Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Як зупинити фіброз печінки
08 квітня 2019

Як зупинити фіброз печінки

У даній статті розповімо про такий патологічний процес, як фіброз печінки.
Як зупинити фіброз печінки

Перш, ніж говорити про те, що таке фібрози печінки, слід нагадати, що печінка — паренхіматозний орган. Її тканина складається з часточок, в кожній з яких можна знайти центральну вену і кровоносні капіляри (продовження междолькових вен і артерій). Часточки роз'єднані між собою междольковими сполучнотканинними прошарками, які відходять від строми — капсули печінки, яка також складається зі сполучної тканини.


Фіброз печінкиКоли нормальна паренхіма печінки починає заміщатися сполучною тканиною, говорять про таке захворювання, як фіброз. В результаті цього, клітини печінки втрачають свою функцію. Такі важливі процеси, як детоксикація, утворення жовчі, обмін речовин і ін. — значно порушуються, а на останніх стадіях фіброзу і зовсім припиняються. Тому питання, як зупинити фіброз печінки на сьогоднішній день є дуже актуальним.


Далі спробуємо розібратися, з яких причин виникає фіброз і якими симптомами він проявляється на кожній стадії, а також, як зупинити фіброз печінки і яке лікування фіброзу ефективне.



Причини і симптоми фіброзу печінки



Чому виникає фіброз печінки? Причини даного захворювання різні але в основному представлені захворюваннями печінки.


Отже, можуть спровокувати фіброз печінки причини наступного характеру:


  • Вірусні гепатити В, С і D, аутоімунний гепатит
  • Цитомегаловірусні інфекції
  • Інфекційний мононуклеоз
  • Первинний біліарний цироз
  • Синдром Бадда-Кіарі
  • Захворювання жовчного міхура
  • Спадкові порушення обміну речовин, наприклад, хвороба Вільсона-Коновалова
  • Зловживання алкогольними напоями
  • Тривалий прийом гепатотоксичних медикаментозних засобів

Як розпізнати фіброз печінки? Симптоми на ранніх стадіях фіброзу часто відсутні, або можуть не звертати на себе увагу хворого.


Такий період може тривати до 10 років і більше. У цей час людина може скаржитися на підвищену стомлюваність, загальну слабкість, легке утворення гематом, періодичні кровотечі, наприклад, носові.


У міру прогресування процесу симптоми фіброзу печінки можуть включати:Диспепсичні симптоми


  • Біль в області правого підребер'я, який посилюється під час вживання жирної їжі та алкоголю
  • Диспепсичні симптоми, такі як зниження апетиту, нудота, гіркота в роті, печія, розлад шлунку
  • Поява на шкірі специфічних червоних цяток — телеангіоектазій, або судинних (печінкових) зірочок
  • Може спостерігатися свербіж шкіри, який свідчить про жовчний застій
  • Людина з фіброзом печінки схильна до кровотеч — носової, маточної, шлункової, кишкової, а також до утворення гематом по тілу
  • Пізні симптоми фіброзу печінки також можуть включати пожовтіння шкіри і слизових оболонок, асцит, печінкову енцефалопатію, збільшення селезінки


Стадії фіброзу печінки



При такій патології, як фіброз печінки, стадії не часто можна визначити по одних тільки симптомах, адже в більшості випадків фіброз тривалий час протікає безсимптомно.


Виділяють 4 стадії фіброзу печінки:


  • F1 — при першій стадії фіброзу зміни спостерігають тільки в портальних і перипортальних областях без появи септ
  • При F2 (другий стадії фіброзу печінки) визначають портальний і перипортальний фіброз з утворенням септ. Як при першій, так і при другій стадіях фіброзу печінки симптоми практично відсутні і визначити захворювання можна тільки гістологічно
  • При F3 виявляють портальний і перипортальний фіброз з безліччю септ. Третя стадія зазвичай настає через 6-8 років після ураження органу. Тоді ж з'являються перші симптоми — підвищена стомлюваність, сонливість, загальна слабкість, знижена працездатність, анемія, кровотечі та ін.
  • F4 відповідає цирозу печінки
Стадії фіброзу печінки


Сучасні методи лікування фіброзу печінки 1 ступеня



При такому діагнозі, як фіброз печінки 1 ступеня, лікування має цілком сприятливий прогноз. Однак на цій стадії, захворювання протікає без будь-яких симптомів, тому патологія зазвичай виявляється випадково під час обстежень через інші скарги. Лікування фіброзу печінки 1 ступеня може забезпечити зворотні зміни печінкової тканини, тобто відновити паренхиму.


Отже, лікування фіброзу печінки 1 ступеня полягає в наступному:


  • Терапія, спрямована на причину захворювання, тобто етіотропна терапія — противірусні препарати, відмова від алкогольних напоїв, скасування медикаментів, які могли викликати фіброз
  • Патогенетична терапія, спрямована на уповільнення патологічного процесу — передбачає призначення імуносупресивних препаратів, препаратів, направлених на поліпшення стану жовчного міхура
  • Симптоматична терапія (дієта, сечогінні засоби, антибіотики та ін.)

При фіброзі 1 стадії також можуть призначатися гепатопротектори, імуномодулятори, стероїди, антиоксиданти та ін.



Лікування фіброзу печінки 2 ступеня



Якщо діагностовано фіброз печінки 2 ступеня лікування практично не відрізняється. Симптоми на цій стадії також в більшості випадків відсутні, тому лікування фіброзу печінки 2 ступеня має бути направлено в основному на причину захворювання. Якщо фіброз був викликаний вірусами гепатитів, цитомегаловірусом, доцільними будуть противірусні препарати, інтерферони. Лікування фіброзу печінки 2 ступеня, обумовленого аутоімунними процесами, полягає в призначенні гормонів і імуносупресорів.


Як і при 1 стадії, застосовуються засоби, що запобігають подальшому розвитку фіброзу (жовчогінні препарати, спазмолітики, сечогінні, гепатопротектори), а також симптоматичні препарати.



Лікування фіброзу печінки 3 ступеня



Лікування фіброзу печінки 3 ступеня проводиться за тією ж схемою, що і в попередніх двох випадках. Основний акцент робиться на етіотропне лікування, тобто на усунення причини, що спровокувала фіброз печінки 3 ступеня.


Лікування включає противірусні препарати, інтерферони, глюкокортикостероїди, цитостатики. Однак на 3 стадії фіброзу досягти зворотних змін досить важко. Важливим є також патогенетичне та симптоматичне лікування фіброзу печінки 3 ступеня.



Ефективне лікування фіброзу печінки 4 ступеня



ДієтаНайбільш складним є фіброз печінки 4 ступеня. Лікування даної патології в першу чергу передбачає дотримання правильного, дієтичного харчування, а також повного виключення алкогольних напоїв та гепатотоксичних препаратів.


Крім цього, лікування фіброзу печінки 4 ступеня також має включати як етіотропні, так і патогенетичні та симптоматичні препарати. Специфічного лікування цирозу немає. Найбільш часто застосовуються дієта і гепатопротектори, противірусні засоби.


Якщо медикаментозне лікування фіброзу печінки 4 ступеня неефективне. Вдаються до хірургічного втручання — трансплантації печінки.


схожі статті
  • Що таке та чим загрожує цироз печінки
    15 листопада 2018
    Що таке та чим загрожує цироз печінки

    Багатьох пацієнтів цікавить питання про те, що таке цироз печінки. Виявлення причини, основних ознак клінічного перебігу, а також виконання диференціальної діагностики, лікування і профілактики дозволяє визначити, чим загрожує цироз печінки.

    докладніше
  • Резекція частки печінки — що це і навіщо необхідно
    14 грудня 2018
    Резекція частки печінки — що це і навіщо необхідно

    Резекція частки печінки — що це таке і навіщо необхідно? Термін «резекція» походить від латинського слова «reseco», що перекладається як «обрізаю», та має на увазі під собою часткове видалення (висічення) ураженого органу.

    докладніше