'ясо і риба, концентровані бульйони, смажене, гостре, солоне, копчене, мариновані і консервовані продукти, свіжа випічка, шпинат, редька, редиска, цибуля, часник, бобові, шоколад, ікра, свіжі фрукти, газовані напої , кава, міцний чай, алкогольні напої. Рослинна олія обмежується до 50 г в день.

 

З дозволених продуктів харчування після операції холецистектомії — нежирні сорти м'яса і риби, легкі супи, нежирні бульйони, каші, нежирні молочні продукти, вчорашній хліб, запечені, або злегка проварені фрукти.

 

Скільки потрібно дотримуватися дієти після видалення жовчного міхура

 

Дієта після видалення жовчного міхура (лапароскопія) повинна дотримуватися до того моменту, поки жовчні протоки не візьмуть на себе частково функцію жовчного міхура і не почнуть накопичувати і викидати жовч необхідними порціями на кожен прийом їжі. Зазвичай дієта після видалення жовчного міхура (холецистектомії) призначається принаймні на півроку.

 

Перші 1,5-2 місяці після операції вона повинна бути суворою з максимальним обмеженням жовчостимулюючих продуктів. Далі меню може поступово розширюватися. Деяким пацієнтам дієта після видалення жовчного міхура (холецистектомії) може бути прописана на рік і більше.

 

Здорове меню після видалення жовчного міхура

 

Зазвичай лікар-дієтолог складає пацієнтові зразкове меню після видалення жовчного міхура (лапароскопії). У перші місяці дієти його необхідно суворо дотримуватися, після чого можна трохи урізноманітнити.

 
  • Приклад меню після видалення жовчного міхура (лапароскопія) представлений нижче:
  • Перший сніданок: молочна каша, сир, чай.
  • Другий сніданок: запечені яблука.
  • Обід: овочевий бульйон, парова котлета, компот.
  • Полудень: салат з буряка, кисіль.
  • Вечеря: картопляне пюре, запечена риба, чай.
  • За годину до сну дозволяється випити склянку кефіру.
схожі статті