Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Як визначити причину і стадію випад
27 січня 2021

Як визначити причину і стадію випадіння волосся?

Облисіння у чоловіків та жінок не лише створює психоемоційний дискомфорт, а й говорить про дерматологічні захворювання або порушення в роботі внутрішніх органів. У більшості випадків люди не відразу помічають, що у них випадає волосся на голові. Це пов'язано з густотою волосяного покриву, а молоді хлопці та дівчата вперто не помічають проблему, оскільки помилково вважають, що патологія з'являється лише в зрілому віці. Якщо Ви побачили перші ознаки облисіння, але не хочете звертатися до лікаря, можете самостійно оцінити стадію розвитку хвороби в домашніх умовах.
Як визначити причину і стадію випад

Як визначити стадію порідіння (облисіння) волосся


Для оцінки ступеня алопеції використовується шкала Норвуда-Гамільтона. Першим таблицю склав саме Гамільтон, а вчений Отар Норвуд доповнив її та надав завершеного вигляду.

  • 1 стадіяЛінія зростання на лобі залишається на місці або трохи зміщується назад. Пересічному громадянину складно виявити патологію.
  • 2 стадіяЗ'являються невеликі залисини в лобній ділянці голови, не росте волосся на скронях. Передня лінія зростання набуває трикутної форми.
  • 3 стадіяЗалисини в скронево-лобній частині посилюються та збільшуються в розмірах. Облисіння симетричне та може мати різні масштаби – від незначного порідіння волосся до його повної відсутності. Велика частина втраченого волосся в тім'яній зоні.
  • 4 стадія.На тімені утворюється виражена кругла пляма, прогресують залисини на скронях, передня лінія росту зміщується вгору. Облисілі зони можуть покриватися рідкісним пушком.
  • 5 стадія. Випадання волосся в зоні скроні та передній частині голови. Утворюються залисини на потилиці у формі півкола. Волосся в місцях залисин рідшає.
  • 6 стадія Стирається межа між передньо-скроневою областю та «острівцем» на тімені, тепер вони утворюють єдине ціле.
  • 7 стадія. Тотальна лисина на голові на всій верхній частині, невеликий залишок волосяного покриву збоку на проміжку між вухами та потилицею.

Ступінь облисіння у жінок визначається за шкалою Людвіга:

  • 1 ступінь – порідіння волосяного покриву в області чола та тімені;
  • 2 ступінь – невелике порідіння та потоншення волосся в лобно-тім'яній частині;
  • 3 ступінь – виражене порідіння волосся в тій же області, при цьому в прикордонних зонах волосся присутнє, але стоншується.

Ознаки та причини облисіння


Щодня здорова людина втрачає до 100 волосин, тому ми допоможемо розібратися, як зрозуміти що Ви лисієте. Розставте пальці та пройдіться рукою в області скронь та верхівки, легенько потягніть за волосяний покрив. Якщо на руці залишиться більш ніж 5 волосин, це вже проблема.


Облисіння також проявляється наступним чином:

  • На гребінці залишається велика кількість волосся;
  • Багато волосин на подушці, комірці сорочки, у ванній та по всьому будинку;
  • Стоншення волоса;
  • Волосся, що відросло, є тонким, а волосяний покрив – поріділим.

Відповісти на питання, чому випадає волосся на голові, можна лише після обстеження та аналізу способу життя. Облисіння часто розвивається на тлі гормональних змін, хронічних захворювань, неправильного харчування, стресів, травм шкіри або порушень в роботі ендокринних залоз. У багатьох людей є генетична схильність до алопеції.


За появи перших ознак облисіння не займайтеся самолікуванням та не застосовуйте народні методи, адже Ви не знаєте точну причину патології. Краще запишіться на консультацію до лікаря-дерматолога. Він збере анамнез, проведе діагностику та за необхідності направить до вузького спеціаліста для спільного складання плану лікування алопеції.