Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лікувальний масаж при гіпертонусі
08 січня 2020

Лікувальний масаж при гіпертонусі

Масаж корисний кожному немовляті — і здоровому, і особливо малюкам з різного роду патологіями. Він допомагає в інтелектуальному і фізичному розвитку.
Лікувальний масаж при гіпертонусі

Так як дитина першого року не вміє ходити і його рухова активність істотно обмежена, масаж допомагає додатково розвивати м'язи дитини і розширювати його руховий діапазон, нормалізує м'язовий тонус і силу, готує м'язи до різних навантажень, наприклад, до перевертання, повзання, сидіння та ін.


Крім цього, з масажем малюк отримує більше тепла і ласки, стає спокійнішим, швидше засвоює нові навички. Користь масажу у немовлят полягає і в поліпшенні сну, в нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, обміну речовин, мікроциркуляції, і навіть в зміцненні імунітету!


Масаж немовлятам може проводитися як з профілактичною, так і з лікувальною метою. Лікувальним, наприклад, може бути масаж при гіпертонусі. Що це таке?


Гіпертонус — це підвищений тонус м'язів у немовляти, який може спостерігатися як в нормі, так і при патології. При гіпертонусі спостерігається обмеження спонтанної довільної рухової активності дитини, при цьому зростає опір пасивним рухам в ручках та / або ніжках.


У нормі, гіпертонус м'язів-згиначів спостерігається у малюка до 3 місячного віку. Але причиною гіпертонусу можуть служити і неврологічні захворювання, порушення з боку шлунково-кишкового тракту.


Далі розповімо більш детально, чому необхідний масаж при гіпертонусі, які умови і техніка його проведення, а також ознайомимо з особливостями масажу у дітей до року.


Роль дитячого масажу при розвитку гіпертонусу


Дитячий масаж при гіпертонусі в першу чергу спрямований на глибоке розслаблення всіх м'язів і зняття спазмів. Особлива увага приділяється внутрішній поверхні стегон, задньої поверхні гомілки. Також, одна з цілей, яку переслідує дитячий масаж при гіпертонусі — поліпшення навички опори на всю поверхню ступні. Регулярні сеанси допомагають домогтися нормалізації м'язового тонусу дитини.


Умови проведення масажу немовляті


Масаж немовляті при гіпертонусі включає різні методики, серед яких погладжування і розтирання, точковий масаж і інші види впливу, вибір яких для кожного малюка здійснюється індивідуально. Условия проведения массажа для грудничка.jpgМасаж для немовлят при гіпертонусі зазвичай проводить фахівець в умовах клініки, або на дому, але деякі масажні техніки після інструктажу масажиста батьки можуть проводити самостійно в домашніх умовах.


Проводячи масаж немовляті при гіпертонусі необхідно дотримуватися кількох правил, а саме:

●       Приміщення, в якому буде проводитися масаж, повинно бути добре провітреним, а температура повітря повинна знаходиться в межах 20-22 ° С.

●       Рекомендується проводити масаж в один і той же час.

●       За 30 хвилин до масажу немовля краще не годувати або ж провести масаж через 1-1,5 години після годування.

●       Перед проведенням масажу руки бажано зігріти і зволожити нейтральним маслом, або кремом.


Техніка проведення масажу при гіпертонусі м'язів


Як згадувалося вище, масаж при гіпертонусі у дітей може виконуватися різними техніками.


Для зняття гіпертонусу проводиться щадний масаж — розслабляючий і заспокійливий. У перші місяці масаж при гіпертонусі м'язів — це погладжування різних частин тіла пальцями і всією долонею. Надалі дозволяються розтирання, розминка і поплескування. При цьому руки масажиста повинні рухатися від периферії до центру. Масаж при гіпертонусі м'язів не повинен призводити до плачу дитини і переохолодження, так як це тільки посилює м'язову напругу.


Існує багато методик по яких проводиться масаж при гіпертонусі у дитини — поза ембріона, поштовхи по Фелпсу, заняття на м'ячі, масаж по Семеновій, зближення місць прикріплення м'язів, точковий масаж.


Зняти напругу спини допоможуть погладжування долонь від шиї до сідниць і назад. Живіт потрібно гладити за годинниковою стрілкою, зверху вниз. Грудну клітку погладжують від центру до периферії, переважно по міжреберним проміжкам. Слід обходити печінку, молочні залози, пахви, область нирок, суглоби, внутрішні поверхні стегон і пах.


Особливості масажу дітям до року при гіпертонусі


Техника грудничкового массажа.jpgМасаж дітям до року при гіпертонусі може проводити як фахівець, так і батьки самостійно. При цьому слід пам'ятати про деякі особливості, наприклад:

●       Масаж дітям до року при гіпертонусі може виконуватися вже через 2 тижні після народження.

●       Не слід проводити масаж перед сном, або відразу після годування.

●       Руки масажиста повинні рухатися від периферії до центру.

●       Один сеанс повинен тривати не довше 5-7 хвилин.

●       Зазвичай лікувальний курс складає 10-15 масажів.

●       Після сеансу дитину бажано одягнути тепліше.

схожі статті